Sari direct la conținut

UPDATE Senatorul Serban Nicolae ia in calcul sa nu mai candideze la sefia PSD: "Organizarea Congresului si a alegerilor este profund viciata"/ Dragnea: "Unii isi anunta candidatura la televizor si si-o retrag pe Facebook, unii o retrag prin scrisori deschise. E bine sa ai si asa ceva in partid, altfel ar fi foarte multa plictiseala"

HotNews.ro
Serban Nicolae, Foto: Agerpres
Serban Nicolae, Foto: Agerpres

Senatorul PSD Serban Nicolae, care si-a anuntat public intentia de a candida la sefia partidului la scrutinul ce va avea loc pe 11 octombrie, cu o saptamana inainte de Congresul PSD, acuza faptul ca organizarea acestor alegeri este „profund viciata” si solicita, intr-o scrisoare depusa la sediul PSD, sa participe la sedinta Comitetului Executiv National pentru a discuta aceste probleme.

Amintim ca presedintele partidului urmeaza sa fie ales intr-un scrutin ce va fi organizat pe 11 octombrie in toate organizatiile partidului, intrucat statutul PSD prevede ca presedintele trebuie sa fie ales de catre toti membrii partidului.

Nicolae sustine insa ca o conducere astfel aleasa in acest moment nu ar avea legitimitate intrucat proiectele politice nu sunt cunoscute membrilor partidului.

„Eu nu vorbesc pe la colturi, de aceea am si vrut sa vin in fata CEx sa imi sustin argumentele, trebuie sa dezbatem aceste chestiuni”, a spus Nicolae intr-o interventie la Realitatea TV.

Nicolae sugereaza ca ar putea sa isi retraga candidatura pentru a nu se interpreta ca are nemultumiri personale, afirmand ca „interesul partidului este deasupra interesului personal”.

Intrebat, la Realitatea TV, daca intentioneaza sa se retraga din cursa in cazul in care nu este luata in seama cererea sa, Nicolae afirma ca „este posibil, eu sper ca nu va fi ignorat demersul meu.”

In scrisoarea sa, Nicolae face referire si la candidatura si retragerea candidaturii lui Negoita. In interventia la Realitatea TV, el s-a declarat nemultumit si de faptul ca „nu exista niciun fel de reactie coerenta la ceea ce in opinia mea este un prejudiciu de imagine”, referindu-se la gestul lui Negoita.

UPDATE Ce spune Liviu Dragnea, intrebat de jurnalisti de gestul lui Serban Nicolae:

„Unii isi anunta candidatura la televizor si si-o retrag pe facebook, unii o retrag prin scrisori deschise. Eu in schimb am vazut un singur candidat care si-a luat in serios rolul, dl Daniel Savu (senator de Prahova), si eu il apreciez. E singurul care a trimis scrisori la toate organizatiile.

Mi-e greu sa comentez asta.

Un candidat care ia in serios aceasta candidatura vine cu un proeict de candidatura dupa ce se finalizeaza termenul de depunere a candidaturii. Altfel sunt candidaturi de imagine pentru a creste notorietatea unuia sau altuia in vederea congresului cand se aleg celelalte functii.

Eu ii incurajez pe toti colegii care vor sa candideze sa candideze dar sa isi depuna candidatura si sa le ceara minima sustinere de la organizatie.

Membrii PSD reactioneaza foarte urat si nu agreeaza astfel de atitutindi, cand un membru de partid ataca alt membru de partid.

Sincer, nu imi dau doctoratul in Serban Nicolae, si daca are aceste framantari foarte mari poate ataca la Curtea Constitutionala.

Daca organizatia din care faci parte nu te sustine, atunci e o mica problema. (Referire la faptul ca organizatia PSD Mehedinti din care Nicolae face parte a anuntat ca il sustine pe Dragnea – n.r.)

Va fi sanctionat? Nu. E bine sa ai si asa ceva in partid, altfel ar fi foarte multa plictiseala.

Eu imi doresc sa mai apara candidati dar sa isi si mentina candidatura. Oamenii nu mai suporta asemenea actiuni ci un stil in care iti asumi lucruri.”

Fragmente din scrisoarea lui Serban Nicolae, potrivit stiripesurse.ro si realitatea.net:

Organizarea Congresului si a alegerilor pentru functiile de conducere la nivel national este profund viciata, nestatutara si confuza. Astfel, intr-un mod netransparent, se inventeaza, o procedura cu totul noua, necunoscuta si nefamiliara membrilor de partid chemati sa voteze, peste doar trei saptamani, candidati ale caror proiecte politice nu au cum sa le cunoasca si evalueze obiectiv.

S-au introdus restrictii nestatutare de candidatura, ceea ce denota, nu doar o lipsa de legalitate, ci, mult mai grav, o nefireasca suspiciune cu privire la seriozitatea, discernamantul si spiritul analitic al propriilor colegi de partid. In paralel cu procedurile de inscriere a candidaturilor si de obtinere a sustinerii acestora sunt inca in desfasurare conferinte judetene (unele se vor tine dupa incheierea acestor proceduri!), in vreme ce majoritatea acestora s-au tinut deja, fara ca sa se cunoasca data alegerilor ori a Congresului, conditiile de participare, proiectele ce sunt supuse dezbaterii si competitiei.

Este regretabil si daunator ca un vicepresedinte al partidului isi anunta intrarea in competitia pentru functia de presedinte al PSD cu motivatia, exclusiva, a dosarelor penale ale presedintelui interimar si premierului in exercitiu, rostind, practic, in sediul PSD, sinteza motiunii de cenzura formulata de adversarii politici. Acelasi candidat, la interval de o zi, isi anunta retragerea din cursa, intrand in echipa presedintelui interimar, a carui condamnare penala o reamintise public. Toate acestea fara o reactie serioasa si coerenta in fata unui evident prejudiciu de imagine pentru partid.

In aceste conditii, alegerile interne, fara transparenta, corectitudine si egalitate de arme, sunt profund viciate, lipsite de credibilitate si generatoare de mari deservicii aduse partidului.

Fac apel la presedintele interimar al PSD si la membrii Comitetului Executiv National. Opriti intreaga procedura a alegerilor si readuceti competitia interna in limitele statutare, ale respectului si increderii intre colegi.

Daca pretul pentru revenirea la normalitate si corectitudine depinde de mine, sunt hotarat si anunt public ca nu voi mai candida, de aceasta data, pentru niciuna dintre functiile de conducere. Voi pune, fara pretentii, la dispozitia colegilor, ideile la care am lucrat, propunerile si proiectul politic pe care as fi vrut sa-mi bazez candidatura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro