Business Report: Se termina cu inselatoria certificatelor energetice? 10% din hartii vor fi controlate, auditorii pot fi scosi din profesie; Industria de sute de milioane a reciclarii: cum sunt ignorati vinovatii marilor fraude si cum se cauta solutia la guvern; Statul nu are control asupra firmelor cu management privat
Se termina cu inselatoria certificatelor energetice?10% din hartii vor fi controlate, auditorii pot fi scosi din profesie Legea privind performanta energetica a cladirilor va fi modificata, iar autoritatile vor verifica, prin sondaj, calitatea cerificatelor energetice emise, pentru a se evita situatia de acum, cand rapoartele de audit sunt facute fara ca uneori auditorul sa vada cladirea. In plus, auditorii energetici care nu fac rapoarte de audit corecte risca sa nu mai poata profesa, timp de un an de zile. Si in vechea lege era instituita obligatia controlului, dar nu se spunea nimic despre vreun prag, lasand la latitudinea Inspectoratului cate verificari sa faca, scrie Economica.net.
Industria de sute de milioane a reciclarii: cum sunt ignorati vinovatii marilor fraude si cum se cauta solutia la guvern La aproape o luna dupa ce scandalul reciclarii ambalajelor a devenit public si la aproape 3 luni de cand procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro in acest domeniu, autoritatile romane vor incerca miercuri, pe 17 februarie, sa gaseasca o cale de compromis, astfel incat sa reduca din impactul noilor reglementari in materia reciclarii ambalajelor. Principala problema se regaseste insa in curtea organizatorului acestei intalniri, Ministerul Mediului, care vrea sa-i aduca la aceeasi masa si pe reprezentantii companiilor investigate frauda (OTR-uri) si pe cei care sunt pusi acum sa plateasca in locul acestor OTR-uri- producatorii, integral pe Curs de Guvernare.
Statul nu are control asupra firmelor cu management privat Recrutarea managerilor profesionisti pentru companiile de stat din Transporturi si Energie s-a dovedit a fi o paguba de zeci de milioane de euro. Un document realizat de firmele de recrutare, in numele statului, si prezentat premierului Ciolos, arata ca, din 106 manageri numiti, din 2012 si pana azi, doar 10% au rezistat. Revista Capital a intrat in posesia unui document trimis Guvernului, care prezinta modul cum a fost implementat managementul corporatist care ar fi trebuit sa aduca firme ale statului de la pierderi la profit. Potrivit unor surse guvernamentale, doar pentru rectrutare s-au cheltuit peste 1 milion de euro.
Bancile centrale nu mai pot mentine iluzia bunastarii prin planificare Caderea comunismului, in urma cu peste un sfert de secol, a demolat mitul bunastarii prin planificarea cresterii economice. Dar ideea planificarii nu a disparut, mostenirea ei fiind tinuta in viata de bancile centrale, care inca mai incearca sa ne convinga ca pot sa dirijeze economia reala prin dobanzi zero sau chiar negative si prin tiparire. Ultimul sef al unei mari banci centrale chemat sa-si expuna viziunea a fost Janet Yellen, conducatoarea Federal Reserve, in fata comitetelor specializate ale Congresului american (n.a. presedintele Fed-ului este obligat, pe baza legii ” Humphrey-Hawkins Full Employment Act” din 1978, sa prezinte un raport bianual de politica monetara). „Politica monetara nu se afla pe un curs predefinit”, iar „traiectoria dobanzii de referinta este determinata de ceea ce ne spun datele despre perspectiva economiei”, a precizat Yellen in declaratia sa, scrie Bursa.ro.
Gorjul si Hunedoara, sub blestemul carbunelui Huila a dus la dezvoltarea in Valea Jiului a unei adevarate aglomeratii urbane, care atinsese in ultimii ani ai regimului comunist circa 200.000 de locuitori. Din acestia, aproape 90.000 lucrau in minele din zona. Acum, mai sunt in Vale circa 130.000 de locuitori, din care mai muncesc undeva la 5.000 de persoane in sapte mine. Pana in 2018, trei dintre ele vor fi si ele trecute in conservare. O situatie similara se inregistreaza si in nordul judetului, in zona Brad, unde cele mai multe mine de zacaminte metalifere au fost inchise. La fel s-a intamplat cu doua dintre cele mai importante fabrici din zona, combinatele siderurgice de la Hunedoara si Calan, unde cele mai multe cladiri si instalatii au fost demolate si vandute la fier vechi, informeaza Capital.
Centralele Universitatii Politehnica Bucuresti vor lucra un an pentru Enel. Pretul: un milion de lei Universitatea detine o centrala fotovoltaica si una electrica, care vor functiona permanent pentru a onora contractul cu Enel. Universitatea Politehnica din Bucuresti a vandut, pe bursa de energie OPCOM, o cantitate de energie in banda de 7.027 de Mwh, cumparatorul fiind Enel Energie Muntenia, furnizorul de curent pentru Muntenia Sud. Pretul tranzactiei este de 160 de lei/MWh, ceea ce face ca valoarea contractului sa fie de 1 milion de lei. Livrarea se va face in perioada 20 februarie 2016 – 19 februarie 2017, anunta Economica.net.
Inmatriculari ianuarie 2016 – Piata din Romania in crestere cu 17 procente Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anuntat ca in luna ianuarie 2016 au fost inmatriculate in Romania 8.303 unitati, dintre care 5.800 de autoturisme. Vorbim astfel despre o crestere cu 17,39% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe primul loc al preferintelor romanilor se afla Dacia cu 1.887 de exemplare noi inmatriculate in ianuarie, urmata de VW cu 523 de masini si de Skoda cu 450 de unitati, informeaza Auto-Bild.ro.