Sari direct la conținut

Raport ONU: Coreea de Nord trimite zeci de mii de lucratori in strainatate in regim de munca fortata

HotNews.ro

Zeci de mii de nord-coreeni sunt trimisi sa munceasca in strainatate in conditii de munca fortata, ocolind sanctiunile ONU, acestia trimitand tarii de origine un total in valuta echivalent cu 2,3 miliarde de dolari, declara Marzuki Darusman, investigator ONU, conform The Guardian.

Marzuki Darusman, trimisul special ONU in Coreea de Nord, a comunicat intr-un raport trimis adunarii generale ONU si intr-o conferinta de presa miercuri ca acesti muncitori sunt folositi ca o noua sursa de venit, in conditiile in care tara se confrunta cu „o situatie financiara si economica foarte delicata.”

Acesta a acuzat guvernul nord-coreean ca ar fi incalcat Conventia Internationala cu Privire la Drepturile Civile si Politice, ce interzice munca fortata si la care Coreea de Nord a aderat ca parte. Darusman a mai spus ca firmele si companiile ce angajeaza muncitori nord-coreen au devenit „complice intr-un sistem al muncii fortate de neacceptat.”

Darusman a declarat ca mai mult de 50.000 de muncitori nord-coreeni sunt angajati in strainatate, in special in industria mineritului, cea a exploatarilor forestiere, industria textila si cea a constructiilor, conform mai multor studii – ba mai mult, numarul lor creste in continuare.

Majoritatea acestora lucreaza in China si Rusia, insa altii au fost declarati ca fiind angajati in tari precum Algeria, Angola, Cambodgia, Ethiopia, Libia, Malaysia, Mongolia, Nigeria, Oman, Polonia, Quatar si Emiratele Arabe Unite.

Darusman a mai spus ca organizatii din societatea civila raporteaza ca acesti muncitori sunt platiti in medie cu sume intre 120 si 150 de dolari pe luna, deseori fortati sa lucreze pana la 20 de ore pe zi, avand doar doua sau trei zile de odihna pe luna si avand asigurata o cantitate insuficienta de hrana. Pe de alte parte, angajatorii platesc „sume semnificativ mai mari” catre guvernul nord-coreean.

Conform raportului lui Marzuki Darusman, fostii muncitori in strainatate intervievati de grupurile pentru drepturile omului au declarat ca posturile de munca sunt atribuite conform clasei sociale din care fac parte si care este stabilita de autoritatile statului, cei incadrati in clasele de jos primind cele mai periculoase activitati. Mai mult, acestia au spus ca sunt urmariti constant de superiori nord-coreeni care se asigura ca muncitorii se supun regulamentelor impuse de guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro