Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Care este adevarul despre infectiile din spitalele romanesti. Medic roman: este imposibil sa fie asa; Judecatoarea care i-a achitat pe "greii din fotbal" ar fi primit o spaga de peste 100.000 de euro; Comentariu: De ce este necesara o coalitie anti-SI cu Putin

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Dinamica procesului de modernizare in Romania, explicata de specialisti: la fiecare 30 de ani „rasturnam lumea” Cele doua secole si jumatate ale modernizarii (de la sfarsitul secolului al XVIII-lea la inceputul secolului al XXI-lea) au transformat profund Romania, dintr-o tara preponderent rural-agrara, cu un regim politic si economic feudal, intr-o tara cu pronuntate atribute ale industrializarii si urbanizarii, cu un regim politico-economic capitalist, care importa modelele occidentale. Intregul proces a cunoscut evolutii contradictorii, cu multe reculuri si rupturi istorice, dar si cu multe „salturi pozitive”. Perioadele 1774 – 1829, 1866 -1918 / 1940 – 1947 pana in 1989 si de la revolutia din decembrie pana in prezent reprezinta deopotriva repere ale rupturii de „vechea ordine”, dar si initierea unor reconstructii radicale a societatii, scrie Adevarul.

Romania imbatraneste accelerat: media de varsta a crescut intr-un an cu 0,2 ani. Indicele de imbatranire s-a dublat din 1990 incoace Intre 1 iulie 2014 si iulie 2015 se constata o imbatranire accentuata a populatiei, ponderea categoriei de varsta de peste 65 fiind mai numeroasa, iar cea de 0 – 64 ani, cu 0,3% mai mica, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INSSE). Pe aceste date, rezulta urmatoarele modificari ale unor indicatori demografici: indicele de imbatranire demografica a crescut de la 101,9 (la 1 iulie 2014), la 105,1 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2015); varsta medie a populatiei a fost de 40,8 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2014; varsta mediana a fost de 40,2 ani, in crestere cu 0,4 ani fata de 1 iulie 2014, anunta Curs de Guvernare.

Care este adevarul despre infectiile din spitalele romanesti. Medic roman: este imposibil sa fie asa Cazurile de infectii din spital (nosocomiale) sunt subraportate in Romania, pentru ca este imposibil ca la nivel national ponderea lor sa fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, intre 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Serban, de la Institutul National de Sanatate Publica. Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat si el ca in Romania cazurile de infectii nosocomiale sunt subraportate. De asemenea, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Olsavszky, a spus ca in Romania se poate vorbi despre un slab control al infectiilor nosocomiale, informeaza Gandul.

Judecatoarea care i-a achitat pe „greii din fotbal” ar fi primit o spaga de peste 100.000 de euro Mita ar fi fost data in 2009 de Ioan Becali, zis Giovani, printr-un intermediar, pentru achitarea care a venit doi ani mai tarziu. O noua actiune a procurorilor anticorutie s-a des fasurat ieri la sediul Tribunalului Bucuresti, unde autoritatile, cu mandat de la judecator, au scotocit biroul judecatoarei Geanina Terceanu, cea care in aprilie 2012 a dispus achitarea celor opt inculpati din Dosarul Transferurilor din Fotbal. Au incercat sa scape de eventualul filaj, folosind multe taxi-uri. Judecatoarea este suspectata ca in cursul anului 2009 ar fi luat mita de la Ioan Becali, zis Giovani, printr-un intermediar. Suma vehiculata depa s e ste 100.000 de euro si ar fi fost data in mai multe transe de catre intermediarul lui Becali, scrie EVZ.

Europol: Statul Islamic ar putea comite noi atentate in UE Agentia politiei europene (Europol) a avertizat ca gruparea jihadista Statul Islamic (SI) ar putea comite noi atacuri teroriste de genul celor din Franta in alte state europene. „Este rezonabil sa presupunem ca exista probabilitatea unor noi atacuri”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, intr-un discurs rostit in fata membrilor Parlamentului European. Wainwright a comparat atacurile comise la Paris, in care au fost ucise 129 de persoane, cu atentatele de la Bombay (India), unde in 2008 au fost omorate 166 de persoane. „Atacurile din Bombay au devenit realitate in Europa. Avem de-a face cu o forma de terorism mai semnificativa si mai periculoasa. Am primit o declaratie clara de intentii din partea retelei teroriste Stat Islamic, care vrea sa exporte in Europa si pe scena internationala terorismul bruta”, a declarat Wainwright, anunta Romania Libera.

Marile adevaruri se spun cu umor. Conflictul sirian, explicat: sarabanda ipocriziei actorilor implicati in conflict Conflictul sirian este unul foarte complicat, dar autorul unui articol preluat pe larg in presa internationala incearca sa-l explice sub o nota umoristica in asa fel incat sa inteleaga toti cum rebelii si americanii se transforma in fortele rele, in timp ce regimul lui Bashar al-Assad si rusii incearca sa joace rolul fortelor bune. „Presedintele al-Assad (care este rau) este un om murdar ce a reusit sa ridice poporul impotriva lui, iar acesti rebeli (care sunt buni) au inceput sa invinga (Uraaa!). Dar apoi, unii dintre rebeli s-au murdarit si ei putin si s-au autoproclamat Statul Islamic (care este categoric rau!), iar ceilalti au continuat sa suporte democratia (care inca sunt buni). Dar apoi, unii dintre rebeli s-au murdarit si ei putin si s-au autoproclamat Statul Islamic (care este categoric rau!), iar ceilalti au continuat sa suporte democratia (care inca sunt buni), scrie Adevarul.

Comentariu: De ce este necesara o coalitie anti-SI cu Putin O coalitie cu Rusia in lupta impotriva asa-numitului Stat Islamic este prioritara. Presedintii Frantei si ai SUA, Hollande si Obama, par a tinde catre aceasta directie. Germania ar trebui sa se alature unui astfel de plan, fara a incheia insa vreun parteneriat cu Rusia. Si fara a-si imagina ca in prabusitul Orient Apropiat s-ar naste, imediat dupa inlaturarea lui Assad, democratii infloritoare. Evident ca presedintele Putin nu este un adevarat partener din convingere. Agresiva politica a Kremlinului fata de Ucraina si anexarea ilegala a Crimeei nu pot fi date uitarii. Sanctiunile impuse Kremlinului in acest context trebuie mentinute. Integral pe Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro