VIDEO Reteta unui succes: Cum a ajuns fosta fabrica Miorita sa produca 1 milion de iaurturi zilnic
Primul iaurt a fost produs la scara larga cu aproape 100 de ani in urma, in Spania, de Isaac Carasso, cu fermenti de la Institutul Pasteur. Se vindea atunci in farmaciile din Barcelona pentru a ajuta copiii care sufereau de infectii intestinale. Asa a inceput istoria Danone.
Scurta incursiune in istoria iaurtului numarul 1 din Romania
In Romania, istoria Danone incepe in 1996, atunci cand fabrica de lactate Miorita Fundeni din Bucuresti este achizitionata si retehnologizata. In 1999 se produc primele iaurturi Danone, sub brandurile Natural si Delicios. La nici patru ani de la intrarea pe piata romaneasca, Danone devine, in anul 2000, lider pe piata iaurturilor din Romania. Astazi unul din doua iaurturi consumate in Romania poarta marca Danone.
Un pas important pentru divizia romaneasca a fost facut in anul 2004, cand fabrica din Bucuresti primeste autorizatia de a exporta in Uniunea Europeana. In anul urmator, se pune in functiune statia de tratare a apelor reziduale. Instalatia moderna si echipamentele automatizate asigura protectia calitatii apei, respectand intocmai legislatia de mediu.
In 2006 se lanseaza programul “Spre Vest”, menit sa sprijine dezvoltarea fermelor romanesti si a productiei locale de lapte de calitate. Programul continua si in prezent. Investiile facute pana in 2006 se concretizeaza rapid, iar in 2007, Danone depaseste 50% cota de piata a volumelor pe segmentul iaurturilor.
Investitiile continue si experienta cumulata in timp, determina obtinerea in 2010 a certificarii ISO 22000, acesta fiind standardul maxim pentru calitate si siguranta a alimentului.
Sub deviza „Crede in visul tau”, se lanseaza in 2001 proiectul social Danone Nations Cup destinat copiilor cu varste intre 10-12 ani, devenind rapid cea mai mare competitie de fotbal pentru copii. Din 2010 proiectul devine Cupa Hagi Danone, avand ca Ambasador local pe Gheorghe Hagi. De peste 14 ani, anual, participa peste 5000 de copii din toata tara.
In 2012 se lanseaza programul “O sansa pentru fiecare” pentru micii fermieri pe principiul „dar din dar se face rai”. In cadrul programului, 170 de gospodarii din sate defavorizate au primit cadou cate o vacuta gestanta. Noii proprietari si-au inceput propria afacere si la randul lor, au daruit prima vitelusa nascuta unei alte familii care le-a urmat exemplul.
Lansarea noului amblaj KISS (Keep It Simple and Safe) a presupus o noua investitie de 10 milioane de lei in cadrul unui proiect in care o echipa formata din 50 de oameni au muncit 8 luni de zile. Noul ambalaj te lasa sa savurezi iaurtul preferat pana la ultima lingurita si te invita la retete noi, fie simple, doar cu lapte si fermenti, fie cu fructe sau cereale, toate pregatite cu grija din ingrediente de cea mai buna calitate.
Cifre pe scurt ale fabricii Danone din Bucuresti:
- 1 milion de iaurturi proaspate livrate zilnic in Romania si exportate in alte tari europene;
- 50 de milioane de litri de lapte procesati anual, laptele fiind colectat de la fermierii romani pentru fabrica din Bucuresti;
- intre 10 si 350 de km parcursi zilnic de cisternele de lapte pentru a colecta lapte de la ferme romanesti;
- laboratorul de analize efectueaza aproximativ 1.600 de analize zilnic pentru a valida calitate produselor;
- de 16 ani, Danone a investit in Romania peste 340 de milioane de lei si are 450 de angajati.