Politic show: Scuza gasita de parlamentari pentru a tine legile electorale departe de alegatori; Revolta "slugilor" din PSD; Anca Boagiu, "intepaturi" la adresa Elenei Udrea. "Am fost colege, dar eu am ramas acasa"
ACCES INTERZIS: Scuza gasita de parlamentari pentru a tine legile electorale departe de alegatori „Sedintele Comisiei nu sunt publice”, asa au decis parlamentarii, in februarie 2013, cand au pus problema elaborarii noului Cod Electoral. La doi ani distanta, dupa episoade controversate cu legi facute in sedinte pe ascuns, deputatii si senatorii insista ca accesul jurnalistilor la dezbaterile legislative sa fie interzis pentru a nu se transforma totul intr-un „show de presa”. Vina este a colegilor care nu se pot abtine sa faca declaratii politice doar de dragul publicitatii la televizor, sustin membrii Comisiei, insa decontul se face in tolba presei. „Absenta presei va diminua foarte mult apetitul unora de a bate campii”, spune deputatul Varujan Pambuccian. In replica, jurnalistii au initiat duminica, 18 ianuarie, o petitie online prin care cer ca lucrarile comisei care urmeaza sa elaboreze viitorul pachet legislativ electoral sa fie publice, scrie Gandul.
Udrea: Eu nu sunt implicata in niciun dosar penal, in timp ce lideri politici de talia mea, apar in dosare penale Elena Udrea, preseinte PMP, a declarat, la TVR, ca in „Dosarul Microsoft” sunt pomenite si alte nume de politicieni cu greutate, dar toata lumea aminteste doar de numele sau, desi „unul dintre martori spune in clar ca Victor Ponta a luat bani, ca Vasile Blaga a luat bani”. In „Dosarul Microsoft”, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, este retinut de procurorii DNA. „Si eu ma mir cum de trei luni de zile ca aproape nu exista un subiect legat de un dosar penal in care sa apara si numele meu. Eu nu sunt implicata in niciun dosar penal, in timp ce lideri politici de talia mea, adica oameni politici influenti, apar in dosare penale. Sunt declaratii de martor, direct impotriva lor, in Dosarul Microsoft in care unul dintre martori spune in clar ca Victor Ponta a luat bani, ca Vasile Blaga a luat bani, dar in spatiul public se vorbeste doar de Elena Udrea. Ma mir de ce nu vorbeste nimeni despre faptul ca acel martor a spus ca Victor Ponta a luat bani in acest dosar”, a declarat Elena Udrea, scrie EVZ.
Anca Boagiu, „intepaturi” la adresa Elenei Udrea. „Am fost colege, dar eu am ramas acasa” Desi au fost colege multi ani, prietenia dintre Anca Boagiu si Elena Udrea s-a destramat, odata cu demisia celei din urma din PDL. Invitata la Gandul LIVE, Anca Boagiu a criticat faptul ca Udrea a plecat din partid si a format un altul nou. Plecata din PDL in ianuarie 2014, Elena Udrea a fost des criticata pentru aceasta miscare. Invitata la Gandul LIVE, prim-vicepresedintele PNL, Anca Boagiu, a atacat-o subtil pe fosta sa colega, spunand ca „a plecat de acasa”. „Partidul doamnei Udrea, din ce vad la televizor, isi urmeaza calea desenata de doamna Udrea. Vom vedea (n.r. ” daca este una pozitiva sau negativa). Am fost (n.r.-colege) pana la un punct. Dar eu am ramas acasa, la PDL, de unde construiam marele PNL”, a declarat Boagiu, la Gandul.
Revolta „slugilor” din PSD Pe principiul bulgarelui de zapada, proiectul politic initiat de Marian Vanghelie si Mircea Geoana pare sa aiba, pe zi ce trece, tot mai multi sustinatori. Se vorbeste acum de circa 50 de social-democrati dispusi sa schimbe tabara, plus alte cateva zeci care ar putea veni de la PC, PP-DD si chiar UNPR. Putini sunt, pana acum, cei care au iesit public sa spuna ca ii sustin pe Vanghelie si Geoana in demersul lor de a construi un nou partid de stanga. Fostul consilier al premierului Ponta, deputatul Radu Popa, este unul dintre ei. Acesta a declarat ca ar fi fost contactat telefonic de 20-25 de parlamentari care doresc sa vina in echipa Vanghelie-Ponta, dar ca numarul doritorilor ar fi, in fapt, mult mai mare. Principalul motiv de nemultumire? „Unii sunt nemultumiti de Victor Ponta, unii sunt nemultumiti de Liviu Dragnea”, a explicat Popa, intr-o emisiune la B1 TV. Si mai transant a fost, intr-o postare pe Facebook, deputatul Florentin Gust. Acesta a tinut sa-i raspunda lui Dragnea la afirmatia potrivit careia Marian Vanghelie si Mircea Geoana ar fi tradat PSD, noteaza Romania Libera.
Alesii migratori risca sa ajunga in Justitie Parlamentul trebuie sa decida daca alesii isi pierd sau nu mandatele, dupa decizia CCR. Punctele de vedere ale social-democratilor si liberalilor sunt total divergente Ordonanta referitoare la migratia alesilor locali, declarata ne constitutionala de catre magistratii Curtii Constitutionale, reprezinta un nou motiv de disputa intre PSD si PNL. CCR a stabilit, in baza articolului 115 din Constitutie, ca prin legea de respingere a ordonantei, Parlamentul trebuie sa reglementeze masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada aplicarii actului normativ. Punctele de vedere ale socialdemocratilor si ale liberalilor referitoare la soarta migratorilor, dupa decizia CCR, sunt total divergente, scrie EVZ.