INTERVIU Ane Brun si intimitatea ei
Norvegianca Ane Brun e un cameleon. A studiat dreptul, a facut gimnastica ritmica si la 26 ani si-a dat seama ca vrea sa imparta versuri si melodii cu lumea intreaga. De 10 ani in topurile din Scandinavia, este una dintre cele mai remarcabile compozitoare si vocaliste, cu 3 prestigioase trofee Spellemannprisen – echivalentul norvegian al premiilor Grammy. Urca pe scene celebre si e invitata in turneu de Peter Gabriel, alaturi de care canta in duet. Pe 10 mai la Sala Radio, Ane Brun va sustine primul sau concert in Romania, un eveniment organizat de Twin Arts cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei.
Cum ai trecut de la cantat ca muzician amator, la inregistrari, mai exact? Te-a descoperit cineva si ti-a dat o carte de vizita?
Lucrurile s-au schimbat in 2000, cand m-am mutat din Norvegia in Suedia. Acolo au urmat colaborari cu oamenii potriviti si scenele potrivite pe care sa cant. Aveam 26-27 cand m-am decis sa fac asta 100%.
Ai invatat cum sa canti la chitara in ’99, inspirata de minunata Ani DiFranco, pe care ai ascultat-o in Oslo. Te-ai gandit vreodata la o colaborare cu ea?
E straniu, dar chiar nu m-am gandit la asta niciodata. Nu am nicio idee cum ar suna. Poate un duet chitara/ voce intr-un fel?
Esti genul de compozitor care umbla cu un carnetel in geanta si scrie versuri inspirate de scene spontane, sau totul se intimpla in intimitatea casei tale?
In mare parte, e un proces intim. Cateodata imi vin idei si le notez pe telefon sau pe un servetel, sau pe altceva. Dar procesul de scris versuri este unul introvert pentru mine. Sunt pe cont propriu, in propriul univers.
La inceput ai vrut ca muzica sa fie a ta, personala, ca un fel de meditatie. Inca mai reusesti sa strecori momentele in care esti tu cu muzica ta, sau gasesti tot ce ai nevoie la public si inregistrari?
Am aflat repede ca muzica poate fi in continuare un spatiu personal creativ, chiar daca a devenit jobul meu. Deci inca am simtul meditatiei cand cant, fie ca e in studio, fie ca scriu, sau chiar pe scena.
Tatal tau e avocat, mama ta cantareata. Sa spunem ca muzica ar fi ramas doar a ta, personala, din ce crezi ca ai fi trait astazi? Stim ca in adolescenta ai fost in top 15 la gimnastica ritmica in Norvegia – poate o cariera acolo?
Ma indoiesc ca as fi ramas in sport, m-am lasat de asta la 17-18 ani. Dar am o educatie de 6 ani de la diverse universitati, inclusiv primul an al Facultatii de Drept. Poate as fi devenit avocat?
Dansezi si in ultimul tau videoclip, „Directions”. Cum crezi ca iti completeaza dansul muzica? Stii deja ce fel de miscari ar merge cu ritmul si versurile tale dinainte, sau te lasi pe mana coregrafului?
In cazul acestui video am rugat un coregraf sa imagineze ceva. Dar am strecurat si cateva miscari personale. Simt ca muzica mea e dansabila, in diferite feluri si sunt sigura ca as putea sa fac singura coregrafiile. Dar, cum incerc sa fac si in cariera mea, daca nu ma pricep foarte bine, rog un expert sa-mi dea o mana de ajutor.
Torn a remixat piesa ta, „directions”, esti si vocea pentru Dr. Kucho! & Gregor Salto’s – „Can’t Stop Playing (Makes Me High)”. Cum ajungi sa fii remixata de fapt?
Cateodata contactam noi unii dj/ producatori si ii intrebam daca vor sa faca remixuri si cateodata suntem remixati fara sa stim sau suntem rugati sa trimitem fisiere pentru remixat. „Can’t stop playing” a fost un proiect separat care mi-a fost cerut. Am compus versurile si melodia pentru o piesa instrumentala.
Cum arata casa pe care ai inceput s-o construiesti in Norvegia, pe coasta Atlanticului? Crezi ca-ti va schimba viata in vreun fel?
Cred ca va fi gata vara aceasta. Insula aceea este unul dintre locurile in care-mi gasesc cel mai usor pacea, cu oceanul mare care tipa acolo. Cred ca va fi minunat sa am locul meu in care sa ma linistesc.
Ai colaborat cu muzicieni extraordinari, precum Peter Gabriel. Pe cine mai ai pe lista?
Nu am pe nimeni momentan. Este un vocalist invitat pe noul album, un artist suedez nou, minunat, dar nu vreau sa vorbesc despre asta deocamdata.
„To let myself go” este una dintre melodiile tale populare in Romania. Versurile suna ca si cum a existat o Ane inainte de melodie si una diferita dupa ea. Cineva a incercat sa te schimbe si ai spus „nu”?
Versurile sunt interesante, iar intelesul lor s-a schimbat o data cu trecerea anilor, timp in care am crescut si m-am schimbat. Sensul original este ca sunt genul de persoana careia i se pare dificil sa accepte sa stea neclintita in viata, in special daca lucrul asta nu ma face fericita. Chiar zilele trecute am cantat piesa la o decernare de premii pe tema drepturilor omului si m-am gandit – „cantecul asta e despre oameni si nevoia noastra de libertate”.
Cum ti-ai descrie ultimul album, care va include si single-ul „Directions”, in trei cuvinte?
Cald, ritm&bas, versatil.
Autorul interviului: Ancuta Iosif
Ane Brund – Directions
*****
Concertul este un eveniment Twin Arts, organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania. Biletele pentru acest concert pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si Humanitas) si online pe www.eventim.ro. Detalii despre concert gasiti pe www.twinarts.ro.