Sari direct la conținut

Coaliţia a decis desființarea a 200.000 de posturi libere, dar bugetate de stat / Impozitare cu 1% a clădirilor de peste 500.000 de euro – surse / Unde nu s-au înțeles PSD și PNL

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ședința convocată miercuri pentru a decide măsurile fiscale care să permită încadrarea în deficitul asumat de 4,4%, care ar trebui să însemne modificări de taxe și impozite și regândirea unor facilități fiscale, liderii coaliției au ajuns la un acord privind desființarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din aparatul de stat, au precizat surse politice pentru News.ro. S-ar fi ajuns la un acord şi în privinţa impozitării cu 1% a proprietăților rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro, potrivit unor surse social-democrate. Au rămas însă pe listă mai multe măsuri de eliminare a facilităţilor fiscale în privința cărora nu s-a ajuns la o concluzie care să fie acceptată de ambele partide.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au pus de acord, în şedinţa de miercuri, asupra reducerii posturilor libere, dar bugetate din sistemul de stat. Măsura ar urma să se aplice printr-o Ordonanţă de urgenţă, de la 1 august şi ar viza aproximativ 200.000 de posturi.

Potrivit surselor citate, această măsură ar aduce la buget, anual, 8 miliarde de lei.

Surse social-democrate au precizat că s-a ajuns la un acord de principiu şi în privinţa impozitării cu 1% a clădirilor a căror valoare depășește 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe.

Liberalii ceruseră o „analiză clară” privind introducerea acestui impozit, cu exemple din sistemele altor ţări.

Discuţiile privind măsurile de reducere a deficitului vor continua, în condiţiile în care nu se ajunge la un consens între PSD şi PNL.

Între timp, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni joi cu reprezentanţi ai Consiliului Director AmCham Romania – Camera de Comerţ Americană în România, pentru a discuta despre „preocupările comunităţii de afaceri”, potrivit agendei Guvernului.

Ministrul Economiei: Nu este luată o decizie finală

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a precizat, miercuri seară, că nu s-au stabilit toate măsurile fiscale în cadrul coaliţiei, pentru că se discută în continuare cu mediul de afaceri şi sindicatele. Oprea afirmă, însă, că se ia în calcul ca TVA la produsele care chiar sunt necesare şi afectează populaţia cu venituri mici, cum ar fi medicamentele, să fie cât mai mică.

Întrebat, miercuri seară, la Antena 3, despre măsurile fiscale pregătite de coaliţie, Oprea a răspus: „Sunt măsuri care nu sunt decise astăzi la nivelul Guvernului, încă nu este luată o decizie finală asupra acestora pentru că, de fapt, continuă consultările cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, în interiorul coaliţiei”.

Ştefan Radu Oprea a precizat că a participat, împreună cu prim-ministrul şi cu alţi miniştri din Cabinet, la discuţiile cu reprezentanţii constructorilor şi la cele cu mediul de afaceri.

„Mâine va fi o întâlnire cu investitori străini şi români. Deci este un dialog normal pentru că astfel de măsuri trebuie discutate cu mediul de afaceri”, a mai afirmat ministrul, citat de News.ro.

Întrebat ce impact va avea asupra mediului de afaceri modificarea TVA, ministrul a răspuns că încă sunt discuţii pe acest subiect şi că în unele domenii care ar putea afecta populaţia, cota TVA va fi cea mai mică.

„Sunt zone în care trebuie să consumi, cum sunt medicamentele, pe care trebuie să le consumi pentru că este vorba de sănătatea ta şi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici care vor avea mai puţini bani pentru alimente, ceea ce însemană că vor fi mai bolnavi şi vor avea nevoie de mai multe medicamente. Un cerc vicios. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. A fost această discuţie că în locurile unde într-adevăr afectezi populaţia, pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cota mică a TVA-ului”, a declarat Oprea.

Ministrul nu a putut preciza dacă va fi 9 sau 5 la sută TVA în acest caz şi a precizat că Ministrul Finanţelor Publice ar trebui să explice.

Întrebat dacă asta înseamnă o creştere de preţ, Oprea a răspuns că ar putea „duce şi la acest lucru”.

Pe lista Coaliției mai sunt în discuție:

  • mentinerea unei cote TVA de 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor și 19% pentru restul; renunțarea la cota TVA de 5% care era valabilă, printre altele pentru manualele școlare, revistele și publicațiile în general, serviciile hoteliere și cazare, intrarea la muzee, și construcții;
  • reintroducerea plății CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară;
  • microintreprinderile vor fi impozitate cu 1% sau chiar mai mult din cifra de afaceri; reducerea plafonului – în discuție a fost 250.000 de lei până acum;
  • creșterea taxelor pentru licențele la jocuri de noroc;
  • creșterea taxelor pentru alcool și tutun;
  • creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante;
  • supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%;
  • majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%.

Coaliția caută bani pentru buget după ce în primele cinci luni deficitul bugetar a ajuns la 37 de miliarde, adică 2,33% din PIB, în condițiile în care, pentru finalul anului este asumată o țintă de 4,4%.

„O ţintă de deficit până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, a declarat luni ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, întrebat de unde va reuşi Guvernul să facă rost de bani pentru a se încadra în ţinta de deficit şi pentru a nu pierde fondurile europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro