Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici: Cine poate sa imi spuna mie, ca stat, care e deficitul optim in care sa ma pot dezvolta? Impozitele pe cladiri pot fi marite pana la 500%
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a pledat marti seara impotriva austeritatii bugetare si a afirmat ca tinta de deficit negociata de Romania este „legala”, dar „artificiala” si poate conduce la cresterea decalajului economic dintre tara noastra si statele occidentale, care nu respecta intotdeauna un deficit foarte mic.
„Cine poate sa imi spuna mie, ca stat, care e deficitul optim in care sa ma si pot dezvolta si in care sa tin si sub control cheltuielile bugetare?”, a pledat Teodorovici.
El a explicat ca, in cazul in care se inregistreaza o deviere temporara de la obiective asumate in raport cu Comisia Europeana, legea prevede ca guvernul poate adopta un plan cu masuri „cuantificabile care produc efecte”, iar potrivit legislatiei europene „se accepta o incalcare temporara a unui astfel de angajament, motivat”.
Acesta a sustinut ca Romania trebuie sa pregateasca terenul pentru „posibilii investitori care vor sa isi mute investitiile”, invocand contextul international.
Teodorovici a exemplificat, la B1 TV, cu situatia din acest an, in conditiile in care Romania inregistreaza in prezent un deficit de 1,8%.
„Putem opta sa depasim aceasta tinta cu sume care sa se duca in investitii”, a spus el, argumentand ca se pot inchide astfel o serie de obiective de investitie in derulare care ar fi generat, in caz contrar, costuri de intretinere pe perioada iernii.
Ministrul de Finante a spus ca si-ar fi dorit sa vada aceeasi preocupare din partea CE si a FMI pe care au aratat-o fata de consolidarea fiscala si in ceea ce priveste salariile, folosind expresia „nici chiar asa ca omorati poporul ala”.
Eugen Teodorovici a argumentat ca o serie de state din zona euro au un deficit „cu mult peste nivelul” convenit, desi au si ele un „angajament asumat”.
In aceste conditii ministrul s-a intrebat de ce „eu, Romania, ma simt foarte bine in postura de campion care isi respecta aceste obligatii de deficit foarte mic, iar ceilalti pot sa investeasca marindu-si fata de noi diferenta din punct de vedere econmic”.
El a subliniat ca, daca are de ales intre a respecta tinta de deficit sau „a face tot e posibil ca economia Romaniei sa se consolideze” va alege intotdeauna a doua varianta.
In ceea ce priveste Codul Fiscal, Eugen Teodorovici a reafirmat ca acesta poate fi promovat fie prin ordonanta de urgenta, fie intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului, dar personal ar prefera a doua varianta.
Ministrul a aratat ca ar opta pentru reducerea TVA de la 1 decembrie 2015, in conditiile in care, cu cat o masura de relaxare fiscala este introdusa mai repede, cu atat apar mai repede „efectele de runda a doua”, respectiv cele pozitive din punct de vedere bugetar.
Ministrul nu vede o problema din punct de vedere al sustenabilitatii acestei masuri, in conditiile in care CE se asteapta la o crestere economica de minim 4% anul viitor.
In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, acestea pot fi facute inclusiv prin centralizarea achizitiilor publice, pe sectoare, respingand ideea ce o astfel de abordare inseamna „centralizare”.
El a citat exemplul Austriei, care ar fi obtinut o reducere de 28% a cheltuielilor dupa ce a introdus un sistem asemanator.
Legat de salariile bugetarilor, acestea nu vor creste intr-o singura etapa, ci de-a lungul a doi ani, primul pas fiind convenirea intre Ministerul Muncii si sindicate a „mecanismul agreat de toti”.
Intrebat daca pot fi majorate impozitele pe cladiri, Eugen Teodorovici a precizat ca aceasta pot fi marite cu pana la 500%, dar decizia e la latitudinea autoritatilor locale.