Subiectele Zilei: Sorin Oprescu: "Mi-am luat-o". Fostul primar are o teorie a conspiratiei cu multe semne de intrebare; Zece copii romani scosi din familie, degeaba, de Protectia Copilului din Norvegia; Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor
La iesirea din tribunal, Sorin Oprescu a facut dezvaluiri de senzatie: „Mi-am luat-o”. Fostul primar are o teorie a conspiratiei cu multe semne de intrebare. Fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut miercuri inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar pentru a-si putea relua activitatea la Spitalul Universitar si a folosit intalnirea cu jurnalistii pentru cateva declaratii de senzatie. In ceea ce priveste solicitarea lui, instanta a ramas in pronuntare, dar Oprescu a acuzat ca procurorul de caz nu a admis solicitarea sa de confruntare cu denuntatorul in dosarul in care este cercetat. De aceea, el crede ca „a existat o intelegere” si ca a fost „o tinta”. Sorin Oprescu a venit miercuri la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat un nou termen in dosarul in care este acuzat de luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. „Am cerut la un moment dat confruntare cu denuntatorul. Nu mi-a fost aprobata de catre procuorul de caz. Ce pot sa cred in cazul asta? Decat ca a existat o intelegere. A fost o perioada de timp cat nu s-a luat niciun fel de masura. De ce? Pentru ca probabil urma sa fie, nu urma, sigur a fost delationat Oprescu. Asta este. Probabil, nu probabil, sigur eram tinta”, a declarat Oprescu, scrieEVZ.
Zece copii romani scosi din familie, degeaba, de Protectia Copilului din Norvegia. Alti 16 copii romani asteapta sa se intoarca langa parinti. Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a preluat in ultimii cinci ani 26 de copii din 13 familii de romani. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, la solicitarea „Adevarul”, ca, din cei 26 de copii preluati de autoritatile norvegiene, 10 s-au intors in familii. Cazul familiilor Bodnariu, Nan si Radulescu, ramase fara copiii preluati de Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia a adus in dezbarere modul de interventie a autoritatilor norvegiene in preluarea copiilor. In mediul on-line au aparut informatii potrivit carora si alte familii de romani s-au confruntat cu probleme similare celor trei familii.Adevaruli-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe din Romania o situatie a numarului de copii preluati de Barnevernet din familii de romani. Practic, potrivit datelor furnizate de MAE, zece copii preluati de Barnevernet s-au intors in familie.
Printesa Lia a Romaniei, suspect in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Lia a Romaniei are calitatea de suspect in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Desi ea sustine ca este denuntator in acest caz, actele procurorilor o contrazic. Lia a Romaniei este cercetata sub acuzatia de fals in declaratii. Lia a Romaniei a fost audiata in dosarul sotului sau, care este arestat la domiciliu, tot in calitate de suspect, potrivit celor de la B365. Cele spuse public de Lia a Romaniei, cum ca ar fi fost denuntator, se confirma partial. In declaratia data la DNA Brasov, Lia a confirmat cele spuse de sotul sau, Paul al Romaniei, cu privire la cererile venite din partea lui Remus Truica, celalalt arestat la domiciliu din acest dosar. Remus Truica le-ar fi propus acestora sa ii cedeze, prin intermediul unei firme – controlate prin mai multe offshore-uri – drepturile pe care cei doi sustineau ca le-ar avea asupra averii Casei Regale a Romaniei. In schimb, Lia si Paul ar fi urmat sa primeasca patru milioane de euro, informeazaGandul.
Cum se recupereaza banii investiti in educatia copilului. Absolventi ai unor mari universitati ale lumii arata cum o investitie de sute de mii de dolari in educatie poate da un randament mai bun decat daca ai folosi acesti bani pentru deschiderea unei afaceri. Am auzit in media povestile unor tineri care relateaza experienta lor ca studenti la unele dintre cele mai bune universitati ale lumii. Vorbim de tineri care s-au remarcat inca din perioada liceului la olimpiade internationale obtinand medalii. Acestor tineri li se ofera burse complete la Yale, Harvard, Oxford, universitati care ii monitorizeaza atent inca din timpul liceului. Trebuie spus, insa, ca numarul celor care obtin astfel de burse complete, la aceste prestigioase institutii de invatamant superior, este de sub 1% din totalul studentilor, scrieRomania Libera.
Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi. Guvernul incearca sa impuna o schimbare majora in felul in care sunt platiti bugetarii. Vrea sa introduca in legea salarizarii unice criterii de performanta. Adica lefurile sa creasca sau sa scada in functie de cat de eficienti si de bine pregatiti sunt angajatii de la stat. Cartel Alfa, unul dintre cele mai mari sindicate din tara, nu se opune. Insista insa ca aceste evaluari trebuie facute cu mare atentie, in functie de responsabilitatile fiecarui bugetar. Guvernul vrea sa finalizeze legea salarizarii unice pana la mijlocul lunii viitoare. Pentru prima data se discuta despre stabilirea unor criterii de performanta, anuntaStirileProtv.ro.
Sefa DSV Bacau lua spagi pentru examene si facea controale „telefonate”. Directoarea executiva a Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, Carmen Carleta Bodea , a fost retinuta de procurorii DNA si propusa pentru arestare. Acuzatiile la adresa acesteia sunt dintre cele mai diverse: luare de mita, instigare la abuz in serviciu si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Astfel, inca de anul trecut, aceasta ar fi primit 2.700 de lei de la directorul unei firme care procesa carne pentru a fi avertizat sau „sarit” de eventuale controale. Apoi, Carleta Bodea ar fi fost de acord cu primirea de bani de la un medic ce dorea sa concesioneze o circumscriptie veterinara. Pentru asta l-a tinut la curent pe medic cu informatii confidentiale despre licitatie. La sfarsitul anului, DSV Bacau a organizat concurs pentru ocuparea a trei posturi de medici veterinari. Bodea ar fi dat subiectele de la examen unor apropiati, iar de la o ruda a unuia ar fi primit un plic cu 5.000 de lei. Pentru un alt candidat pe care-l dorea neaparat promovat, sustin anchetatorii, ea ar fi intervenit la membrii comisiei de examinare pentru a schimba notele obtinute la scris si oral. Averea declarata a Carletei Bodea nu este una exceptionala: un teren si un apartament in Bacau, o masina veche si un salariu de 49.000 de lei pe an, informeazaEVZ.
Cum scapam de savantii puscariilor. O palma de la Adrian Nastase pentru Victor Ponta. Ca sa putem curma in mod eficient fenomenul asa-numitilor savanti din puscarii, trebuie mai intai sa intelegem ce anume l-a generat, pentru ca „repararea defectiunii” sa nu duca la incurcaturi si mai mari. Posibilitatea liberarii anticipate din penitenciar ca urmare a elaborarii unor lucrari stiintifice sau a unor inventii dateaza inca din anul 1969 (n-am mers mai in urma, ca e irelevant), fiind prevazuta in Legea 23 privind executarea pedepselor. Detinutilor li se recunosteau 3 zile executate pentru 2 zile muncite, „pe timpul afectat acestor activitati”. Conditia era ca respectivele lucrari sa fie „recunoscute de organele competente”si, prin aplicarea lor in practica, sa „contribuie la dezvoltarea economiei nationale ori a stiintei”. Spre comparatie, pentru munca fizica, detinutilor li se recunosteau 5 zile executate pentru 4 zile muncite. De unde rezulta ca munca intelectuala era destul de bine vazuta in regimul comunist. O noua lege privind executarea pedepselor a fost adoptata in 2006, dar in ceea ce priveste conditiile liberarii conditionate ca urmare a muncii prestate (fie ea intelectuala sau fizica), cifrele au ramas exact aceleasi ca in legea din 1969. Si inainte de noua lege, si cativa ani dupa, ajungeau degetele de la maini ca sa numeri lucrarile stiintifice scrise anual in puscarii, scrieAdevarul.