Politic Show: Reteaua prin care banii publici ajung in firmele alesilor locali; Diaspora, umilita de Comisia de cod electoral; Atac PNL la pachet: Ciorbea si ordonantele
Baronii PSD l-au convins pe Victor Ponta: Putem schimba votul indirect pentru alegerea presedintilor de CJ Presedintele UNCJR, Marian Oprisan, i-a convocat, pentru joi, pe sefii de Consilii Judetene, pentru o intalnire la Palatul Parlamentului. Oprisan i-a chemat la sedinta si pe liderul PSD Victor Ponta, dar si pe secundul sau, Liviu Dragnea, pentru a discuta o problema care ii nemultumeste pe baronii locali: sistemul de alegere a sefilor de CJ. Intalnirea dintre Oprisan, baronii locali din toate partidele, Victor Ponta si Liviu Dragnea a durat mai bine de doua ore. Primul punct pe ordinea de zi se referea la o problema despre care Oprisan a mai vorbit: modalitatea alegerii presedintilor de CJ, scrie Adevarul.
Reteaua prin care banii publici ajung in firmele alesilor locali In Romania, aproape jumatate dintre consilierii judeteni si locali verificati de Agentia Nationala de Integritate (ANI) detin sau administreaza cel putin o firma, iar daca nu o fac ei, de acest lucru se ocupa sotii si sotiile lor. Ei sunt oamenii pe care partidele politice ii imping in linia intai la nivel local, iar de increngatura de firme patronate de ei profita si partidele. In mandatul anterior, care s-a terminat in 2012, acesti alesi locali isi canalizasera catre propriile firme peste 26 de milioane de euro din bugetul public, prin contracte pe care autoritatile locale din care faceau parte le-au scos la licitatie. Pe multi dintre ei, ANI i-a scapat printre degete, din cauza lacunelor legislative, iar majoritatea celor care s-au ales cu un raport de evaluare negativ de la ANI, fiind acuzati de incompatibilitate sau conflict de interese, se lupta inca in justitie, in timp ce banii castigati de firmele lor din contracte cu statul ramanand neatinsi. In seria „Tu stii ce mai fac banii tai?”, vedeti astazi cine sunt oamenii politici din teritoriu care sifoneaza banii publici catre propriile firme, scrie Gandul.
Diaspora, umilita de Comisia de cod electoral Parlamentarii refuza sa mareasca numarul de alesi care sa reprezinte interesele romanilor din strainatate si au ingropat votul prin corespondenta. Dupa alegerile pre zidentiale de anul trecut, intreaga clasa politica discuta despre necesitatea unei reforme electorale, care sa aiba in vedere interesele Diasporei. Se vorbea despre introducerea votului prin corespondenta si a votului electronic. Parlamentarii au uitat, insa, complet de promisiunile facute in fata electoratului. Astfel, Comisia de cod electoral, condusa in momentul de fata de Valeriu Zgonea, a stabilit ca interesele romanilor din Diaspora vor fi reprezentate in Parlament de acelasi numar de alesi ca pana acum: 4 deputati si 2 senatori. Asta, in con ditiile in care, numarul conationalilor nos tri care traiesc astazi in stra inatate este foarte mare, scrie EVZ.
Atac PNL la pachet: Ciorbea si ordonantele Parlamentarii PNL au initiat o propunere legislativa care introduce drept conditie pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului situatia in care acesta refuza sa conteste ordonante ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstitutionale prin decizii ale Curtii Constitutionale (CCR). De asemenea, viceliderul grupului PNL, Mircea Toader, a reiterat faptul ca liberalii vor incepe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea. Noul proiect introduce conditii suplimentare pentru Avocatul Poporului, in contextul in care acesta este singurul care poate contesta ordoᅡnantele Executivului la CCR. Astfel, sesizarea CCR se poate face la solicitarea motivata a 15 senatori, 20 de deputati sau 2000 de cetateni. Respingerea solicitarii trebuie motivata de Avocatul Poporului in termen de 30 de zile de la primirea acesteia si trebuie sa se bazeze pe argumente de constitutionalitate, nu de oportunitate, scrie Romania Libera.
Seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, arestat la domiciliu si in dosarul Centrului Militar Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, va fi judecat in arest la domiciliu si in dosarul privind Centrul Militar Zonal Constanta, a decis, joi, Tribunalul Constanta, hotararea nefiind definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Constanta.Tribunalul Constanta a judecat, miercuri, solicitarea DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv in cazul sau, in dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv ca acesta ar fi comis mai multe infractiuni de la data instituirii controlului judiciar in cazul sau, instanta amanand pronuntarea pentru joi, scrie Gandul.