Romania ar putea incheia un nou acord cu FMI in 2016
Guvernul ar putea sa intre intr-un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in 2016 pentru a se proteja de socurile pietelor, a declarat ministrul de Finante Eugen Teodorovici intr-un interviu pentru Bloomberg.
PSD a transmis executivului sa negocieze acordul, a declarat, intr-un interviu separat, Liviu Dragnea.
Potrivit Bloomberg, si co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, sprijina propunerea.
“Romania poate sa se descurce singura si nu avem nevoie de finantare de la FMI, dar ar fi bine sa avem un acord flexibil ca protectie impotriva agitatiei din piete”, a declarat Teodorovici.
“Costurile de finantare ale statului sunt foarte mici, dar nu se stie niciodata”, a adaugat ministrul de finante.
Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul si UE din 2009 pana acum, ca sprijin pentru politicile bugetare ale guvernului, pentru privatizarea mai multor institutii de stat si pentru sustinerea economiei.
Premierul Victor Ponta a intrat in conflict cu institutiile internationale in decursul ultimului an, din cauza planurilor de reducere a taxelor si de marire ale salariilor din sectorul bugetar, aminteste Bloomberg.
Parlamentul a aprobat joi noul Cod Fiscal, ce contine o relaxare fiscala mai mica fata de planurile anuntate initial.
Din iunie 2014 si pana acum nu s-a realizat nicio evaluare a actualei intelegeri, in valoare de 4 miliarde de euro, din cauza neintelegerilor cu executivul pe tema masurilor fiscale si a efectelor acestora asupra deficitului bugetar.
Bugetul a consemnat un excedent de circa 1% in august, a spus Teodorovici.
“Acordul nu este suspendat si va expira in cursul acestei luni. Acest lucru nu ne impiedica sa dorim o noua intelegere cu creditorii”, a mai spus ministrul de finante pentru Bloomberg.