Oamenii de stiinta au fabricat cel mai intunecat material din lume. Noua culoare lasa impresia unei gauri negre
O companie britanica a produs un material „ciudat”, atat de negru incat absoarbe toata lumina vizibila, cu exceptia unui procent de 0,035%, reusind sa stabileasca un nou record mondial. Experienta de a privi noul „super negru”, realizat din nanotuburi din carbon (fiecare fiind de 10.000 de ori mai subtire decat firul de par uman) este bizara, noteaza The Independent. Formele si contururile sunt pierdute, lasand impresia unui aparent abis.
Daca materialul ar fi folosit la fabricarea unei rochii negre, capul si membrele celei care ar purta-o ar parea ca plutesc in jurul unei gauri in forma de rochie.
Aplicatiile reale sunt, intr-adevar, mult mai serioase, acestea incercand sa eficientizeze camerele astronomice, telescoapele si sistemele de scanare cu infrarosu.
Materialul din nanotuburi, numit Vantablack, a fost „cultivat” pe folii de aluminiu. In timp ce folia poate fi mototolita in dealuri si vai miniaturale, peisajul dispare in zonele acoperite de noul negru.
„Te astepti sa vezi dealuri si tot ce mai poti vedea…este negru, ca o gaura, ca si cum nu mai e nimic acolo. Arata atat de ciudat”, spune Ben Jensen, directorul tehnic al firmei.
Intrebat despre posibilitatea crearii unei rochite negre, acesta a spus ca ar fi „foarte scumpa”-costul materialului este unul dintre lucrurile pe care Jensen nu le-a putut dezvalui.
Vantablack, care va fi lansat la Farnborough International Airshow, functioneaza prin asamblarea unui camp de nanotuburi, care seamana cu niste paie foarte subtiri. Aceasta sunt atat de mici incat particulele de lumina nu pot trece prin ele, desi pot trece printre spatiile dintre acestea. Cu toate acestea, odata ajunsa acolo, doar o mica ramasita de lumina ricoseaza in jur pana in momentul in care este absorbita.
Utilizarile practice ale noului material includ calibrarea camerelor utilizate la fotografierea celor mai vechi obiecte din univers. Acest lucru este posibil prin orientarea camerei la ceva cat se poate de negru.
Materialul conduce caldura de 7 ori si jumatate mai eficient decat cuprul si are rezistenta de tractiune de 10 ori mai mare decat cea a otelului.
„Multi oameni cred ca negru este lipsa luminii. Nu sunt deloc de acord cu aceasta afirmatie. Daca nu va uitati la o gaura neagra, nimeni nu a vazut nimic care sa nu aiba lumina […] Aceste noi materiale sunt cam cat de negru poate fi negrul, destul de aproape de o gaura neagra”, a explicat Stephen Westland, profesor de tehnologie la Universitatea din Leeds.