Sari direct la conținut

Daca o maimuta isi face un "selfie" in padure, cine detine drepturile de autor? Wikimedia distribuie poza gratuit, fotograful solicita eliminarea sa

HotNews.ro
Daca o maimuta isi face un "selfie" in padure, cine detine drepturile de autor? Wikimedia distribuie poza gratuit, fotograful solicita eliminarea sa

In momentul de fata, persoana care isi face „selfie-ul” detine „selfie-ul”, dar ce se intampla daca un animal isi face poza? Wikimedia, organizatia din spatele Wikipedia, voteaza daca sa pastreze pe site un selfie facut de o maimuta, care a declansat o dezbatere la nivel mondial. Site-ul este intr-o disputa cu fotograful britanic David Slater, dupa ce a refuzat sa scoata poza cu un macac negru, sustinand ca acesta nu detine drepturile de autor, scrie The Telegraph.

Wikimedia a spus ca membrii comunitatii sale vor decide daca fotografia ar trebui sa ramana proprietate publica sau nu.

Slater insista ca detine drepturile asupra imaginii maimutei care se uita curios in camera in timp ce apasa butonul aparatului de fotografiat. Fotograful sustine ca a suferit cheltuieli considerabile pentru a securiza imaginile. Faptul ca acestea au fost distribuite gratuit pe internet, prin intermediul siteului Wikimedia Commons, l-a costat sume imense de bani, scrie Washington Post.

„Acest lucru imi distruge afacerea. Daca era o fotografie normala si as fi spus ca eu am facut-o, cel mai probabil eram mai bogat decat sunt acum”, a spus Slater.

Celebrul autoportret a fost realizat de un macac negru intr-o padure din Indonezia in 2011. Slater a petrecut trei zile urmarind animalele cu echipamentul sau si cu un ghid turistic.

Intr-o zi, Slater a montat un trepied si a plecat pentru cateva momente. Cand s-a intors, maimutele au luat aparatul de fotografiat si au inceput sa faca poze. Asa a fost realizat si selfie-ul cu maimuta.

In 2011, cele mai reusite imagini au aparut in The Guardian, The Telegraph si in Huffington Post.

Imediat dupa aceea, selfie-ul a aparut pe Wikipedia- primul pe pagina despre speciile de maimute, iar ulterior pe Wikimedia Commons, care gazduieste imagini din domeniul public.

La inceputul anului 2012, Slater a cerut oficial companiei sa elimine imaginea. Aceasta a fost scoasa de pe site, dar mai tarziu a fost adaugata de alt utilizator. De aceasta data, selfi-ul a ramas pe Wikimedia Commons.

Dilema lui David Slater scoate in evidenta problemele impuse de drepturile de proprietate intelectuala in era digitala, adauga Washington Post.

In cazul selfie-ului maimutei, Wikimedia Foundation a aratat miercuri, in primul sau raport de transparenta, ca a respins cererea lui Slater referitoare la eliminarea fotografiei.

Slater pretinde ca detine drepturile de autor. Wikimedia nu este de acord.

Katherine Maher, purtator de cuvant al Wikimedia Foundation, a spus ca organizatia este increzatoare ca baza legala pentru refuzul sau este puternica deoarece persoana care face fotografia ar trebui sa detina drepturile de autor, dar in cazul acesta nu o persoana a facut poza.

„Maimutele nu detin drepturi de autor. Am descoperit ca legea drepturilor de autor din SUA spune ca lucrarile care au o sursa non-umana nu pot pretinde drepturi de autor”, a adaugat Maher.

Potrivit acesteia, Slater ar fi trebuit sa faca „modificari substantiale” ale imaginii- in afara de decupare, corectarea culorilor si alte ajustari cosmetice- pentru a putea detine drepturile de autor asupra produsului modificat.

Nu toata lumea din comunitatea Wikimedia a fost de acord cu decizia de a pastra imaginea pe site. Unii au sustinut cererile lui Slater de a detine drepturile de autor.

David Slater spune ca e in cautarea unui consilier juridic in Statele Unite, unde are sediul Wikimedia Foundation, dar si in Marea Britanie, pentru ca traiul sa este in joc.

„Eu nu sunt bogat. De fapt, am datorii. Viata mea ar putea fi foarte diferita”, a declarat Slater.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro