Sari direct la conținut

VIDEO Liviu Dragnea: Vom elimina din legea tolerantei prevederea care se refera la apartenenta politica si avere. Voi depune amendament pentru ca amenzile sa devina simbolice

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: psd.ro
Liviu Dragnea, Foto: psd.ro

Presedintele interimar PSD Liviu Dragnea a anuntat vineri ca va modifica legea care incrimineaza defaimarea sociala, al carei unic initiator este, asa incat sa elimine „apartenenta politica” si „avere” din definitia grupului social si va diminua amenzile pana la niveluri simbolice, intrucat aceste lucruri nu erau „in spiritul legii”. El a multumit celor care au transmis critici la adresa acestui text de lege si care au fost de „buna credinta”. Dragnea a facut acest anunt in cadrul unei conferinte de presa sustinuta inainte de alegerile pentru functia de presedinte care au loc duminica. El este candidat unic la aceste alegeri, la care pentru prima data vor participa toti membrii PSD.

Liviu Dragnea:

Am transmis cateva mesaje colegilor mei din tara. I-am felicitat pt ca au organizat alegeri in toate org judetene. I-am rugat sa fie constienti toti de importanta alegerilor de duminica.

I-am rugat sa fie luate toate masurile pt a se asigura conditii civilizate cat si pentur a se lua toate masurile pentru siguranta votului, sa respecte procedurile stabilite prin regulament in primul rand prin amplasarea sectiilor de vot sa nu se organizeze in spatii comerciale.

Am vorbit despre cealalta actiune importanta si anume distribuirea de chestionare pe care cei care doresc sa le completeze pentru a ne ajuta in constructia programului politic al PSD.

Exercitiu de democratie participativa atat pentru cetateni cat si pentru noi. Au fost distribuite 4 milioane de astfel de chestionare.

Despre legea tolerantei:

„Am vazut ca in ultimele zile, Legea tolerantei si demnitatii umane a provocat adevarate dezbateri atat in mediul online cat si la tv. Am urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public.

In primul rand, aceasta lege nu a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini, pe de o parte, libera exprimare, iar pe de alta parte respectul reciproc si demnitatea umana. Vreau sa va spun ca in multe tari sunt organizate in colegii, in universitati cursuri prin care elevii si studentii sunt invatati ce inseamna toleranta si educati pentru a fi pusi la adapost de situatiile in care pot fi lezate grupuri sociale.

Lumea civilizata incepe sa-si ia masuri pentru a preveni tensiuni care pot aparea ca urmare a unor miscari sociale, ca urmare a unor provocari multiculturale care pot sa devina din ce in ce mai prezente. Iar eu imi doresc si vreau cu tot dinadinsul ca fiecare cetatean roman sa se simta in siguranta in tara lui, sa simta ca ii este aparata viata, familia si demnitatea.

Intr-adevar, in textul legii, plecand de la ideea ca anumite minoritati sau anumite grupuri s-ar putea organiza si sunt organizate in structuri politice, a aparut si in cadrul definitiei de grupuri sociale si in functie de apartenenta politica. Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc care, intr-adevar, poate aparea ca cineva, vreodata, sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau a-si proteja actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege.

De asemenea, exista perceptia ca prin textul acestei legi, anumite persoane ar putea sa-si protejeze averea de analize sau comentarii in spatiul public, sau chiar de eludarea organelor de control, prin urmare, se va elimina si aceasta prevedere din textul legii.

In ceea ce priveste cuantumul amenzilor, obiectivul acestei legi nu este de a aplica amenzi. Obiectivul meu si nu numai al meu, a fost si ramane acela de a initia o educatie pentru toleranta. Din acest motiv, ca initiator al legii, in Camera Deputatilor, voi depune un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, sa ramana la nivel simbolic, pentru ca nu asta a fost principala tinta a acestei legi.

Vreau sa multumesc tuturor celor care de buna credinta si-au exprimat criticile. Dar nu apreciez anumite opinii extrem de radicale care nu trebuie sa fie incurajate. Nu vreau sa am o atitudine dura dar vreau sa ne gandim toti cu toleranta si sa nu uitam ce s-a intamplat in martie 90 in Romania.”

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/dda2fad49a498af9204ea805b41cc723/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

*Context:

Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiata de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social. Parcursul legislativ a acestei initiative a fost extrem de rapid – Senatul, prima camera sesizata, a adoptat-o in doar doua saptamani, in conditiile in care exista proiecte de legi care ajung la termenul de adoptare tacita sau sunt amanate de pe o sesiune pe alta.

Ce prevede, printre altele, proiectul lui Dragnea:

  • Art. 19 – (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.
  • Art. 1. – d) Defaimare sociala – fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.
  • c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Comisia pentru drepturile omului intrunita ieri in sedinta a dat un raport de admitere cu amendamente. La sedinta a participat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, care a prezentat o serie de amendamente.

Raportul de admitere al Comisiei precum si legea, care este lege ordinara, primit 52 voturi pentru si 23 impotriva in plen. Liberalii au anuntat ca vor vota imporiva.

In cadrul dezbaterilor din plen, senatorul liberal Emil-Marius Pascan a declarat ca acest proiect este „profund gresit”, intrucat „toleranta nu o poti impune impune cu forta, vine din sinea noastra a fiecaruia” si ca nu poti obliga oamenii „sa iubeasca minoritarii cu forta”.

La sedinta de plen a luat cuvantul si un reprezentant al guvernului, care a declarat ca guvernul sustine acest proiect, desi pe site-ul Senatului pana astazi nu fusese publicat un document in acest sens.

Alte declaratii:

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/755bd1f1f65daa9bdacfcddd465c3466/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Despre alegeri:

Eu voi vota la Turnu Magurele la ora 11.00. Primele rezultate le vom afla undeva la ora 20.00. Toata lumea va fi interesata de meciul Romania – Insulele Feroe. Am fost aseara pe stadion sper ca nu a fost niciun cardiac pe stadion.

530840 membri PSD.

De ce este nevoie de legea dvs? (legea tolerantei)

Aceasta lege este necesara. Este imporanta ca educatia privind toleranta sa fie luata in serios. Fiecare cetatean roman sa simta ca in tara lui este protejat.

Despre chestionare:

Sunt intrebari legate de modul cum vedem functionarea serviciilor publice de acolo. Sunt intrebati cetatenii care este una dintre cele mai bune masuri pe care a luat-o guvernarea.

Vrem sa stim pana la locale care sunt cele mai bune actiuni pe care trebuie sa le sustina PSD-ul.

In alte tari acest instrument este folosit.

Mare parte din cetatenii romani simt nevoia de a fi consultati, vor ca parerea lor sa conteze.

Inainte de campania electorala, aceste liste vor fi transmise si cetatenii sa isi spuna parerea despre fiecare om de pe aceasta lista si vedem daca mai raman sau nu pe lista. Va fi un sistem de alegeri preliminare in organizatie. Nu vom lasa decizia la un grup mic din organizatie.

Este mai bine ca cetatenii sa isi spuna parerea despre feicare candidat pe care il propunem pe lista.

Rezultatele vor veni in preajma congresului. Nu pot sa vorbesc despre echipa mea in noaptea dinainte congresului. Si nu va conta transmiterea pe surse a unor liste.

Eliminati apartenenta politica dar ramane averea (in legea tolerantei):

Am uitat. Da, am intentionat altceva. Vom elimina si averea.

Sunt mai multi colegi si sociologi care m-au ajutat.

Despre inscrierea lui Basescu in PMP: Cine a fost presedintele Romaniei nu mai poate fi altceva daca se respecta. Face acum cu acte ceea ce facea fara acte.

Despre nemultumirile senatorilor PSD fata de Valeriu Zgonea:

Nu toata lumea se intelege cu toata lumea, nici macar intr-un partid. Avem timp si avem obligatia sa comunicam. Poate au fost nemultumiri si o lipsa de comunciare intre grupul psd de la camera si grupul psd de la senat. Acum prin noile alegeri de la grup a inceput sa existe o comunicare buna. Da (il sustin in continuare pe Valeriu Zgonea).

Despre posibilitatea unui alt premier, din cadrul coalitiei:

Avem un premier bun in functiune. Nu sustinem un premier din alt partid.

Ati discutat cu Klaus Iohannis despre un alt premier de la PSD?

Nu. Am mai spus asta si o mai spun. Aceste informatii nu sunt reale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro