Sari direct la conținut

Patronii de restaurante cer ca perioada de suspendare a activitatii, in cazul descoperirii de nereguli de catre ANAF, sa scada la sub 30 de zile

HotNews.ro

Asociatia Restaurantelor din Romania, condusa de Dragos Petrescu, proprietarul unitatilor City Grill, propune ca perioada de suspendare a activitatii de catre ANAF sa poata fi mai mica de 30 de zile, iar pragul sa fie stabilit in functie de cifra de afaceri, informeaza Mediafax. Reprezentantii asociatiei au avut deja intalniri pe aceasta tema cu autoritatile.

„Membrii asociatiei s-au intalnit cu vicepresedintele ANAF, Romeo Nicolae, si cu Dan Manolescu, secretarul de stat de la Finante, si speram sa ajungem la un acord care sa se concretizeze in proceduri mai clare de control, astfel incat restaurantele sa nu mai fie inchise pentru minim 30 de zile la 10-15 lei diferenta la casa de marcat, asa cum e obligata azi ANAF. Trebuie sa perfectionam sistemul pentru ca nu este normal ca in Romania, stat european, sa nu ai dreptul sa te aperi. Azi primesti pedeapsa de la un lucrator DGAF (Directia Antifrauda – n.r.), poate de buna credinta, dar care a gresit, iar tu trebuie sa inchizi atunci pe loc activitatea si sa te judeci una-doua-trei luni pentru a ti se da dreptate, asta daca mai existi ca entitate pana atunci”, a declarat marti Petrescu la o conferinta pe tema Codului Fiscal.

El a punctat ca restaurantele cer ca perioada de suspendare dispusa de inspectorii ANAF sa poata fi mai mica de 30 de zile, iar pragul sumelor pentru care ia aceasta decizie sa fie stabilit ca procent din cifra de afaceri a restaurantului.

Petrescu a mai afirmat ca nu toate controalele ANAF au avut rezultate negative, iar numarul inchiderilor de restaurante este in scadere, intrucat patronii si lucratorii acestora sunt mai atenti, observandu-se conformarea voluntara.

„Daca acum o luna se inchideau 17 restaurante la o zi de actiune, sambata trecuta s-au inchis unul sau doua. Rezultatul se vede, oamenii sunt mult mai atenti si se conformeaza voluntar in ce priveste disciplina fiscala. (…) Dar trebuie sa tinem cont ca ANAF poate sa gaseasca niste sume in plus si la un hotel, la o clinica. Ce facem in cazul asta, inchidem un hotel si dam turistii afara? Trebuie sa fie cat mai clara legea si aplicarea ei”, a punctat Petrescu.

La randul sau, presedintele retelei de servicii medicale private MedLife, Mihai Marcu, apreciaza ca este nevoie de relaxare fiscala in Romania si de curaj din partea guvernantilor de a face acest pas, dar este necesar sa aplice masuri fiscale tinand cont de fiecare domeniu.

„Un cod fiscal modern este necesar in Romania si ne dorim ca toata lumea sa plateasca taxele. Dar nu poti sa inchizi un restaurant, o clinica pentru ca o persoana nu a pus 50 de lei intr-un bol. (…) Spre exemplu, ieri dimineata (luni – n.r.), la Mogosoaia, au fost inchise vreo 7-8 magazine. Nu suntem impotriva inchiderii buticurilor care nu fiscalizeaza, dar ne dorim sa fie o marja pentru o eroare pe care oamenii de bunacredinta o pot face”, a mentionat Marcu.

Directorul general al Eurolines Group, Dragos Anastasiu, atentioneaza ANAF sa nu „traga cu tunul dupa vrabiute”.

„E bine ca se transmite un semnal de catre ANAF si ca se duce in zona concurentei corecte, pentru ca problema grava este ca unii platesc si altii nu platesc. Si momentul general este bun, lumea a devenit mai tematoare, ii este frica, au ajuns sa alerge la propriu cu bonul fiscal dupa tine. Partea negativa insa este ca tragem cu tunul dupa vrabiute, in momentul in care inchizi restaurantul pentru 15 lei e cu totul altceva”, a comentat Anastasiu.

Patronul City Grill spune ca asociatia pe care o conduce a solicitat Guvernului sa introduca in Codul Fiscal TVA de 9% si pentru restaurante, ca parte a sectorului de turism.

„Va deveni putin neobisnuit sa cumperi lapte si carne cu 9% si sa le vinzi cu 24%”, a comentat Petrescu.

Totodata, el asteapta in viitor reglementarea bacsisului, care reprezinta o sursa foarte importanta de venit, insa mizeaza pe o impozitare a acestuia „intr-un mod mai apropiat de cota unica” (16%) decat sa fie asimilat salariilor, caz in care ar fi mai greu de aplicat.

„Deocamdata, bacsisul este in plan secundar, deocamdata ne luptam sa ducem zona de restaurante din zona gri in zona alba, sa avem o competitie corecta”, a mai spus Petrescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro