A inceput batalia pentru bugetul marit al Apararii. Tinta e modernizarea fregatelor romanesti, sunt interesate Marea Britanie si compania suedeza SAAB
Romania si-a marit substantial bugetul pentru Aparare in 2016, iar printre obiectivele de investitii se numara si modernizarea fregatelor sale, printre care si cele doua fregate „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” cumparate in urma cu 12 ani de la Marina Regala a Marii Britanii. Abia ce a fost aprobat proiectul de buget in Guvern ca primele oferte pentru procesul de modernizare au si venit. Compania suedeza SAAB a prezentat miercuri la Bucuresti mai multe produse din portofoliul sau naval, iar premierul britanic David Cameron, aflat in vizita in Romania, a lasat sa se inteleaga ca si Marea Britanie e interesata de modernizarea flotei romanesti.
Bugetul pentru Aparare in 2016 a fost stabilit in proiectul de buget aprobat de Guvern la 11,3 miliarde lei, adica 1,4% din Produsul Intren Brut, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de cheltuielile anului 2015.
Conform Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2027, proiectele de investitii prioritare aflate in derulare sau in curs de initiere includ printre altele programul F-16 sau achizitia de masini de lupta pe roti si senile, blindate si usor blindate, dar si „Initierea celorlalte achizitii aferente realizarii capacitatii operationale complete pentru Flotila de fregate, precum si a altor capabilitati de lupta antisubmarin”.
Din totalul banilor alocati, pentru investitiile publice sunt programate peste 3,2 miliarde de lei.
SAAB: Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program
In timp ce Guvernul aproba miercuri proiectul de buget, compania suedeza de aparare si securitate Saab a organizat la Bucuresti o prezentare a mai multor produse din portofoliul sau naval.
„Saab are un portofoliu vast si o experienta indelungata care pot furniza o gama larga de solutii care sa raspunda cerintelor marinei militare a Romaniei”, se arata intr-un comunicat al companiei suedeze.
„Saab poate sa ofere Marinei Militare a Romaniei solutii adaptate si eficiente pentru a-i spori capabilitatile. Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program”, a declarat Bengt Ekholm, director pentru marketing si vanzari pentru Europa de Sud-Est al Saab.
Potrivit reprezentantilor companiei suedeze, Saab are o baza instalata de peste 230 de nave militare in intreaga lume, fiecare cu solutii adaptate nevoilor fiecarei tari.
„Recent, Saab a incheiat modernizarea a doua fregate ale Marinei militare thailandeze, care sunt echipate acum cu un sistem de management al luptei (CMS) si cu sisteme de control al focului de ultima generatie; este vorba de Saab 9LV Mk4 si, respectiv, de CEROS 200/EOS 500. Cele doua fregate sunt de asemenea echipate cu extrem de eficientul radar multirol Sea Giraffe AMB 3D si cu data link-uri tactice (TDLs)”, mai aminteste compania suedeza.
De reamintit ca SAAB a mai fost, in trecut, in cursa pentru achizitia de avioane de vanatoare multirol pentru Fortele Aeriene romane. Avionul produs de SAAB, JAS 39 Gripen s-a „batut” cu modelul Eurofighter Typhoon si cu F-16, ultimul avand castig de cauza in decizia autoritatilor romane.
David Cameron: „Romania isi consolideaza flota navala si exista si o oportunitate de a dezvolta aceasta cooperare cu Marea Britanie”
Tot miercuri, la Bucuresti, premierul britanic David Cameron a declarat la Cotroceni ca Romania ar putea colabora cu Marea Britanie in efortul sau de a-si consolida flota navala.
„In ce priveste Apararea, ca tara care deja investeste 2% din PIB, salutam acest demers si din partea Romaniei, pana in 2017. Fortele noastre se instruiesc impreuna si astazi am discutat cum putem sa consolidam aceasta cooperare. Romania isi consolideaza flota navala si exista si o oportunitate de a dezvolta aceasta cooperare cu Marea Britanie”, a declarat David Cameron.
Fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” – cumparate de la Marea Britanie in 2003
Romania a cumparat in ianuarie 2003, in timpul Guvernului Nastase, doua fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regala Britanica. Pentru cele doua nave construite in 1986 s-au platit circa 116 milioane lire sterline (134 milioane euro). Cele doua fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) si Regina Maria (F-222) si s-au alaturat fregatei romanesti Marasesti (F-111) in cadrul flotei de fregate a Marinei Romane.
„Tip 22 Broadsword” este o clasa de fregate construite pentru Marina Regala Britanica. De-a lungul timpului au fost construite 14 nave de acest tip, productia fiind impartita in trei generatii, cu navele din ultima generatie retrase din dotarea Marinei Regale Britanice in anul 2011. Sapte nave din primele generatii au fost scoase la vanzare si achizitionate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile si Romania.
Fregata „Regele Ferdinand” (F-221) (fosta HMS Coventry (F98) este actuala nava-amiral a Marinei Militare Romane. Nava a fost cumparata de la Regatul Unit de Marina Romana, pe 14 ianuarie 2003, si redenumita Regele Ferdinand dupa regele Ferdinand I al Romaniei. Fregata a fost predata Romaniei pe 19 august 2004 si a fost supusa imediat probelor pe mare. Regele Ferdinand a fost receptionata de Marina Militara Romana pe 9 septembrie 2004.
Fregata „Regina Maria” (F-222) (denumita anterior HMS London (F95)) este tot o fregata Tip 22 ce a fost cumparata de Romania de la Marea Britanie la inceputul anului 2003, a fost revitalizata si reechipata in urmatorii ani.