Sari direct la conținut

VIDEO FMI avertizeaza autoritatile romane in privinta proiectului legii falimentului personal

HotNews.ro

FMI se arata „profund ingrijorat” cu privire la adoptarea proiectului legii insolventei persoanelor fizice (cunoscuta si drept legea falimentului personal) fara un studiu de impact si fara un suport logistic adecvat, potrivit unei scrisori oficiale trimisa Parlamentului si citata de Realitatea TV.

FMI sustine in scrisoare ca, in lipsa studiului de impact, o astfel de lege ar avea un impact negativ.

„FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara”, se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, si citata de Agerpres.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/4e6bdbcabc40c5fb585ea3ccfa795fe3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

„Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta tarilor, mai ales a tarilor din zona UE. Dorim sa ne exprimam temerea cu privirea la initiativele legislative discutate de parlament care urmaresc conversia din moneda straina in lei a imprumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului”, se precizeaza in scrisoarea FMI.

Reamintim ca proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, si se afla acum in analiza comisiilor din Camera Deputatilor, inainte de votul final. Proiectul legii, promovat de 151 de de parlamentari, prevede conditiile in care o persoana poate intra in insolventa daca are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, iar Guvernul a adus o seama de obiectii.

Proiectul, adoptat tacit de Senat, prevede ca datornicii isi pot cere singuri insolventa in anumite conditii, dar si creditorii pot cere insolventa unui debitor. Proiectul prevede si suspendarea executarilor silite, precum si faptul ca pe durata insolventei nu se mai acumuleaza dobanzi penalizatoare.

Ce trebuie insa sa stie cetatenii interesati de acest proiect: odata intrat in insolventa, un datornic va raporta toate cheltuielile personale catre administratorul judiciar, care are drept de veto in privinta tranzactiilor sau a utilizarii veniturilor. Cu alte cuvinte, adio telefoane scumpe, vacante sau alte cheltuieli ce pot fi considerate inadecvate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro