Business Report: Vot UE pentru mancarea viitorului: in curand vom putea consuma viermi si alimente cu structura moleculara modificata; Bloomberg: Cele mai mari patru banci elene, active si in Romania, trebuie recapitalizate cu 14,4 miliarde euro; Statul roman plateste despagubiri de peste un miliard de lei din bani publici pentru propriile sale "tunuri"
Vot UE pentru mancarea viitorului: in curand vom putea consuma viermi si alimente cu structura moleculara modificata Inovatiile din domeniu alimentar ii aduc din nou pe europarlamentari la vot. Acestia au votat miercuri, 28 octombrie, in favoarea unui proiect de lege prin care se doreste simplificarea procedurile de autorizare a alimentelor noi. Daca proiectul va trece si de Consiliul Ministrilor, pe teritorul statelor membre vor putea intra mai usor alimente exotice din afara UE si vom putea cumpara alimente cu o structura moleculara modificata, microorganisme, ciuperci, alge, alimente obtinute din culturi de tesuturi, culturi celulare si insecte. Proiectul a fost deja agreat informal cu Consiliul Ministrilor, scrie Economica.net.
Bloomberg: Cele mai mari patru banci elene, active si in Romania, trebuie recapitalizate cu 14,4 miliarde euro Cele mai mari patru banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, toate cu operatiuni si in Romania, au nevoie de capital suplimentar de 14,4 miliarde euro, arata testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE). In Romania, Eurobank controleaza Bancpost, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu. O verificare a calitatii activelor a aratat necesitatea unei ajustari a valorii cu 9,2 miliarde de euro la cele patru institutii de credit, se arata intr-un comunicat publicat sambata de BCE. In cadrul testelor de stres, deficitul de capital al bancilor s-a situat la 14,4 miliarde de euro intr-o simulare de criza si la 4,4 miliarde de euro in scenariul de baza, potrivit Bloomberg. Cele patru banci vor trebui sa transmita BCE planuri de recapitalizare pana pe 6 noiembrie, anunta Curs de Guvernare.
„Raspunsul investitorilor straini catre imprumutatii in CHF – arogant si sinucigas” Raspunsul Consiliului Investitorilor Straini (FIC) la scrisoarea deschisa transmisa de unul dintre debitorii imprumutati in franci elvetieni (CHF), in care reprezentantii FIC afirma ca „nu dialogheaza cu persoane fizice, ci cu institutii si cu factorii de decizie”, este arogant si sinucigas, considera Gheorghe Piperea. Opinia avocatului vine in contextul in care FIC ii critica proiectul de lege privind darea in plata a locuintei. Domnul Piperea ne-a declarat: „Pe langa faptul ca raspunsul FIC este de o aroganta dusa la extrem, este si sinucigas, pentru ca reprezinta picatura care duce lumea in pragul maniei proletare. Sa nu uitam ca FIC ii reprezinta pe toti investitorii straini in Romania, care nu inseamna doar banci, inseamna si mari retele de magazine, companii telecom etc. Toate acestea lucreaza cu persoane fizice, nu cu institutii, informeaza Bursa.ro.
Polul saraciei este la Botosani Daca vrei sa cauti de munca, Botosani se afla printre ultimele optiuni. De ce? Pentru ca pe aceste meleaguri, la o populatie totala de peste 410.000 de persoane, au ocupatie putin peste 146.000 de persoane, din care doar 51.000 lucreaza cu contract de munca fiind salariate. Ceilalti muncesc pe cont propriu, de obicei, in agricultura.Saracia este atat de mare, spun localnicii, incat magazinele de haine mai au vanzari doar in lunile august si decembrie, cand vin acasa botosanenii plecati la lucru in strainatate.Cei mai mari 15 angajatori din judet, potrivit datelor de la Registrul Comertului (ONRC), au in total 6.814 de salariati, insa niciunul nu reuseste sa ofere peste 1.000 de locuri de munca, scrie Capital.
Statul roman plateste despagubiri de peste un miliard de lei din bani publici pentru propriile sale „tunuri” Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a platit despagubiri de peste 739 de milioane de lei, din 2009 pana in 2014 inclusiv, ca urmare a unor executari silite, potrivit raportului pe 2014 al institutiei. Executarile silite au fost urmarea unor operatiunilor dubioase, vecine cu escrocheria, pentru care au fost responsabili si diferiti angajati ai statului. Se mai adauga cel putin alte 242 de milioane de lei platite in 2008 de predecesoarea AAAS celor dintai pagubiti ai scandalului FNI care au invins in instanta, potrivit raportului din acel an. Numai „catre creditorii FNI”, AAAS a platit despagubiri de peste 427,3 milioane de lei, pana la data de 30.09.2015, mai spun oficialii AAAS, de asta data la solicitarea Economica.net.
Cum se va sfarsi experimentul monetar si social din Suedia? Ipoteza „ceteris paribus” este utilizata deseori in cursurile de economie pentru prezentarea mai clara a relatiilor de cauzalitate intre diferite fenomene economice. Din pacate, concluziile unor astfel de rationamente sunt infirmate, de cele mai multe ori, de realitate, unde alte fenomene sau corelatii nu sunt deloc constante. Nimic nu a reflectat mai bine efectele multiple, deseori neasteptate si negative, ale deciziilor de „planificare” economica decat interventiile bancilor centrale din ultimii ani. Cazul bancii centrale a Suediei (Riksbank) se poate dovedi extrem de relevant pentru istoricii viitorului, in conditiile in care experimentul monetar din tara nordica include atat dobanda de interventie negativa, cat si un program de relaxare cantitativa, informeaza Bursa.ro.
Transfagarasanul se inchide intre 2 noiembrie si 30 iunie Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca in perioada 2 noiembrie – 30 iunie 2016, circulatia se inchide pe DN 7C (Transfagarasan). Sectorul de drum inchis este cel intre km 104+000 (Piscu Negru) si km 130+800 (Cabana Balea Cascada). Masura a fost luata pentru a evita situatiile care pot pericilita siguranta circulatiei, din cauza fenomenelor naturale extrem (caderi de stanci, alunecari de teren). „Desi in conformitate cu Regulamentul de functionare al drumului national DN 7C (Transfagarasan) – indicativ AND 524/2015 aprobat prin Decizia Directorului general al CNADNR SA nr. 836/04.09.2015, circulatia rutiera trebuie inchisa pe sectorul de drum cuprins intre km 104+000 + km 130+800 incepand cu data de 01 noiembrie, CNADNR SA a decis amanarea inchiderii circulatiei cu o zi”, scrie Auto-Bild.ro.