Inca o amanare la pensiile speciale pentru parlamentari: proiectul, trimis spre reexaminare de presedinte, a fost retrimis la Comisia de statut
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a retrimis la Comisia de statut, cu termen doua saptamani, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind indemnizatiile speciale pentru parlamentari, la solicitarea grupului PSD. Este a doua oara cand proiectul, mai precis cererea de reexaminare a presedintelui, este intors la comisia de specialitate, in contextul in care presedintele interimar Liviu Dragnea a afirmat ca ar trebui reevaluata oportunitatea acestei legi.
„Motivatia pentru care am cerut retrimiterea la comisie este ca util e ca acest proiect legislativ sa mai aiba cel putin o adaugire, aceea a fost o preocupare constanta din partea grupului nostru, se refera la durata de cand se intra in indemnizatie. S-au vehiculat la inceput sase luni, apoi sase luni in mai multe mandate, apoi sase luni de-a lungul unui singur mandat, apoi de la nivel de un mandat s-a revenit acum la un an si noi vrem sa va propunem sa se intre in indemnizatia respectiva abia dupa ce se implineste un mandat pentru ca asta este si procedura europeana. Asta este motivul pentru care dorim sa fie retrimis la comisie”, a spus in plen Marian Neacsu, liderul de grup al social-democratilor, potrivit Agerpres.
Deputatul PSD Anghel Stanciu – 66 de ani, aflat la al saselea mandat de parlamentar – a sustinut, marti, ca retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului privind pensiile parlamentarilor are scopul de a ‘ingropa’ aceasta propunere legislativa.
„Sunt amarat din doua motive. Noi am scris la Curtea Constitutionala cand s-au taiat acele asa-zise pensii speciale ocupationale, CCR a respins solicitarea deputatilor si senatorilor in 2009, au ramas numai judecatorii si procurorii cu pensii, sa zicem justificate dintr-un anumit motiv, de peste 100 de milioane de lei. Puterile egale in stat sunt puterea judecatoreasca, puterea executiva si cea legiuitoare, care este cea suprema. A venit campania, s-a marit numarul de parlamentari si am ramas in limitele salariale”, a spus Stanciu, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
El a adaugat ca nu este corect ca pentru militari, diplomati si grefieri sa se revina la pensiile speciale, iar pentru parlamentari nu.
„Retrimiterea legii la comisie si iar retrimiterea si asa mai departe este un lucru nemotivat si ca atare ea are un singur scop: sa ingroape. Probabil ca dumneavoastra credeti ca eu vreau pensie, nu vreau pensie, am cu ce trai. Problema este ce vrem sa aducem in Parlament? Vreau oameni de afaceri, intelectuali de elita sa vina si sa puna umarul la redresarea acestei tari. Nu vreau niste oameni care pentru trei covrigi si un pahar de apa se mandresc si au orgoliul de a fi deputati sau senatori. Calitatea asta de parlamentar nu este atractiva”, a mentionat Stanciu.
Amintim ca presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la inceputul lunii septembrie ca legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi trimisa inapoi la comisia pentru statut.
Liderul social-democrat a spus ca actul normativ „trebuie sa aiba o forma foarte apropiata de modelul de la Parlamentul European”.
„Vrem sa ajunga intr-o forma care sa fie agreata politic si vrem sa participe si colegii de la PNL”, a spus Dragnea.
„Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are doar sase luni de mandat”, a argumentat seful PSD, apreciind ca trebuie incheiat macar un mandat pentru ca un ales sa primeasca pensie speciala.
Dragnea este cel care a spus si ca trebuie reevaluata oportunitatea acestei legi. El a reiterat acest lucru si sambata la Iasi, cand a declarat: „Reforma statului, reforma profunda a sistemului de pensii – nu se face sa luam categorii si categorii sa le dam pensii speciale. Asa nu ajungem nicaieri.”
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.
Potrivit Presedintiei, necesitatea reexaminarii „este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate”.