Sari direct la conținut

Ministerul Educatiei a infiintat comisie speciala pentru viitoarele manuale de gimnaziu. Din grup fac parte edituri care au castigat in trecut licitatii pentru manuale digitale

HotNews.ro
Manuale scolare, Foto: Agerpres
Manuale scolare, Foto: Agerpres

Ministerul Educatiei anunta ca a constituit o comisie care sa vina cu recomandari referitoare la evaluarea si aprobarea proiectelor de manuale pentru clasele V-VIII, precum si in ce priveste procedura de achizitionare a manualelor. Comisia a fost numita prin ordin al ministrului Adrian Curaj, inainte ca Ministerul sa faca public noul curriculum scolar pentru gimnaziu. Din comisie fac parte, insa, si edituri care au participat si au castigat pana acum licitatiile pentru manualele digitale la clasele I-IV (de exemplu Grup Editorial Litera, SIVECO, CD Press, Grupul Editorial ART, Intuitext), deci nu este clar daca acestea nu vor avea un avantaj atunci cand se vor lansa licitatiile sau orice forma de achizitie a manualelor pentru gimnaziu.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a decis prin ordin constituirea Comisiei consultative pentru manuale scolare, anunta institutia intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Misiunea acestui grup de lucru, parte a procesului de consultare a societatii civile demarat de minister, o reprezinta analizarea si furnizarea de recomandari Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, privind procesul de evaluare si aprobare a proiectelor de manuale scolare pentru clasele V-VIII, precum si procedura de achizitionare a acestora„, informeaza Ministerul Educatiei.

Comisia are 22 de membri, fiind formata din „reprezentanti ai editurilor de carte scolara (individual sau prin asociatiile de profil), companiilor IT implicate in procesul de elaborare a manualelor, precum si reprezentanti ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar, ai asociatiilor de parinti si ai elevilor. Nu in ultimul rand, in grupul de lucru nou constituit sunt reprezentate si Centrul National de Evaluare si Examinare [autoritatea contractanta in licitatiile de manuale digitale pentru invatamantul primar – n.red.] si Institutul de Stiinte ale Educatiei [institutia care se ocupa de realizarea curriculumului scolar – n.red.]”.

Cine sunt cei 22 membri ai Comisiei consultative pe manuale:

  • Gabriela Nita: Grupul Editorial „Litera” – Asociatia Editorilor din Romania (AER)
  • Calin Vlasie: Grupul Editorial „Paralela 45” – AER
  • Dan Iacob: Grupul Editorial ART – AER
  • Cristian Gresanu, Boris Singer si Tudor Benga: Uniunea Editorilor din Romania
  • Diana Ana Munteanu: Asociatia Cartea Scolara
  • Constantin Diaconescu: CD Press SRL
  • Radu Jugureanu: SIVECO
  • Emilia Tomoioaca: Intuitext
  • George Huzum: Astro Impex
  • Marius Ovidiu Nistor si Tudor Spiridon: Federatia „Spiru Haret”
  • Simion Hancescu si Cornelia Popa-Stavri: Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant
  • Alina Dragan si Silviu Cristian Mirescu: Centrul National de Evaluare si Examinare
  • Magda Balica si Ciprian Fartusnic: Institutul de Stiinte ale Educatiei
  • Horia Onita: Consiliul National al Elevilor
  • UPDATE Iulian Cristache – presedintele Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar [Ministerul Educatiei a revenit cu o precizare, via e-mail, comunicand numele presedintelui Federatiei, dupa ce initial nu a trecut decat organizatia; amintim ca fostul presedinte al Federatiei, Mihaela Guna, a fost audiata in mai 2015 in dosarul de evaziune fiscala prin concursuri scolare – sursa si detalii – n.red.]

„Grupul de lucru va avea intalniri periodice pentru a identifica solutii la probleme ce tin de procedurile de evaluare, aprobare si editare a manualelor scolare”, precizeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca in cadrul unei conferinte de presa sustinute in decembrie la Palatul Victoria, ministrul Adrian Curaj a declarat ca ​“o sa avem, dupa un efort destul de lung, rezultate pentru cadrul curricular la clasele V-IX” si ca „manualele vor fi pilotate in vara. Nu s-a mai intamplat acest lucru. Vom avea summer camp si manualele vor fi pilotate cu beneficiarii, cu tineri, cu copii, cu clase, astfel incat sa intelegem si reactia beneficiarilor, si in octombrie vom veni la timp cu licitatiile ca sa avem manuale in 2017„. Sursa si detalii aici

Ministerul Educatiei a modificat curriculumul scolar pentru clasele pregatitoare – clasa a IV-a, iar in prezent este in dezbatere planul-cadru pentru clasele a V-a – VIII-a. Elevii care acum sunt clasa a III-a au invatat inca din clasa pregatitoare dupa un curriculum scolar nou, vor invata si la anul, in clasa a IV-a, dupa un curriculum in concordanta cu cele de pana acum, iar licitatia pentru manualele digitale noi de clasa a IV-a este in desfasurare.

Curriculumul nou pentru clasa a V-a, dar si noile manuale digitale pentru aceasta clasa trebuie sa fie gata pana in septembrie 2017, cand incepe anul scolar 2017-2018 si cand elevii care acum sunt clasa a III-a ajung in prima clasa de gimnaziu.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro