Televiziunea publica inchide TVR News si ia masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, dupa ce ANAF i-a blocat conturile. Un membru CNA cere romanilor sa nu mai plateasca taxa TV
Consiliul de Administratie al Televiziunii publice a decis, marti, inchiderea postului TVR News de la 1 august, continutul urmand sa fie preluat de celelalte canale, dar si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, a anuntat institutia. Masura a fost luata dupa ce, luni, ANAF a blocat conturile operationale ale TVR din cauza datoriilor acumulate catre bugetul de stat, datoria fiscala ridicandu-se acum la 457 milioane de lei. Intre timp, de la Cluj, un membru CNA a cerut, tot marti, ca romanii sa nu mai plateasca taxa TV.
- UPDATE Nu e limpede in ce consta reducerea cheltuielilor decisa azi, in conditiile in care TVR News nu avea un buget propriu, ci functiona sub umbrela Directiei Stiri, iar in privinta comasarii Directiei cu Departamentul Sport nu se precizeaza ce reduceri de costuri presupune, cu exceptia „diminuarii posturilor de conducere”. TVR News retransmitea, in mare parte, programe Euronews si avea un timp foarte redus de productie proprie – si aceea asigurata de Directia Stiri. TVR este, alaturi de alte televiziuni europene, actionar Euronews. Dar Televiziunea romana are si datorii fata de Euronews, iar potrivit ultimului raport de activitate TVR a incercat in 2014 sa intrerupa aceasta colaborare din cauza datoriilor, lucru care, insa, nu s-a intamplat pana acum. Acelasi raport pe 2014 mentioneaza intentia de a aloca pe viitor resurse de productie si personal pentru a impune un nou profil TVR News, lucru care, de asemenea, nu s-a intamplat.
Comunicatul mai arata ca a fost luata in discutie si inchiderea TVR HD si transformarea postului TVR 2 intr-unul cu emisie de inalta definitie, dar nu se precizeaza daca exista vreo decizie in acest sens.
TVR noteaza in comunicatul de presa ca, potrivit legislatiei in vigoare, in actualele conditii mai poate plati doar salariile si datoriile catre stat, „ceea ce ar putea duce la blocarea activitatii TVR in scurt timp”.
- Mediafax a scris, luni, ca ANAF a decis blocarea conturilor deoarece, sub conducerea actualului presedinte-director general Stelian Tanase, institutia nu a mai respectat memorandumul din 2012, prin care guvernul a permis esalonarea datoriilor TVR catre stat pe o perioada de sapte ani. Detalii aici
Tot luni seara, pe aceasta tema a intervenit si Valentin Jucan, membru CNA care, intr-o scrisoare deschisa catre premierul Ponta si ministrul de Finante Orlando Teodorovici, a cerut inchiderea tuturor conturilor TVR. Jucan a invocat, drept motiv, proasta gestionare a situatiei din TVR de catre actuala conducere inclusiv faptul ca sefii televiziunii ar dori infiinarea a 84 de posturi de conducere.
Marti, acelasi Jucan a revenit, cu un apel facut la Cluj, potrivit caruia romanii n-ar mai trebui sa plateasca taxa TV, ca forma de presiune pentru rezolvarea situatiei grave in care se afla institutia, sub actuala conducere.
- Nota: Valetin Jucan s-a exprimat si in trecut pe tema initiativelor conducerii TVR in diverse probleme, facand referire inclusiv la presiuni pe care Stelian Tanase le-ar face pentru inlocuirea actualului sef al TVR Cluj, din cauza unui reportaj al acestui studio despre un membru al Consiliului de Administratie al TVR, apropiat UDMR. Si aceasta, in conditiile in care UDMR si PNL au blocat, in primavara, in comisiile din Parlament procedurile declansate la initiativa PSD pentru votarea raportului de activitate al TVR pe 2014, raport a carui respingere ar fi insemnat demiterea de drept a Consiliului de Administratie al Televiziunii si a presedintelui Stelian Tanase.
Intrebati de HotNews.ro, in primavara, daca memorandumul ce viza esalonarea datoriilor mai e valabil, in conditiile in care nu mai fusesera platite cateva transe, reprezentantii TVR au evitat un raspuns clar.
In comunicatul de azi, ei revin cu precizari cum ca Televiziunea Romana a facut publica in mod constant situatia sa financiara si a explicat cauzele care au dus la situatia in care se afla, propunand inclusiv schimbari legislative care nu au primit vreun raspuns. TVR arata ca datoriile s-au acumulat incepand din 2005, nu de cativa ani si ca administratia institutiei a luat masuri de reducere a cheltuielilor, asa incat, in 2014, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici decat in 2013, iar costurile de productie au scazut cu 24% in cazul TVR 1 si cu 9% in cazul TVR 2. „La finalul anului 2014, datoriile totale au scazut cu peste 11% fata de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei”, arata TVR.
Comunicatul TVR, integral:
CA al TVR a adoptat noi masuri de diminuare a cheltuielilor: inchiderea TVR News si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive
In sedinta de astazi, Consiliul de Administratie al TVR a adoptat o serie de masuri de limitare imediata a cheltuielilor. Astfel, CA a decis inchiderea, de la 1 august, a postului TVR News, continutul urmand a fi preluat de celelalte canale TVR. Tot in sedinta de astazi, a fost luata in discutie inchiderea TVR HD si transformarea postului TVR 2 intr-unul cu emisie de inalta definitie. CA a hotarat si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, in vederea diminuarii posturilor de conducere.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni, 20 iulie a.c., conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate – incepand din anul 2005 – catre bugetul de stat. In acest moment, datoria fiscala se ridica la aproximativ 457 de milioane de lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile actuale, TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activitatii TVR in scurt timp.
In mod constant, administratia Televiziunii Romane a facut publica situatia financiara a institutiei, luand in acelasi timp si o serie de masuri care sa duca la diminuarea cheltuielilor cu personalul si productia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici in 2014 fata de anul anterior, iar costurile de productie au scazut cu 24% in cazul TVR 1 si cu 9% pentru TVR 2.
Televiziunea Romana a explicat cu argumente sustenabile, atat autoritatilor, cat si opineii publice, cauzele care au condus la situatia financiara foarte dificila in care se afla TVR si a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice si a modificarii legislatiei care afecteaza functionarea TVR. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii 12 ani si este cea mai mica din Europa, in conditiile in care costurile operationale au crescut de la an la an.
La finalul anului 2014, datoriile totale au scazut cu peste 11% fata de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. In decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligatiile la bugetul de stat, iar datoria fiscala a institutiei a scazut cu 12%, de la 511 milioane de lei in 2013, la 449 de milioane de lei. In 2014, nu mai putin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers catre bugetul de stat.
Conducerea TVR a facut cunoscute sursele de deficit si numeroasele demersuri intreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ in vederea unei finantari corecte a televiziunii publice. In acest sens, a fost elaborata si lansata in dezbatere publica o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei si publicat pe site-ul tvr.ro.