Sari direct la conținut

Reactie fara precedent a Bisericii Reformate din Romania dupa renationalizarea cladirii unui colegiu din Sfantu Gheorghe: Loialitatea si credinta noastra in statul de drept s-a destramat. Trebuie sa regandim relatia cu statul roman

HotNews.ro
Colegiul Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, Foto: Kiss Gabor
Colegiul Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, Foto: Kiss Gabor

Biserica Reformata reactioneaza dur la decizia Curtii de Apel din Ploiesti de a renationaliza cladirea unui colegiu din Sfantu Gheorghe. „Prin aceasta decizie, statul roman a semnalat membrilor Bisericii Reformate din Romania, membrilor comunitatilor minoritare in Romania ca nu au drepturi egale cu majoritatea din aceasta tara. Declaram ca nu dorim sa fim cetateni de mana a doua”, a avertizat Eparhia Reformata din Ardeal. Reactia vine dupa ce si vicepremierul ungar a declarat ca Guvernul de la Budapesta a fost „socat” de hotararea instantei.

  • Biserica Reformata din Romania numara in prezent peste 700.000 de credinciosi, majoritatea maghiari, cu aproximativ 1.000 de lacasuri de cult, in care slujesc 750 de preoti. Biserica are 780 parohii, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte.
  • Biserica Reformata din Romania, organizata in Eparhia Reformata din Ardeal si Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului, face parte din cele 18 culte recunoscute oficial in Romania. 

Curtea de Apel Ploiesti l-a condamnat definitiv miercuri, 26 noiembrie 2014, pe deputatul UDMR Marko Attila Gabor la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile. Curtea a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite, scrie MTI, citata de Mediafax. Imobilul in care functioneaza Colegiul Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania, potrivit agentiei citate.

Eparhia Reformata din Ardeal sustine, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca „s-a destramat credinta noastra de 25 de ani in statul de drept, cand la Curtea de Apel din Ploiesti s-a pronuntat sentinta nedreapta privind cladirea Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe – imobilul fiind renationalizat abuziv de la Episcopia Reformata din Ardeal„.

Nu dorim sa ajungem la soarta sasilor care au devenit cetateni de calitatea a doua, comerciabili prin vointa si permisiunea statului. Consideram, ca trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman„, transmite Eparhia Reformata din Ardeal.

Eparhia sustine ca „aceasta renationalizare ne transmite mesajul ca in aceasta tara se poate rezolva orice, oricand – asa cum doreste clasa politica”, dupa care adauga ca „nedreptatea nu are nationalitate sau religie”

Noi, Biserica Reformata din Romania, refuzam in mod hotarit aceasta atitudine a statului. O consideram cert discriminatorie, deoarece in timp ce religia majoritara a primit si primeste hoteluri si bunuri imobile in valoare de mai multe milioane de euro, de la religiile minoritare s-au confiscat si ceea ce i-au apartinut de drept! (…) Nu ne-a ramas alta posibilitate decat sa facem apel la Tribunalul Suprem al Drepturilor Omului din Strasbourg, unde trebuie sa fim ascultati in numele crestinatatii reformate din Europa!”, se arata in comunicatul trimis HotNews.ro.

Comunicatul integral al Eparhiei Reformate din Ardeal:

Azi, s-a destramat credinta noastra de 25 de ani in statul de drept, cand la Curtea de Apel din Ploiesti s-a pronuntat sentinta nedreapta privind cladirea Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfantu Gheorghe – imobilul fiind renationalizat abuziv de la Episcopia Reformata din Ardeal.

Prin aceasta decizie, statul roman a semnalat membrilor Bisericii Reformate din Romania, membrilor comunitatilor minoritare in Romania ca nu au drepturi egale cu majoritatea din aceasta tara. Declaram ca nu dorim sa fim cetateni de mana a doua si cerem statului sa afirme drepturile minoritatilor religioase si nationale. Nu dorim sa ajungem la soarta sasilor care au devenit cetateni de calitatea a doua, comerciabili prin vointa si permisiunea statului.

Consideram, ca trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman, in ceea ce urmeaza, de aceea la data de 29 noiembrie convocam o sedinta extraordinara a Eparhiei la Biserica din Orasul de Jos (Biserica cu doua turnuri) din Cluj-Napoca, incepand cu ora 11, unde vom analiza situatia creata si vom stabili directia in care trebuie sa mergem in continuare.

Loialitatea si credinta noastra de pana acum in statul de drept s-a destramat. Cel mai dureros este faptul ca intreaga noastra comunitate, cei 700.000 enoriasi reformati au fost palmuiti, au fost numiti mincinosi, impostori, pretentiosi pe nedrept. Lucrul acesta pentru noi este o problema de moralitate, un prestigiu moral. Miza deci nu e proprietatea sau improprietatea unei cladiri… Aceasta renationalizare ne transmite mesajul ca in aceasta tara se poate rezolva orice, oricand – asa cum doreste clasa politica.

Nedreptatea nu are nationalitate sau religie si are efecte devastatoare asupra intregii societati. Acum nedreptatea s-a comis asupra Bisericii Reformate, au fost nedreptatiti si cei care si-au facut datoria – maine poate veni randul acelora care si-au redobandit dreptul la proprietate in anii precedenti.

Situatia creata este foarte grava si fara precedent intr-un stat de drept european; privind viitorul suntem foarte ingrijorati, pentru ca toate colegiile si scolile reformate pot ajunge in situatii similare; statul prin reprezentantii sai nu doreste sa accepte simplul fapt ca in structura si ordinea bisericii reformate fiecare unitate care apartine de ea, are statut de persoana juridica. Acest drept garantat prin Constitutie acum ne-a fost negat.

Statul roman nu vrea sa inteleaga si sa recunoasca realitatile istorice privind propritatea, si transmite tuturor ca se pot gasi intotdeauna modalitati juridice cu care oricand se poate duce la bun sfarsit orice inegalitate.

Noi, Biserica Reformata din Romania, refuzam in mod hotarit aceasta atitudine a statului. O consideram cert discriminatorie, deoarece in timp ce religia majoritara a primit si primeste hoteluri si bunuri imobile in valoare de mai multe milioane de euro, de la religiile minoritare s-au confiscat si ceea ce i-au apartinut de drept! Tinem la autonomia bisericii! Statul roman acum a pus sub semnul intrebarii soarta tuturor bunurilor imobiliare redobandite dupa anul 1990 de catre fostii proprietari. Biserica reformata si-a redobandit numai o treime din bunurile lui imobiliare, iar acum statul spune ca aceste bunuri s-au redobandit pe nedrept. Nu ne-a ramas alta posibilitate decat sa facem apel la Tribunalul Suprem al Drepturilor Omului din Strasbourg, unde trebuie sa fim ascultati in numele crestinatatii reformate din Europa!

Presidentia Eparhiei Reformate din Ardeal

Kato Bela, episcop; Marko Gabor, prim curator

Informatii de background

Reactia Bisericii Reformate din Romania vine la o zi dupa decizia definitiva a Curtii de Apel Ploiesti si dupa ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat ca Guvernul de la Budapesta a fost „socat” sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate, dupa cum a scris Mediafax.

In iunie 2012, Marko Attila-Gabor fusese condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei.

Procurorii au aratat ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal, potrivit procurorilor. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Amintim ca in urma cu o saptamana Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Marko Attila-Gabor, in acelasi dosar in care este implicata si Alina Bica – fostul sef DIICOT – pentru decizii pe care le-au luat in 2011, pe cand faceau parte dintr-o comisie pentru despagubiri in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Citeste aici comunicatul DNA

Aproximativ 25.000 de maghiari, intre care sute de preoti, au protestat in septembrie 2012 la Sfantu Gheorghe, fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului „Szekely Miko” din municipiu. In sambata protestului, premierul Victor Ponta declara ca spera ca „vigilentul CSM” la adresa executivului sa sesizeze inspectia judicara si in privinta acestui miting fata de o decizie a justitiei.

Protestul s-a numit „Ziua Dreptatii” si a fost organizat de bisericile istorice maghiare, cu sustinerea formatiunilor politice maghiare si a organizatiilor civice, dupa cum au anuntat atunci organizatorii. Acestia au explicat ca scopul mitingului nu a fost sa puna presiune asupra justitiei, ci de a lua atitudine fata de o „nedreptate”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara inaintea protestului: „Astept o solidaritate puternica din partea comunitatii maghiare, si nu numai, fiindca este vorba despre un caz care, daca nu suntem atenti si daca justitia nu e atenta, s-ar putea crea un precedent periculos, o renationalizare a proprietatilor care au fost nationalizate de comunisti si care au fost retrocedate in anii ’90 si dupa 2000”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro