Sari direct la conținut

Damen a anulat asocierea cu Statul român. Ce urmează?

HotNews.ro
Damen Mangalia, Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Damen Mangalia, Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia, arată un comunicat transmis vineri de Damen.

În scurt timp după comunicat, Directoratul șantierului a organizat o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat pașii următori acestei decizii.

„Vom convoca Adunarea Generală a Acționarilor prin care invităm ambii acționari să discute strategia pentru perioada imediat următoare; care va fi viziunea pe termen mediu și lung, care va fi susținerea acționarilor pentru continuarea relansării și poziționării Mangaliei acolo unde ea merită să fie. Este o situație fără precedent cea în care ne aflăm”, a spus vineri Liana Constantin – Director Corporate Affairs și mmebră a Directoratului Șantierului Damen Mangalia.

Ce a mai spus Liana Constantin:

  • Dorința noastră este să continuăm activitatea în șantier prin atragerea de comenzi noi, motiv pentru care am luat decizia de a dezvolta o echipă de vânzări pentru a atrage comenzi în șantier. Problema dintre cei doi acționari dorim să fie rezolvată în cel mai scurt timp posibil, dar asta e o problemă la nivelul acționarilor. Însă ceea ce înseamnă activitatea șantierului, noi, Directoratul, suntem 100% angajati să continuăm activitatea în acest șantier.
  • Să vă explic un pic din contextul inițial în anul 2018 a fost dat 51% statul Damen a preluat 51% din acțiuni, 2% din acțiuni au fost date cu titlu gratuit statului român, cu condiția oferirii unui cadru legal în așa fel încât investitorul minoritar Damen Holding să poată avea controlul operațional și managerial al al șantierului. Noua modificare legislativă anulează cadrul legal inițial realizat.
  • Confirmăm ca membri ai directoratului acestui șantier angajamentul nostru de continuare a activității, pentru oamenii noștri și pentru potențialul pe care îl are acest șantier, nu numai în piața construcțiilor navale, cât și în piața off-shore de energie regenerabilă.
  • În anul 2018, când a fost preluat șantierul ,era un șantier fără comenzi, cu situații financiare negative. Șantierul trebuia relansat pe cu totul altă piață pentru că piața pe care funcționa nu mai exista și ceea ce pot să vă spun este că Damen a finanțat această curbă a învățării și a relansării șantierului în alte piețe.
  • Sperăm să se găsească o soluție pentru asigurarea continuității activității în șantierul de la Mangalia, unde vorbim de peste 1500 de salariați și peste 600 de subcontractori colaboratori. Asta așteptăm și noi în următoarea adunare generală a acționarilor de a conveni cu acționarii care sunt următorii pași pe noul cadru legal, pe noul sistem mult mai birocratic pe care va trebui să-l implementăm în șantierul de la Mangalia. Și aici, de asta, reprezentanții de la Ministerul Economiei, împreună cu Damen Holding VA, ar trebui să se așeze împreună cu noi la masă pentru a agrea sistemul de lucru pe care ar trebui să îl avem de acum înainte pe noul cadru legal.
  • Piața eoliană offshore este o piață de 200 de miliarde de euro. În Europa sunt doar cinci șantiere capabile să facă ceea ce Mangalia poate să facă în industria off shore.
  • Avem pregătit pentru livrare o structură care în luna septembrie va alimenta 600.000 de case în New York, Statele Unite ale Americii. Suplimentar de asta mai avem în derulare și un alt proiect similar, o a 2-a structură mai mare decât cea destinată SUA, care va fi livrată în Europa. Nu există datorii la bugetul de stat, nu au existat niciodată datorii la bugetul de stat. NU au existat întârzieri ale plății salariilor.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro