Business Report: CFR Calatori cumpara trenuri noi. Jumatate dintre "Sagetile Albastre" sunt trase pe linie moarta; Kazahstanul vrea sa vanda participatii la KazMunayGas; Preturile apartamentelor vechi cresc cu pana la 10% in grila notarilor
Dezvoltatorii culeg in acest an roadele efervescentei imobiliare. Marii dezvoltatori imobiliari pregatesc pentru acest an livrarea unei suprafete record de spatii comerciale (birouri, malluri si depozite). Investitiile angrenate in aceste proiecte depasesc 800 mil. euro. Cele mai mari 16 santiere private deschise in Romania implica investitii cumulate de peste 800 mil. euro si vor pune pe piata pana la sfarsitul acestui an 11 cladiri de birouri, cinci malluri, cinci depozite logistice si unul de productie. Suprafata cumulata a acestor proiecte ajunge la 700.000 mp, un record pentru piata imobiliara locala, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara JLL. Bazele a 14 din santierele identificate de Capital au fost puse in ultimii ani de criza, doar doua fiind gandite in anii de varf ai pietei si ajustate la noua realitate. Toate, insa, fac parte din prima generatie de cladiri livrate la inceputul acestui nou ciclu imobiliar, scrieCapital.ro.
CFR Calatori cumpara trenuri noi. Jumatate dintre „Sagetile Albastre” sunt trase pe linie moarta. Compania feroviara de stat CFR Calatori intentioneza sa achizitioneze in acest an rame automotoare electrice, pe care sa le foloseasa pe distante medii, pe caile ferate deja reabilitate. Compania a primit bani de la buget pentru achizitii. „Vrem sa achizitionam intre 5 si 10 automotoare, de tipul celor Siemens Desiro pe care le avem acum, dar sa fie electrice, nu diesel. Daca nu ne vom bloca in proceduri birocratice, vom organiza in acest an licitatia si vom semna si contractul. Lucram deja la caietul de sarcini” a declarat directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes. Contractul va viza atat achizitia trenurilor, cat si mentenanta acestora, „ca sa evitam greselile din trecut” a spus directorul, referindu-se la achizitia ramelor diesel Siemens Desiro, la inceputul anilor 2000, anuntaEconomica.net.
Complexul Energetic Hunedoara a devenit o buna afacere, dar nu pentru energie, ci pentru lichidare. Judecatorul sindic va decide astazi viitorul Complexului Energetic Hunedoara si implicit viitorul mineritului din Valea Jiului. Citadela muncitoreasca ce dadea fiori oricarui guvern, inclusiv regimului comunist, este pe cale sa dispara pentru totdeauna. Cu siguranta, judecatorul sindic va decide intrarea in insolventa a Complexului Energetic, fie cum vrea Ministerul Energiei, fie cum vor cei 18 creditori care au solicitat aceasta procedura. Din pacate, o incercare de reorganizare a acestei companii, astfel incat cele trei mine de huila aflate inca in functiune sa mai ramana deschise este aproape imposibila. De asemenea, din termocentralele Mintia si Paroseni ar putea ramane in cel mai bun caz unul sau doua grupuri energetice, ca un ultim simbol a ceea ce a fost odata Valea Jiului, informeazaEnergy-Center.ro.
Kazahstanul vrea sa vanda participatii la KazMunayGas. Kazahstanul va privatiza 65 de companii de stat in urmatorii patru ani, a anuntat miercuri Ministerul Economiei de la Astana. Guvernul vrea sa vanda participatii la compania nationala de petrol si gaze, KazMunayGas, la producatorul de locomotive Temir Zholy, operatorul aerian Air Astana si compania de telecomunicatii Kazakhtelecom, transmite BBC, preluat de Agerpres. De asemenea, va fi privatizata si Tau-Ken Samruk, o subsidiara a fondului suveran Samruk Kazyna, care detine o participatie de 30% in producatorul de zinc Kazzinc. KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajati care este responsabil pentru 27% din productia de petrol a Kazahstanului, este in cautare de noi surse de finantare in conditiile in care scaderea pretului petrolului i-ar fi ingreunat rambursarea datoriilor, sustine presa britanica, scrieEVZ.
VW a prezentat la CES conceptul Budd-e – urmasul modern al lui Bulli. La CES 2016, care se desfasoara in aceste zile in Las Vegas, Volkswagen a prezenta un concept de vehicul electric cu date tehnice impresionante. Auto Bild a scris anterior in revista numarul 25/2015 despre intentiile constructorului din Wolfsburg, dar acum avem un concept prezentat pe viu. Denumirea aleasa de VW este BUDD-e, iar forma caroserie este apropiata de conceptul unui monovolum. Astfel, BUDD-e reuseste sa integreze acumulatorii in podea, interiorul poate fi modelat cu forme originale (conceptul utilizeaza interiorul lui Golf VIII), iar spatiul pentru pasageri este impresionant pentru dimensiunile exterioare. BUDD-e este construit pe noua platforma MEB (Modular Electric Drive Kit) si promite o autonomie complet electrica de 533 km. Cuplul este livrat spre suprafata de rulare prin intermediul unui sistem de tractiune integrala (despre care nu exista detalii oficiale). VW promite ca acumulatorii se pot incarca in proportie de 80% in doar 30 de minute, anuntaAuto-Bild.ro.
Anul celui mai ieftin baril de petrol si al razboaielor religioase. Prabusirea pretului petrolului, scaderea economiei Chinei, deciziile de politica monetara ale Rezervei Federale americane, problemele economiei chineze, toate acestea intregesc spectrul politico-financiar care a tulburat anul 2015. Doar ca toate evolutiile mentionate nu ar fi iesit in evidenta in mod deosebit daca nu ar fi coincis in mod nefericit cu o radicalizare religioasa fara precedent. De asemenea, am fost martorii unui razboi al orgoliilor la propriu si la figurat intre marile puteri, puse fata in fata in doua situatii militare periculoase: conflictul din estul Ucrainei si eforturile de neutralizare a Statului Islamic. Practic, toti anii trecuti au ramas in umbra acestor conflicte ce par momentan fara rezolvare si care cel mai probabil se vor prelungi si in 2016. La nivel economic, lucrurile nu sunt deloc optimiste. FMI si-a corectat din nou in scadere prognoza privind economia globala, dar anunta pentru 2016 un reviriment moderat, de 3,6%. Atat Fondul Monetar cat si Banca Mondiala sunt de acord ca in anul care incepe vor fi operate corecturi la prognozele de crestere, pentru ca riscurile descendente s-au inmultit, informeazaCapital.ro.
Preturile apartamentelor vechi cresc cu pana la 10% in grila notarilor. Cele noi, cu 4%. Grila notarilor, dupa care se calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti in acest an, a fost stabilita cu valori de pana la 10% mai mari fata de grila din 2015 in cazul apartamentelor vechi. Pentru locuintele noi, preturile au fost modificate in medie cu 4%. Analiza arata ca, in cazul apartamentelor vechi, procentele de crestere sunt cuprinse intre 8 si 10%, iar cazul apartamentelor noi, cresterile sunt de 3-6%. Asta inseamna ca impozitele la tranzactiile cu apartamentele vechi cresc mai mult decat in cazul unei tranzactii cu apartament nou. Au fost luate in calcul apartamentele doua camere, confort I, situate le etaje intermediare (1-4), in blocuri construite intre 1978 si 1989 si, respectiv, dupa 2011, din 25 de zone ale Capitalei. Printre zonele in care preturile la apartamentele cu doua camere au fost majorate se numara Obor, Iuliu Maniu-Timisoara, Gorjului-Uverturii, Mihai Bravu-Iancului-Vatra Luminoasa. Spre exemplu, daca in grila de anul trecut un apartament cu doua camere din zona Obor avea un pret de 58.140 de euro, anul acesta are un pret de 64.070 de euro, scrieEconomica.net.