Sari direct la conținut

VIDEO Cantecul cometei Ciurimov-Gherasimenko interpretat prin instrumentele sondei Rosetta

HotNews.ro
Cantecul cometei, Foto: captura ecran
Cantecul cometei, Foto: captura ecran

Sonda Rosetta a captat si redat sunetul emis de cometa 67/P Ciurimov-Gherasimenko in deplasarea ei prin spatiu spre Soare, sunet produs, probabil, „de oscilatiile campului magnetic al acestui corp cosmic”, un sunet atat de slab insa incat a trebuit amplificat de 10.000 de ori pentru a putea fi auzit de urechea umana, conform Space.com, citat de Agerpres.

Oamenii de stiinta din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA), care se ocupa de misiunea sondei Rosetta si a modulului robotizat Philae, care a asolizat pe nucleul cometei, sustin ca acest sunet poate fi efectul ionizarii particulelor neutre ale cometei care sunt dispersate in spatiu (particule neutre care capata sarcina electrica).

„Este ceva emotionant si complet nou pentru noi. Nu ne asteptam la asa ceva si inca incercam sa explicam fizica din spatele acestui fenomen”, a declarat Karl-Heinz Glaßmeier, seful departamentului de Fizica Spatiala din cadrul Technische Universitat din Germania.

Magnetometrul sondei Rosetta a inregistrat cantecul cometei pentru prima oara in luna august, cand se afla pe o orbita la 100 de kilometri de cometa. Magnetometrul face parte dintr-o serie de cinci instrumente denumita Rosetta’s Plasma Consortium (RPC). Aceste instrumente sunt concepute pentru a monitoriza modul in care cometa interactioneaza cu vantul solar. Ele analizeaza si structura „atmosferei” sau coamei cometei.

Sonda Rosetta insoteste cometa 67/P Ciurimov-Gherasimenko prin spatiu, pana in luna decembrie a anului viitor, continuand-usi misiunea si dupa ce cometa va ajunge la periheliu (cel mai apropiat punct al traiectoriei ei fata de Soare) in luna august. Modulul robotizat Philae isi va incheia misiunea de analiza a compozitiei nucleului cometei in luna martie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro