Politic Show: Paradox in PSD: congres rapid, cu pastrarea lui Ponta ca sef; De ce a renuntat Mihnea Motoc la postul de ministru de Externe in Guvernul Ponta; MRU: Ramanem in opozitie. Vrem modificarea Codului electoral fara vot uninominal
Paradox in PSD: congres rapid, cu pastrarea lui Ponta ca sef. Vicepremierul Liviu Dragnea s-a sucit si nu mai vrea sa astepte pana in primavara organizarea Congresului PSD, despre a carui necesitate s-a vorbit intens atat inainte, cat si dupa prezidentiale. Duminica seara, vicepremierul a declarat, in mod neasteptat, ca un eventual Congres ar fi binevenit in prag de sarbatori, avansand ziua de 20 decembrie. „Daca se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic sa se faca in acest an, ca din ianuarie sa ne ocupam de Guvern si de guvernare, pentru ca avem obiective serioase si tara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emotie. Daca nu se face congres, putem face un consiliu national de analiza”, a spus Liviu Dragnea, scrieAdevarul.
De ce a renuntat Mihnea Motoc la postul de ministru de Externe in Guvernul Ponta. Mihnea Motoc a renuntat sa mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe dupa ce sotia sa, judecatoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul ca o astfel de numire i-ar crea ei o situatie de incompatibilitate la CEDO, afirma surse oficiale. Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, ca Iulia Motoc a sesizat ca, prin numirea sotului ei la conducerea unei institutii care este parte in numeroase procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra intr-o situatie de incompatibilitate prevazuta in regulamentul Curtii. In aceste conditii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care isi mentinea propunerea, si i-a spus ca, din acest motiv, va declina, in final, oferta de a ocupa un post de ministru, anuntaGandul.
Traian Basescu l-a invitat pe premier la discutii „in camera alaturata”. Dupa depunerea juramantului de catre noii ministri Bodan Aurescu si Csilla Hegedus, camerele de luat vederi au surprins momentul in care presedintele Traian Basescu ii invita pe premier si pe ministrul Justitiei la o discutie, intr-o incapere de langa Sala Unirii, relateaza Digi24. Discutie Traian Basescu-Victor Ponta: Victor Ponta: Deci ne vedem la CSAT? Traian Basescu: Ne vedem in camera alaturata. Victor Ponta: Da, da! Depunerea juramantului de catre cei doi noi ministri a constituit un prilej pentru o prima intalnire intre presedintele in exercitiu Traian Basescu si premierul Victor Ponta, dupa alegerile din 16 noiembrie, informeazaEVZ.
Liberali pana la moarte. Cine sunt primarii devotati PNL, care nu s-au lasat momiti de Ordonanta lui Dragnea. De-a lungul vremii, pe scena politica romaneasca s-au prezentat oameni influenti care s-au folosit de numele unor partide politice pentru a se face remarcati. Cu toate acestea, au existat cativa politicieni care indiferent de culoarea politica ce s-a aflat la guvernare nu au renuntat la prima dragoste: PNL. La Mihail Kogalniceanu, in Ialomita, primarul Alexandru Dinu este unul dintre putinii liberali autentici pe care judetul ii are. Membru al organizatiei judetene a PNL de peste doua decenii, a reusit sa puna in practica doctrina liberala si-n administratie. Si-a dezvoltat comunitatea cu fonduri europene si vrea sa faca din localitatea sa o comuna cu facilitati urbane, scrieAdevarul.
Mihai Razvan Ungureanu: Ramanem in opozitie. Vrem modificarea Codului electoral fara vot uninominal. Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca PNL va ramane in opozitie pentru ca este nevoie de o consolidare a partidului, iar fuziunea este un proces de durata, si se pregateste pentru a prelua guvernarea in 2016. Acesta nu a exclus insa posibilitatea organizarii unor alegeri parlamentare anticipate. Ungureanu a precizat ca PNL vrea modificarea Codului electoral si eliminarea votului uninominal „care nu asigura reprezentativitate”. Principalele nemultumiri legate de actualul sistem de vot vizeaza numarul mare de parlamentari si faptul ca „uninominalul aduce in Parlament si figuri exotice de la care nu poti pretinde efort legislativ de anvergura”, anuntaGandul.