Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Marian-Jean Marinescu: "Cerul Unic European" va insemna bilete mai ieftine, zboruri mai scurte, emisii de noxe mai putine, trafic aerian eficient

HotNews.ro, EurActiv.ro
Interviu Marian Jean Marinescu, Foto: Hotnews
Interviu Marian Jean Marinescu, Foto: Hotnews

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportor pentru regulamentul „Cerului unic european”- etapa 2 (SES 2+) a explicat intr-un interviu pentru EurActiv.ro, care sunt beneficiile acestei initiative, in primul rand pentru pasageri, dar si cauzele pentru care exista opozitie din partea anumitor actori relevanti din domeniu, precum anumite venituri la bugetul de stat sau locurile de munca din sector. Urmareste declaratiile VIDEO si TEXT.

Principalele explicatii oferite de Marian-Jean Marinescu (partea I): despre carentele sistemului actual, „granitele aeriene” ale Uniunii si beneficiile „cerului unic”

  • Este nevoie de mai multa eficienta pentru controlul traficului in Europa.
  • In prezent, exista 28 de societati comerciale nationale care presteaza aceste servicii de control de trafic, sunt practic 28 de sectoare diferite.
  • S-a incercat un sistem eficient care sa nu tina cont de granitele nationale, ci sa se tina cont de eficienta controlului de trafic. Desigur, se va face pas cu pas, pentru ca, bineinteles ca exista voci care se impotrivesc.
  • S-a discutat despre suveranitatea spatiului aerian, locurile de munca ale controlorilor de trafic, se discuta despre veniturile statelor membre, deoarece fiecare avion care survoleaza un teritoriu plateste o taxa.
  • Sunt multe aspecte care intra in calcul, dar este evident ca un avion nu zboara ca pasarea, in linie dreapta, ci zboara cumva in zigzag, fiindca depinde de rutele nationale.
  • S-au facut pasi foarte importanti, s-a ajuns la o eficienta a traficului suficient de mare, dar se pot face lucruri in continuare.
  • Un Cer Unic European ar insemna 15 minute de zbor mai putin, la un zbor mediu de 2 ore. Gaz mai putin consumat, emisii de gaze mai putine. Acestea se vor reflecta in pretul biletelor si confortul pasagerilor.
  • In principiu, vocile care sunt impotriva, vin din administratiile nationale pentru aviatie, din partea de control de trafic. Se considera ca s-ar micsora numarul locurilor de munca, s-ar mai pierde din privilegii.
  • Nu exista monopol nicaieri pe un serviciu, in UE, in afara de traficul aerian.
  • Se colecteaza niste taxe; la nivel de UE nu s-ar pierde bani, insa, prin schimbarea rutelor,, unele state ar pierde, altele ar castiga.
  • Ce ar insemna de fapt: rute directe sau modificate, intr-o anumita masura si centre de control de trafic bazate pe eficienta traficului, nu pe granitele nationale. 

    Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro