Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Judecatorii dau verde la confiscarea sediului Antena 3; Specialisti: Procurorul general al Romaniei, obligat sa-si dea demisia; Raport al Consiliului Europei: oficialii nu vad utilitatea unui cod etic

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Prima defilare a VIP-urilor la Inalta Curte. Politicieni, inalti functionari publici si afaceristi milionari au ajuns, ieri, in fata a cinci judecatori de la instanta suprema. Cu totii si-au aparat sansele si spera sa primeasca decizii care sa-i scape de control judiciar sau de inchisoare. Instanta a ramas in pronuntare in mai multe dosare Fosta sefa de la DIICOT, Alina Bica, a contestat controlul judiciar in doua dosare. In primul, cel al retrocedarilor de la ANRP, a sustinut ca o deranjeaza controlul judiciar deoarece nu ea a facut lucrurile de care este acuzata. Aparatorul acesteia a deplans faptul ca de un an si doua luni, de cand a fost retinuta prima data, clienta sa nu mai poate influenta martorii. In al doilea dosar, fosta sefa Antimafia a aratat ca a fost arestata in baza unui denunt a unui inculpat, care a declarat ca a primit spaga intr-un apartament din zona Tineretului din Bucuresti. Cateva luni mai tarziu, denuntatorul ar fi spus, in procedura de Camera preliminara, ca i-a dat banii Alinei Bica la birou, scrieEVZ.

Judecatorii dau verde la confiscarea sediului Antena 3. Desi este ocupat pana peste cap cu redactarea operelor sale in puscarie, Dan Voiculescu are timp sa se ocupe si de averea familiei. Mai precis, sa impiedice Fiscul sa puna mana pe bunurile familiei, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), de care a fost gasit vinovat si pentru care a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Tertipurile folosite de acesta au avut succes pana acum. Astfel, doar putin peste 1% din prejudiciul stabilit de judecatori a recuperat statul roman, desi a trecut un an si jumatate de la condamnarea lui Voiculescu. Norocul este insa pe cale sa-l paraseasca dupa ce ANAF a cerut lamuriri de la Curtea de Apel, instanta care a judecat dosarul ICA, in legatura cu executarea deciziei de confiscare, anuntaAdevarul.

Specialisti: Procurorul general al Romaniei, obligat sa-si dea demisia!Specialistii sustin ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, trebuie sa-si dea demisia din functie deoarece este suspectat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in coautorat cu Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si vicepremier. Abuzul in serviciu consta in semnarea de catre Nitu si Oprea a unui protocol prin care fostul ministru de Interne ii atribuia procurorului general al Romaniei echipaje de insotire de la politia Rutiera pentru deplasari in Bucuresti, desi legea interzice. In plus, in sarcina lui Tiberiu Nitu se poate retine si faptul ca a beneficiat de foloase necuvenite (echipajele de insotire pentru deplasari). Demisia lui Nitu este necesara pentru ca, pe de o parte, DNA este o structura din subordinea sa directa, careia trebuie sa-i avizeze documentele speciale trimise camerelor parlamentare pentru ridicarea imunitatilor, precum solicitarea urmaririi penale a fostului ministru Oprea, cu care este suspectat ca a savarsit infractiuni, informeazaRomania Libera.

Raport al Consiliului Europei: oficialii nu vad utilitatea unui cod etic, procurorii se tem ca Parlamentul va deturna legile. Dupa 15 ani de cand monitorizeaza tara noastra, expertii anti-coruptie ai Consiliului Europei nu au cuvinte de apreciere pentru Parlamentul Romaniei. Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei la care participa si Statele Unite, lauda in ultimul sau raport (22 ianuarie) tara noastra pentru progresele in lupta anti-coruptie, dar critica Parlamentul. „Perceptia asupra coruptiei ramane la un nivel relativ ridicat. La nivelul UE, este una dintre cele mai mari. Presa si societatea civila, dar si procurorii, atrag in mod regulat atentia asupra cazurilor de abuz de putere si de functie publica in beneficiul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor” se arata in raport. Acesta vorbeste despre tendinta specifica Romaniei de a adopta si „ingramadi” legi anti-coruptie care deseori se contrazic sau se repeta, dar nu raspund tuturor problemelor practice legate de acest fenomen, scrieStirileProtv.ro.

DW: Legea nu garanteaza victoria. E descurajant sa vezi cum un partid nu alege niciodata decat dintre cei care constituie micul grup care se intruneste periodic, ca se supune eternului favoritism. Sondajele de opinie realizate la inceputul lunii ianuarie indica un dezastru total pentru candidatul PNL Cristian Busoi. De data aceasta intuitia si masuratoarea stiintifica au coincis perfect. Toate sondajele publicate ne arata ca preferatul PNL ocupa o pozitie neeligibila. Potrivit unui sondaj Sociopol, comandat de un posibil candidat independent, Adrian Thiess, alegerile pentru primaria Capitalei ar fi castigate de Gabriela Vranceanu-Firea din partea PSD cu 44% din voturi, candidatul PNL, Cristian Busoi, obtinand abia 21%. Un alt sondaj, comandat de PSD de asta data si realizat de Avangarde, ne ofera un tablou asemanator: candidata PSD – 30%, Traian Basescu – 18%, Nicusor Dan -17%, Cristian Busoi -13% etc. Un sondaj difuzat de Realitatea TV, adica asumat la dreapta, nu difera foarte mult de celelalte doua, Cristian Busoi figurand iarasi pe o pozitie fara speranta, anuntaDeutsche Welle.

Tudor Chirila a agitat apele in scandalul directorilor de teatre. Comentariile lui Tudor Chirila despre limitarea prin lege a sefiei la carma teatrului inflameaza lumea artistica. Actorul, cantaretul si juratul de la Vocea Romaniei e partial de acord cu modificarile propuse de Ministerul Culturii si sustine ideea restrangerii numarului de mandate ale managerilor de teatru, la doua. El spune ca opt ani la conducere sunt suficienti pentru a elabora o strategie. Chiar daca nu toti managerii devin apoi „uzati moral”, Chirila crede ca principiul limitarii mandatelor este „mai avantajos pentru miscarea teatrala”. „Teatrul nu incepe si nu se sfarseste, din fericire, cu noi”, raspunde Dorina Lazar, managerul Teatrului Odeon, contactata deEVZ. „Tinerii au dreptul sa creada ce vor. De 20 de ani tot am fost la conducere si pot sa spun ca niciun director de teatru nu este iubit. Lumea te injura si de jos in sus, si de sus in jos. Banuiala mea este ca cineva vrea sa scape de Ion Caramitru. Frumos ar fi sa-si asume”, adauga Dorina Lazar.

Olimpic supravietuitor al incendiului din Colectiv: „Grija mea atunci era ca nu am haine sa ma intorc in camin”. Viorel Andrei Bud, castigatorul Olimpiadei Internationale de Matematica pentru Studenti din 2015, se numara printre persoanele ranite in incendiul izbucnit in clubul Colectiv din Capitala. La doua luni de la tragedie, tanarul povesteste despre clipele de groaza si despre perioada de recuperare. Printre cei 146 de raniti ai incendiului care a distrus clubul Colectiv se afla si studentul Andrei Bud, nascut in Negresti-Oas, judetul Satu Mare. Tanarul a fost inca din gimnaziu premiat la concursuri de matematica, iar in liceu si mai apoi la facultate a reusit sa faca cu adevarat performanta intr-un domeniu care insa nu l-a pasionat chiar de la inceputul claselor primare, dar care insa ulterior s-a dovedit ca ii se potriveste ca o manusa. „Nu-mi amintesc exact cum am fost prima zi de scoala, probabil populara descriere cu elevul micut, timid si sfios s-ar potrivi si in cazul meu. Nu as putea spune ca eram pasionat de matematica inca din clasele primare. Se intampla insa, sa fiu intr-un grup de cinci, sase copii buni la matematica si pratic asa a inceput totul, a venit totul pas cu pas”, spune Andrei Bud, scrieAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro