Cum se va schimba conducerea PSD la Congres: Liviu Dragnea anunta ca liderii de filiale nu mai pot fi si vicepresedinti/ Functia de presedinte executiv ramane, propunerea pentru patru prim-vicepresedinti a fost respinsa
Comitetul Executiv National al PSD a decis, in urma unei sedinte de peste trei ore, sa modifice structurile de conducere ale partidului la Congresul din 18 octombrie, astfel ca vor exista doar 14 vicepresedinti la nivel national, dintre care patru vor fi femei. Principala modificare este interzicerea cumului de functii – mai exact, liderii de organizatii judetene nu vor mai putea fi si vicepresedintii partidului, membrii deci in Biroul Permanent National, asa cum este situatia in prezent. Propunerea a apartinut lui Liviu Dragnea si a fost sustinuta printr-un vot „zdrobitor”.
De asemenea, prin vot s-a respins si propunerea de care vorbea Marian Oprisan, aceea de a se infiinta patru posturi de prim-vicepresedinti, precum si propunerea lui Victor Ponta de renuntare la functia de presedinte executiv, masura prin care Valeriu Zgonea, cel care este cel mai probabil sa ajunga sa obtina aceasta functie dupa sustinerea exprimata de Liviu Dragnea, ar fi ramas fara functie in Biroul Permanent al partidului.
Despre aceasta propunere, Dragnea a declarat, la finalul sedintei: „Cele patru functii nu le avea eu un buzunar, s-a decis in urma unei dezbateri.” Despre propunerea de renuntare la presedintele executiv: „A fost propunerea lui Victor Ponta care, desi argumentata, nu a avut sustinere”.
„S-a discutat despre structura BPN, daca sa mai ramana functia de presedinte executiv si sa fie inlocuita cu patru functii de vicepresedinti, daca sa fie si functia de presedinte executiv si cele patru functii de vicepresedinti. Au fost argumente pentru fiecare dintre cele doua variante. Am propus, in final si au fost de acord, cu o singura exceptie, sa ramana functia de presedinte, functia de presedinte executiv, vicepresedintii si secretarul general. Cea mai buna solutie, pe care am sustinut-o si eu, este solutia actuala care este mult mai supla. Nu avea sens sa existe si functia de presedinte si functia de presedinte executiv si patru functii de prim vicepresedinti”, a declarat presedintele PSD.
Intrebat ce rol va avea de acum inainte presedintele executiv al PSD, Dragnea a replicat: „Ceea ce s-a propus in statut. Va avea un rol de coordonare a activitatii curente a partidului si bineinteles orice sarcina ii va da presedintele”.
Candidaturile pentru functiile de presedinte executiv si vicepresedinte se fac pana vineri la ora 12.00, urmand ca la 14.00 sa aiba loc o sedinta a CEx in care acestea sa fie validate.
Dragnea a anuntat ca il sustine in continuare pe Zgonea. „Vineri este ultima zi si ultima ora cand se depun candidaturile. Am ceva experienta si am vazut cateva exemple de oameni care s-au razgandit. Eu cred ca nu se va razgandi”, a spus Dragnea.
Ce alte modificari a mai anuntat presedintele PSD:
– Consiliul national al PSD va deveni o structura de specialitate, formata din parlamentari, ministri, presedinti de organizati, primari;
– Comitetul executiv national va fi mai mic – va fi format din membrii BPN plus liderii organizatiilor de tineret, femei, pensionari plus cei opt secretari regionali
– Se infiinteaza 8 posturi de secretari regionali
– Bpn va avea intalniri saptamanale
– Ramane functia de presedinte de onoare, cu drept de vot
De asemenea, intrebat despre posibilitatea ca la Congres partidul sa adopte o rezolutie de condamnare a comunismului, asa cum era vehiculat, Dragnea a raspuns: „Comunismul a fost condamnat de atat de multi fosti comunisti incat s-ar putea sa nu mai fie credibil un astfel de demers.” Intrebat despre ruperea de echita „partid comunist”, Dragnea a raspuns: „Sper sa inceapa cu mine ruperea de eticheta de partid comunist.”
La ultimele alegeri, la Congresul din 2013, au fost votati 21 de vicepresedinti – 8 regionali, 8 nationali si 5 femei. O parte dintre acestia si-au pierdut functiile.
Desfasurarea principalelor momente ale sedintei care a inceput la ora 15.00:
UPDATE 18.50 Potrivit unor surse, in sedinta urmeaza sa se voteze si propunerea facuta de Liviui Dragnea ca vicepresedintii sa nu fie si lideri de organizatie.
UPDATE In sedinta se discuta daca se va desfiinta functia de presedinte executiv, intrucat aceasta a fost infiintata pentru situatia in care presedintele de partid este prim-ministru. Propunerea a fost facuta de premierul Victor Ponta, potrivit unor surse politice. Aceasta propunere va fi supusa la vot.
Odata cu desfiintarea functiei de presedinte executiv, Valeriu Zgonea ar putea pierde o pozitie in cadrul conducerii PSD, Biroul Permanent Natonal, intrucat nici functia de vicepresedinte nu ii poate reveni, dupa ce organizatia sa, PSD Dolj, i-a acordat sprijinul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu.
***
Liderul de Vrancea Marian Oprisan a declarat ca va propune sa se infiinteze patru posturi de prim-vicepresedinti, afirmand totodata ca va dori sa candideze pentru o astfel de functie.
„E o formula operativa foarte buna si eu cred ca va da si rezultate. Eu candidez ori pentru functia de vicepresedinte ori pentru cea de prim-vicepresedinte. Depinde cum vom statua propunerilor pentru modificarile statului. Cred ca PSD a demonstrat in cele mai grele momente ale sale ca are o conducere democratica. Oamenii nu prea iau decizii singuri asa” a declarat Oprisan, intrebat daca functia de prim-vicepresedinte ar trebui sa aiba atributiile de presedinte executiv.
Intrebat daca PSD ar trebui sa negocieze postul de premier, in eventualitatea in care se deschide o astfel de poarta la Cotroceni, Marian Oprisan a raspuns: „PSD nu poate fi umilit in Romania de nicio alta forta politica din acest punct de vedere fie chiar entitati ale statului roman. Eu cred ca PSD a demonstrat din 2012 pana acum ca a guvernat foarte bine si in folosul cetatenilor Romaniei si ca PSD va avea premier, indiferent cum il cheama, pana la capat”.
Oprisan declarase la B1 TV ca va propune ca cei patru prim-vicepresedinti sa fie astfel: unul din Transilvania, unul din Moldova, unul din Tara Romaneasca si unul din Bucuresti.
La sedinta participa si vicepremierul Gabriel Oprea, liderul UNPR si partener de coalitie, care a declarat ca a fost invitat. El a plecat dupa aproximativ 25 de minute din sedinta.
Pe de alta parte, la sedinta nu a ajuns presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cel despre care Dragnea a declarat ca l-ar dori alaturi de el la conducerea partidului, adica pentru functia de presedinte executiv.
UPDATE Zgonea a ajuns la sedinta la 16.45, la circa 5 minute de la plecarea lui Oprea. Zgonea s-a aflat la sedinta de plen a Camerei Deputatilor.
Victor Ponta a ajuns la sedinta alaturi de liderul Tineretului Social-Democrat, deputatul Mihai Sturzu, si finul sau, deputatul Marius Manolache.
Liviu Dragnea a ajuns ulterior si nu a facut declaratii jurnalistilor.