Sari direct la conținut

Algoritmul Facebook nu schimbă convingerile politice ale utilizatorilor (studii)

HotNews.ro
Meta, compania din spatele Facebook, Foto: © Inkdropcreative1 | Dreamstime.com
Meta, compania din spatele Facebook, Foto: © Inkdropcreative1 | Dreamstime.com

Bulele de informații în care ne mențin algoritmii rețelelor sociale întăresc polarizarea politică sau reflectă pur și simplu diviziunile deja existente?

Un important proiect de cercetare desfășurat în perioada premergătoare alegerilor din 2020 din SUA a ajuns la concluzia că, spre deosebire de ceea ce se afirmă adesea, algoritmul Facebook nu modelează convingerile politice ale utilizatorilor săi, potrivit AFP.

Această serie de studii este rezultatul unei colaborări între Meta – compania mamă a Facebook și Instagram – și un grup de cercetători de la universități americane. Cercetătorii au avut acces la datele interne ale companiei și au putut efectua teste prin modificarea experienței online a utilizatorilor.

În total, patru studii au fost publicate în revistele științifice Science și Nature.

Algoritmul „are o influență foarte importantă asupra experienței oamenilor pe platformă”, cu alte cuvinte ce văd și cât timp o folosesc, au declarat liderii proiectului, Talia Stroud de la Universitatea Texas din Austin și Joshua Tucker de la Universitatea din New York.

Dar „schimbarea algoritmului, chiar și pentru câteva luni, este puțin probabil să schimbe convingerile politice ale oamenilor”, au adăugat ei.

Aceste convingeri au fost măsurate prin intermediul unor chestionare completate de utilizatori după ce aceștia au participat la experimente, care au modificat conținutul afișat pe pagina lor de pornire.

Cercetătorii au recunoscut că este posibil ca perioada de trei luni observată să nu fi fost suficientă pentru a detecta un efect, având în vedere că polarizarea politică în Statele Unite este în creștere de mai multe decenii.

În ciuda acestui fapt, „aceste rezultate sfidează discursul obișnuit, care acuză bulele de informații ale rețelelor sociale pentru problemele contemporane ale democrației americane”, au scris autorii unuia dintre studii. (foto: Inkdropcreative1 | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro