Sari direct la conținut

Decizii importante si improbabile cu privire la criza migratiei – liderii europeni cauta sa evite disputele interne in cadrul summitului/ Summitul va lansa o serie de presiuni pentru obtinerea unui acord cu Turcia

HotNews.ro

Liderii europeni s-au adunat astazi la Bruxelles intr-un summit tensionat ce urmareste sa confirme impresia ca stiu ce e de facut in problema crizei refugiatilor. Scopul principal, conform unor oficiali de rang inalt implicati in organizarea summitului (al patrulea pe tema crizei), este acela de a evita cearta dintre liderii prezenti ce a caracterizat intalnirile anterioare, scrie The Guardian.

Summitul va lansa o serie de presiuni pentru obtinerea unui acord cu Turcia, principala sursa a celor 700.000 de refugiati ce au intrat pe teritoriul Uniunii anul acesta. Cancelarul german, Angela Merkel, va face duminica o vizita in Istambul pentru o serie de discutii cu presedintele Recep Tayyip Erdogan, cu doua saptamani inainte de alegerile din Turcia.

Sansele unui pact serios cu Ankara sunt mici pentru urmatoarea perioada si cu siguranta va determina Europa sa primeasca o parte din cele 2 milioane de sirieni pe care Turcia ii gazduieste. Insa atata timp cat Merkel nu insista pe aceasta problema, summitul va evita subiectul deoarece ar putea duce la conflicte intre guvernele UE.

„Scopul nostru e sa imbunatatim perspectiva in ceea ce priveste acest subiect toxic. Nu sunt sigur ca vom reusi sa dam un raspuns pozitiv, insa nu ne permitem un mesaj clar de esec.”, a declarat un diplomat senior din Bruxelles.Un alt oficial a recunoscut faptul ca liderii nu au raspunsuri vis-a-vis de criza refugiatilor, ci „doar intrebari”.

Summitul va urmari urmatoarele puncte:

  • Noi masuri represive indreptate catre granitele externe UE
  • Retinerea refugiatilor si imigrantilor pe perioada in care cererile de azil le sunt procesate
  • Incercarea de a inlocui fortele de frontiera nationale cu noi agentii europene
  • Incercarea de a determina tari terte sa pastreze refugiatii si sa le ofere azil celor aflati in tranzit spre Europa

Merkel a spus joi, in fata Bundestag-ului, ca vrea sa se foloseasca de acest summit pentru a lupta in favoarea unor „procese pan-Europene” in ceea ce priveste imigratia.

Insa fiecare politica discutata este puternic contestata. Probabilitatea ca actiunile ce vor veni in urma summitului sa nu se ridice la standardele discutate, este una mare.

Subiectul este atat de delicat, in special in Europa de est, incat va fi cel mai probabil evitat. In plus, Comisia Europeana va propune un nou sistem de granite europene si de gestiune a pazei de coasta, imputernicind agentia Frontex sa asigure frontierele externe. Donald Tusk, ce va prezida intalnirea, a declarat ca Frontex ar trebui sa primeasca noi atributii pentru a initia si gestiona actiunile de deportare.

Alte dispute privesc confuzia asupra noilor metode de a face fata influxului, concentrat in jurul ideii de „hotspot”, unde noii veniti din Grecia si Italia trebuie sa fie inregistrati si identificati prin luarea amprentelor.

Germanii, si nu numai, doresc construirea acestor centre – primul dintre acestea este deja operational pe insula Lampedusa din Italia; altul va intra in functiune pe insula Lesbos din Grecia. Vor reprezenta o serie de tabere in care refugiatii vor fi retinuti cat timp sunt inregistrati iar cererilor lor acceptate. Italienii spun ca nu vor sa gazduiasca „tabere de concentrare”, grecii de asemenea se opun ideii si, in plus, se ridica impotriva propunerii UE pentru un sistem de patrule pe mare comun cu Turcia in marea Egee.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro