Sari direct la conținut

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, atac dur la senatorii care calca in picioare avertismentele Comisiei Europene: Cele mai mari nereguli se fac cu legea in mana, este si cazul incercarilor repetate de desfiintare a UEFISCDI

HotNews.ro
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, critica dur incercarile repetate ale Comisiei pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, de a desfiinta sau diminua UEFISCDI – institutia care imparte banii din cercetare pe competitii de proiecte. „Initiativa discutata in cadrul Comisiei pentru invatamant din Senat ar desfiinta cu totul increderea in sistem”, sustine rectorul, care avertizeaza ca „in joc este si credibilitatea Romaniei pe plan international”.

  • Comisia pentru invatamant din Senat a propus infiintarea unei noi institutii care sa gestioneze banii cercetarii si care sa preia programe de cercetare prin directa decizie a secretarului de stat pe cercetare, acum un apropiat al Ecaterinei Andronescu
  • UEFISCDI gestioneaza aproape 100 milioane de Euro, iar in competitiile pe care le organizeaza si pe baza carora acorda acesti bani catre cele mai performante echipe de cercetatori, majoritatea evaluatorilor de proiecte au fost din strainatate
  • Pana in 2009, de impartirea acestor bani se ocupau 3 institutii, dintre care una de la Politehnica Bucuresti

HotNews.ro a publicat in exclusivitate marti, 20 octombrie, un document de pe masa de discutii a Comisiei pentru invatamant din cadrul Senatului, in cadrul caruia senatorii propun infiintarea unei noi agentii – Agentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) – care poate prelua toate prerogativele in gestionarea banilor cercetarii pe competitii si, in consecinta, poate sa diminueze pana la anulare rolul UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii). Amintim ca aceasta nu este prima incercare a Comisiei pentru invatamant din Senat de a anula UEFISCDI, institutie pastrata de Guvernul Ponta si de ministrul Educatiei si pentru care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea, la primele tentative ale parlamentarilor de a o desfiinta.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Marilen Pirtea, Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, declara ca „cercetarea romaneasca are nevoie de resurse si de predictibilitate, nu de tinte false precum reorganizarea agentiilor de finantare„.

Spuneam acum cateva luni, intr-o comunicare publica, faptul ca unele dintre cele mai mari nereguli se fac cu legea in mana. Este si cazul incercarilor repetate de desfiintare si diminuare a activitatii UEFISCDI. Cea mai recenta, tentativa de reorganizare a finantarii cercetarii prin crearea unui nou organism. In masura in care unele dintre principalele probleme ale sistemului de cercetare din Romania sunt slaba finantare si lipsa de predictibilitate, initiativa discutata in cadrul Comisiei pentru invatamant din Senat ar desfiinta cu totul increderea in sistem„, avertizeaza oficialul.

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara sustine ca „adaugarea in amalgamul de probleme de care se lovesc cercetatorii romani a unor disfunctionalitati organizatorice ar conduce la noi intarzieri in derularea programelor. In plus, tinerii care isi bazeaza activitatea pe nevoia unei finantari continue sunt primii care vor suferi. Continuitatea este cuvantul cheie in orice proiect. Experienta castigata de echipa UEFISCDI din 2010 si pana in prezent este de o valoare considerabila, iar infiintarea unei a patra agentii care sa distribuie banii cercetarii nu are nici un fundament managerial de performanta.Nevedem nevoiti a pune sub o considerabila indoiala motivatia acestei initiative. As fi vrut sa cred ca, pana acum, mediul politic, aceia care ne reprezinta in Parlamentul Romaniei, au invatat un lucru esential, importanta continuitatii si predictibilitatii, dar asemenea demersuri continua sa faca agenda publica. As fi preferat sa stam de vorba despre proiectele de cercetare si rezultatele lor. In schimb, trebuie sa stam de paza pentru a mentine sistemul functional„.

Trebuie subliniat faptul ca in joc este si credibilitatea Romaniei pe plan international, in contextul in care UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contributii valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru invatamantul superior, cercetare-dezvoltare si inovare„, a avertizat Marilen Pirtea.

Acesta precizeaza ca, „pentru a intelege contextul, UEFISCDI a fost creata in anul 2010, prin OUG 74/2010, din nevoia de a sprijini viziunea de crestere a performantei sistemului romanesc de invatamant superior si cercetare – dezvoltare – inovare, dar si in ideea de a reduce cheltuielile de administrare a cercetarii, prin punerea sub aceeasi umbrela a trei unitati diferite care alocasera fondurile de cercetare in perioada 2007-2010: AMCSIT – Politehnica – institutie gazduita de Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), care gestiona programul Inovare PN II, Centrul National de Management Programe (CNMP), care administra programul Parteneriate si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), care gestiona programele Idei si Resurse Umane. Lor li s-a adaugat administrarea programului Capacitati, care era anterior administrat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS)„.

  • Precizam ca, in prezent, 3 institutii se ocupa de finantarea cercetarii pe baza de proiecte: UEFISCDI, Institutul de Fizica Atomica (IFA) pentru fizica nucleara si Agentia Spatiala Romana (ROSA) pentru programul spatial.
  • Acestea impart cei 20% din banii cercetarii la echipele de cercetatori care castiga concursurile de proiecte.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro