Subiectele Zilei: Cum era sa fii gamer in Romania anilor '90. Germania cauta meseriasi: salarii de pana la 2.400 de euro. Industria diplomelor, in colaps; Morala milei universale
Studiu: La ce meserii viseaza olimpicii romani Un studiu arata ca doar 8% din olimpici vor sa se intoarca in sistemul care i-a format si sa devina profesori la randul lor, in conditiile in care educatia romaneasca se confrunta cu o adevarata criza de personal didactic de calitate. Coordonatorul lotului olimpic de matematica, profesorul Radu Gologan, spune ca salarizarea este motivul principal pentru care tinerii geniali nu sunt atrasi de aceasta meserie. Studiul „Hai la olimpiada” a fost realizat pe un esantion de 1.553 de persoane, olimpici de gimnaziu si liceu, dar si profesorii care i-au pregatit. Potrivit raportului „Hai la olimpiada”, realizat de BCR, 50% din olimpici cred ca un sistem ideal de educatie ar trebui sa fie structurat in functie de potentialul fiecarului elev, iar 41% cred ca ar trebui sa se puna mai mult accentul pe practica si pe interdisciplinaritate, scrie Adevarul.
Seful TVR sustine ca s-a decis „lichidarea” sa la cererea lui Oprea: „M-a sunat foarte infierbantat si oparit sa-mi ceara sa scot un material despre plagiatul sau. I-am spus ca nu pot” Cu doua zile inainte ca schimbarea sa sa se formalizeze prin votul Parlamentului, seful TVR, Stelian Tanase, a acuzat, intr-o emisiune chiar la postul public, ca decizia privind demiterea sa are drept „cauza imediata” un conflict cu vicepremierul Gabriel Oprea. „Scandalul care este acum la TVR vine de la domnul Oprea. Cauza imediata este conflictul cu generalul Oprea. Intr-o zi m-a sunat sa-mi spuna ca seara la stiri s-a dat un material despre plagiatul lui. Mi-a spus ca numai televiziunea de stat il ataca pe el. Era foarte infierbantat, foarte oparit pe subiectul despre care v-am spus. Eu i-am spus ca nu pot sa scot materiale, ca nu am un control editorial. I-am spus ca daca eu dau telefon la stiri si spun sa nu se mai dea material cu acest subiect, maine suntem amandoi pe prima pagina”, a spus Stelian Tanase, precizand ca discutia a fost intermediata de jurnalistul Realitatea Tv, Rares Bogdan, informeaza Gandul.
Germania cauta meseriasi. Salarii de pana la 2.400 de euro Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti organizeaza, in luna octombrie, doua burse cu oferte de locuri de munca, prin intermediul retelei EURES. Cei mai cautati sunt meseriasii si cei cu calificari in domeniul hoteliergastronomic. Una dintre burse se va desfasura in Bucuresti, pe 13 octombrie, iar cealalta va fi la Sighisoara, pe 15 octombrie. La Bucuresti sunt 50 de posturi pentru cei calificati in domeniul hotelier – gastronomic. Se cauta: bucatar/bucatar sef/bucatar specialist, ospatar, barman si personal in industria gastronomiei de sistem. Angajatorii germani solicita persoane care au calificare profesionala incheiata si experienta in domeniu, precum si cunostinte de limba germana, scrie EVZ.
Industria diplomelor, in colaps De la debutul crizei economice in Romania, numarul studentilor care frecventeaza universitatile private a scazut considerabil, odata cu veniturile acestora. In 2009, institutiile private de invatamant superior din Romania au inscris 127.000 de tineri, pentru ca pana in 2014, numarul sa scada de sase ori, la 22.000. Reducerea se reflecta si in veniturile inregistrate de cele mai mari sase universitati private din tara: cu 33 pana la 141% mai mici, potrivit bilanturilor depuse la Ministerul Finantelor. In aceste conditii, doua institutii de invatamant superior au intrat anul trecut pe pierdere: Universitatea Spiru Haret si Universitatea Romano-Americana. Cumulat, profitul celor mai mari sase universitati private era, in 2009, de 207 milioane de lei. In 2014 a ajuns la numai un milion de lei, anunta Romania Libera.
Cum era sa fii gamer in Romania anilor ’90 Se intampla in anii ’90, normal. Internet Cafe-urile nu ajunsesera inca religia din perioada de final a deceniului, cand se estima ca, numai in Bucuresti, existau peste o mie de astfel de locuri. Pare o cifra incredibila, stiu, dar poate ca ai nevoie de context, mai ales tu, cel care crede ca Internetul dateaza cam de cand cu Big Bang-ul. Ei bine, primele conectari de tip dial-up au aparut in Bucuresti in 1993. Apartineau operatorului Romtelecom, iar vitezele de conectare erau in functie de calitatea liniilor si a modemurilor. Ca sa intelegi si mai bine, primele modemuri care au invadat Bucurestiul se conectau la viteza de 2 400 de kilobiti pe secunda. O dementa, daca te gandesti cam cu ce viteza ruleaza astazi Internetul, chiar si prin comunele patriei. Integral pe Vice.com.
Morala milei universale Un membru al Parlamentului de la Bucuresti scria intr-un editorial ca Romania trebuie sa primeasca mai multi imigranti. El nu a spus ca ar fi bine, ca s-ar cuveni, ca nu ar strica sau ca ne-ar ajuta si pe noi in vreun fel, ci a exprimat un imperativ categoric: trebuie. Dar in numele a ce? Inainte de a raspunde sa deschidem o paranteza. Epoca noastra poate fi foarte bine descrisa prin expresia lui Gilles Lipovetsky, „amurgul datoriei”, epoca in care constrangerile morale severe au fost abolite: „stimuland in permanenta valorile bunastarii individuale, era consumului a descalificat masiv formele rigoriste si disciplinare ale obligatiei morale, liturghia datoriei a devenit nepotrivita pentru o cultura materialista si hedonista intemeiata pe exaltarea eului si pe trairea voluptatilor efemere” (G. Lipovetsky). Nu conteaza acum daca autorul scria cu dezaprobare sau dimpotriva cu atasament intim, important e ca descrierea sa este cum nu se poate mai exacta si ca se potriveste si cu „iesirea din religie”, despre care vorbeste Marcel Gauchet. De fapt nimeni nu contesta ca tocmai acesta este sensul evolutiilor erecente: abolirea autoritatii traditionale („Dumnezeu a murit”). Si atunci ce inseamna trebuie, rostit pe acest ton care nu ingaduie nicio discutie, nicio relativizare?, scrie Deutsche Welle.
Cum arata tabara de refugiati construita de Romania la granita cu Serbia Zeci de corturi militare, dar si toalete portabile au fost instalate incepand de sambata in apropierea granitei dintre Romania si Serbia, in zona localitatii Lunga din Timis, iar sute de oameni, de la jandarmi si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pana la echipe STS oraganizeaza tabara pentru refugiati. In zona se desfasoara, de asemenea, un exercitiu de amploare al fortelor ministerului de interne, in contextul presiunii tot mai mari din regiune a crizei imigrantilor. Pe langa tabara de la Lunga, o alta tabara temporara de preluare a refugiatilor urmeaza sa fie amplasata in zona Stamora Moravita, a anuntat duminica MAI, intr-un comunicat, conform Gandul.