Sari direct la conținut

Peste 1000 de organizații din România îi cer premierului Ciolacu să renunțe la modificările aduse Codului Fiscal care afectează sectorul ONG

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Agerpres
Marcel Ciolacu, Foto: Agerpres

Un proiect de Ordonanță apărut recent în presă conține două prevederi care anulează mecanismele actuale de sponsorizare și lasă fără finanțare domeniul nonguvernamental, cu peste 100.000 de angajați și milioane de beneficiari.

  • Modificările, odată aplicate, vor pune în pericol sponsorizările pentru ONG-uri și pentru milioane de beneficiari
  • Peste 1000 de organizații din România au semnat o scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului Marcel Ciolacu și cabinetului său
  • Impactul bugetar al adoptării acestor noi măsuri este nesemnificativ pentru stat dar vital pentru beneficiarii sectorului ONG

Propunerile Guvernului pun în pericol un sistem care și-a dovedit eficiența timp de 2 decenii, se mai arată în comunicatul transmis vineri HotNews.ro.

Față de această măsură, semnatarii scrisorii deschise își exprimă îngrijorarea și solicită de urgență eliminarea prevederilor.

În prezent, organizațiile nonguvernamentale reprezintă aproximativ 45% dintre furnizorii acreditați de servicii sociale. Vorbim de beneficiari (copii, adulți, vârstnici) pentru care intervenția sectorului este singura formă de sprijin pe care o primesc, iar statul nu are capacitatea și resursa umană să suplinească eforturile sectorului ONG.

“În acest moment, sponsorizarea nu este un simplu instrument de finanțare a sectorului nonprofit, ci asigură spațiul de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și organizațiile neguvernamentale lucrează împreună pentru binele comunității. Acest echilibru trebuie păstrat și încurajat pentru că și-a dovedit eficiența excepțională în ultimii ani, cu precădere în perioada de pandemie Covid și a războiului din Ucraina”, spun semnatarii scrisorii.

Puteți citi textul scrisorii aici.

În forma actuală a Codului Fiscal, Statul direcționează către entitățile eligibile, care includ și organizațiile neguvernamentale, o medie anuală de 0,15% din PIB. În 2020, acest procent reprezenta 1,8 miliarde de lei.

Aceste măsuri vor avea efecte grave asupra beneficiarilor tuturor organizațiilor neguvernamentale din România. Pacienți care nu vor mai avea acces la aceleași servicii decente de sănătate, copii pentru care șansa la educație va deveni un vis îndepărtat, păduri care vor fi din ce în ce mai amenințate și lipsite de protecție, bătrâni care nu vor mai avea parte de o bătrânețe demnă.

Efectele acestor măsuri, în cazul în care s-ar adopta așa cum preconizează proiectul de OUG, vor duce la:

  • eliminarea posibilității antreprenorilor locali de a contribui la ameliorarea situației comunităților în care funcționează;
  • descurajarea sectorului de afaceri de a mai participa în acțiuni de construcție comunitară;
  • restrângerea substanțială a programelor de intervenție ale organizațiilor din domeniile socio-medical și educație care, în acest moment, sunt complementare sau chiar suplinesc serviciul public (de exemplu, excluderea bolnavilor de cancer și boli incurabile de la servicii de îngrijire paliativă, întreruperea proiectelor de modernizare și construire din sistemul de sănătate, reducerea programelor care adresează abandonul școlar, prevenirea segregării în școală, diminuarea acoperirii serviciilor de sprijin și asistență pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc).

“Privim către un scenariu dureros și brutal, care va afecta și dezvoltarea sectorului nonguvernamental, într-o perioadă atât de vulnerabilă pentru întreaga societate. Reducerea acestor sponsorizări va însemna, la finalul zilei, mai puțini copii protejați, maternități și spitale care nu-și vor mai primi aparatura vitală, mai multe persoane sărace și vulnerabile fără nicio plasă de siguranță și mai puține șanse egale. Sponsorizările ne ajută să intervenim atunci când e nevoie, unde e nevoie și ne ajută să aducem o schimbare care să reziste în timp”, spune Dana Pîrțoc, directoarea-executivă a Asociației pentru Relații Comunitare.

“Nu este niciun motiv pentru care Codul Fiscal ar trebui modificat în privința dispozițiilor privind sponsorizarea, deoarece ele aduc multe beneficii prețioase în forma în care sunt acum. Legea actuală produce efecte la care Statul, de unul singur, n-ar putea ajunge la fel de repede, la fel de eficient, la fel de bine”, adaugă semnatarii scrisorii.

Lista este deschisă în continuare, iar organizațiile pot semna în continuare aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro