Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Senatul a votat reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au nascut 3 copii pana in 1990; Cum vrea Facebook sa isi protejeze utilizatorii de spionaj; Desfiintarea inspectoratelor scolare, din nou pe lista parlamentarilor

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Senatul a votat reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au nascut 3 copii pana in 1990 Senatorii au votat, luni, proiectul de lege care prevedere reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut cel putin trei copii, pana in ianuarie 1990, textul legislativ fiind adoptat cu 120 de voturi „pentru”, niciun vot „impotriva” si doua abtineri. Potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii, pana in ianuarie 1990, pot sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare cu un an daca au trei copii si cu doi ani daca au adus pe lume patru sau mai multi copii, scrie Adevarul.

Tu stii ce mai fac taxele tale? Ce face, cu adevarat, statul cu banii tai Anul trecut statul a avut incasari total de aproape 214 miliarde de lei, respectiv circa 48 de miliarde de euro, echivalentul a 2.400 de euro, in medie, pentru fiecare locuitor (sunt incluse si veniturile din fonduri europene, respectiv sumele decontate de Comisia Europeana) care face parte din populatia rezidenta (date INS pe 2014). Cele mai importante surse de venit, ca pondere in total, sunt taxele, impozitele, accizele si contributiile sociale. Veniturile fiscale (TVA, acciza, impozitul pe venit, pe profit, etc.) au reprezentat 58,4% din totalul veniturilor statului anul trecut, contributiile de asigurari au reprezentat 26,9%, iar veniturile nefiscale (formate in special din amenzi si redevente) alte opt puncte procentuale, anunta Gandul.

Adjunctul ITM Cluj a fost internat la Psihiatrie dupa ce a fugit gol in Parcul Iuliu Hatieganu. Inainte, a inotat in pielea goala in fata a zeci de copii Seful adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Emilian Rosca ar fi fost dus incatusat la sediul Sectiei lV de Politie, din Cluj Napoca. Rosca este acuzat ca, in cursul zilei de sambata, in timp ce se afla la piscina acoperita a Universitatii Babes Bolyai, din incinta Parcului Iuliu Hatieganu s-a dezbracat la piele goala si a inceput sa sara in bazin, desi in jur se aflau zeci de persoane, adulti si copii, informeaza EVZ.

Cum vrea Facebook sa isi protejeze utilizatorii de spionaj Facebook a anuntat ca va dezvolta un nou instrument de notificare pentru a-i avertiza pe utilizatorii sau daca sunt spionati de agentii guvernamentale precum NSA (Agentia Nationala de Securitate a SUA) sau GCHQ (Agentia de Comunicatii a Marii Britanii), potrivit The Telegraph. „De astazi va vom anunta daca credem ca contul dumneavoastra este monitorizat de un agent al statului”, a scris Alex Stamos, directorul oficiului de Securitate al Facebook, pe blogul retelei de socializare. Totusi, Facebook nu a precizat cum anume ii va identifica pe cei care spioneaza conturile. Stamos a subliniat ca se vor folosi de acest avertisment doar in situatiile in care exista dovezi puternice care sa ateste spionajul unui cont, scrie Romania Libera.

Cum s-a taiat cablul TV in Navodari, inainte sa se vada o ancheta despre primar Daca ti-as spune ca un primar din Romania a taiat cablul in tot orasul ca sa nu se vada ancheta mea despre el, ai zice ca fabulez, ca traiesc in realitati paralele. Nici eu nu am crezut. Dar sa-ti prezint datele asa cum sunt: eu am facut o ancheta despre cum apropiati ai primarului din Navodari au pus mana pe tabara de copii de acolo, pentru emisiunea In premiera cu Carmen Avram, de la Antena 3. Mai precis, cumnatul primarului Nicolae Matei (cumnatul neoficial, caci sora traieste in concubinaj cu respectivul) a preluat controlul asupra Taberei de Copii Navodari, aia unde s-a dus o tara intreaga la balaceala, in copilarie. Ancheta urma sa fie difuzata aseara, la ora 21. Dar, la ora 19 primesc un telefon din Navodari, in care o voce precipitata imi zice: „Primarul urmeaza sa taie cablul in tot orasul cu putin timp inainte de emisie, sa nu se vada ancheta”. Ma apuca rasul. „Ce dracu’, n-o fi Coreea de Nord!”, imi zic in gand si imi vad de ale mele, integral pe Vice.com.

Desfiintarea inspectoratelor scolare, din nou pe lista parlamentarilor Un proiect care propune desfiintarea inspectoratelor scolare va fi dezbatut in curand in Parlament. Legea este sustinuta de reprezentantii sistemului de invatamant care considera ca inspectoratele scolare sunt niste „institutii toxice, comuniste si corupte”. Cei mai multi insa cred ca masura este greu de pus in practica. Deputatul independent Cornel Comsa va depune la Parlament, in aceasta saptamana, o initiativa legislativa ce prevede desfiintarea inspectoratelor scolare. Nu este prima oara cand se vorbeste despre dizolvarea acestor institutii, anunta Adevarul.

Comentariu: O vizita la ceas nepotrivit Vizita Angelei Merkel la Istanbul pica manusa presedintelui Erdogan. Mai putin fortelor politice democrate. Va fi Turcia cooperanta in chestiunea refugiatilor? Mai degraba nu, crede Gunnar Kohne. Imaginea a fost menita sa ofere un mesaj limpede: Aici este persoana care solicita ajutor, iar langa ea barbatul puternic si incruntat, care isi lasa mana, usor si relaxat, peste spatarul aurit al tronului sau. Cam asa a aratat Erdogan, alaturi de Angela Merkel. In ce masura vizita cancelarei Merkel a fost pana la urma o doleanta, de pe urma careia guvernul de la Ankara a profitat la maximum, se va vedea in urmatoarele saptamani. In definitiv, intalnirea dintre Erdogan si Merkel nu s-a soldat decat cu declaratii de intentie, nu si cu rezultate concrete. Mai exact, Ankara s-a aratat dispusa sa incerce oprirea refugiatilor care vor sa ajunga in Occident via Turcia. Desigur, cu banii si ajutorul Uniunii Europene, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro