Sari direct la conținut

Valeriu Zgonea a certat Autoritatea Electorala Permanenta pentru ca nu a fost in stare sa elaboreze proiectul de lege privind votul prin corespondenta

HotNews.ro
Valeriu Zgonea la Comisia de cod electoral, Foto: Hotnews
Valeriu Zgonea la Comisia de cod electoral, Foto: Hotnews

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, le-a reprosat miercuri reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente prezenti la sedinta Comisiei pentru elaborarea legilor electorale ca este o „lipsa de respect” faptul ca nu au fost „in stare” pana acum sa elaboreze proiectul de lege privind votul prin corespondenta.

Sedinta comisiei de cod electoral a fost condusa pentru prima data de noul sau presedinte, deputatul PSD Gabriel Vlase, votat in aceasta functie dupa demisia lui Mihai Voicu (PNL).

Amintim ca Voicu a demisionat tocmai in semn de protest fata de tergiversarea acestui proiect de catre social-democrati. Pe de alta parte, PNL si PSD s-au acuzat in repetate randuri reciproc de acelasi lucru – lipsa de vointa politica – in privinta acestui proiect, amandoua partidele declarand ca isi doresc ca romanii din diaspora sa poata vota prin coresondenta la alegerile din 2016.

Pentru ca acest lucru sa se intample insa, legea trebuie aprobata cu maximum un an inainte de data alegerilor, deci pana la jumatatea lunii noiembrie.

La ultima sedinta prezidata de Voicu, pe 15 septembrie, care a fost de altfel sedinta cand s-a inceput discutia pe acest proiect, reprezenantii Autoritatii Electorale Permanente au citit sase intrebari tehnice la care a solicitat raspuns din partea Comisiei:

  • La ce tipuri de proces electoral se poate vota prin corespondenta? Alegeri parlamentare,  prezidentiale, europarlamentare, locale?
  • Ce categorii de alegatori pot vota prin corespendanta, in functie de tipul de vot de la prima intrebare?
  • Cand are loc inregistrarea alegatorior romani? Periodic, adica inainte fiecarui proces electoral, sau o singura data pana la formularea unei altei optiuni?
  • Care este data limita pentru receptionarea votului exprimat? Ziua alegerilor sau o data anterioara zilei alegerilor?
  • Au dreptul ca alegatorii care s-au inregistrat sa voteze prin corespondenta sa opteze sa voteze la o sectie de votare?
  • Au dreptul alegatorii care si-au expediat votul sa opteze pt a vota la o sectie urmand ca votul exprimat prin corespondenta sa nu fie luat in considerare?

La sedinta de miercuri, Vlase a precizat ca AEP va elabora un draft de proiect dupa ce primeste aceste rapsunsuri. Pe de alta parte, Voicu, acum simplu membru al comisiei, a amintit ca liberalii au dat raspunsurile chiar in sedinta de atunci, pe loc, dar daca este necesar o vor face si in scris.

S-a stabilit astfel ca pana la urmatoarea sedinta a comisiei, care va avea loc luni dupa-amiaza, grupurile parlamentare sa vina cu aceste raspunsuri, urmand ca intr-o saptamana AEP sa vina cu acest draft.

In contextul in care PNL si PSD declara ca isi doresc acest proiect dar se acuza reciproc de lipsa de vointa politica, Zgonea a reprosat de aceasta data AEP de faptul ca nu a fost in stare sa vina cu o varianta a acestei legi, ceva ce ar fi foarte simplu daca este consultata legislatia europeana.

„Mi se pare o lipsa de respect la adresa parlamentarismului. Ce e atat de greu sa faci un schelet de proiect de lege, eu aici nu inteleg. Problema este: aveti vointa? Nu mi se pare normal ca grupurile parlamentare sa cada vinovate, ati vrut independenta politica, nu numeste nimeni conducerea AEP, si nu suntem in stare sa facem un proiect de lege” a spus Zgonea, membru al comisiei care insa participa rar la lucrarile acesteia.

„Poate nu vad eu bine, nu ma pricep la legislatia electorala” a incheiat el ironic.

Amintim ca presedintele AEP, Ana Maria Patru, declara, pe 24 august, pentru Mediafax, ca AEP va elabora, in timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenta pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

Presedintele AEP a subliniat atunci ca legea votului prin corespondenta va asigura accesul diasporei la vot doar daca vor fi identificate solutii care sa asigure deopotriva „garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman”.

„Consider ca un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub conditia identificarii unor solutii sustenabile care sa imbine garantiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cat mai mici pentru statul roman”, a mai afirmat Ana Maria Patru.

Ana Maria Patru a subliniat ca este necesara inregistrarea romanilor din diaspora si securizarea circuitului de transmitere a corespondentei si a documentelor de vot, precum si evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate in acest moment in alte state ale lumii.

Presedintele AEP a declarat ca va invita la discutii reprezentanti ai Companiei Nationale Posta Romana S.A., Companiei Nationale Imprimeria Nationala S.A., precum si ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Ana Maria Patru a mai afirmat ca legea votului prin corespondenta „trebuie sa stabileasca foarte clar atributiile ce vor reveni acestor institutii pentru a garanta diasporei ca votul prin corespondenta va fi organizat corect”.

De notat ca in procedura legislativa exista patru proiecte de lege venite de la parlamentari privind votul prin corespondenta, iar comisia trebuie sa le discute si sa dea raport de respingere in cazul in care va lucra pe un nou proiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro