Sari direct la conținut

De ce uram singuratatea? Un nou studiu arata ca oamenii ar prefera sa fie supusi electrosocurilor decat sa ramana singuri

HotNews.ro

Un nou studiu, publicat in revista Science, arata ca oamenii ar prefera sa fie supusi electrosocurilor decat sa stea singuri, in liniste. Rezultatele sunt mai evidente in cazul barbatilor: 67% dintre barbatii participanti la studiu si-au administrat cel putin un soc electric in timpul „perioadei de gandire”, potrivit psihologului Timothy Wilson si a colegilor acestuia de la Universitatea din Virginia.

Rezumatul cercetarii arata ca: in 11 studii am descoperit ca participantilor nu le placea sa petreaca intre 6 si 15 minute intr-o camera, singuri, cu nimic altceva de facut, ca acestia erau incantati sa aiba activitati externe si ca multi dintre ei preferau sa li se administreze socuri electrice in loc de a fi lasati singuri cu propriile ganduri. Majoritatea oamenilor preferau sa faca ceva, chiar daca acel ceva era negativ, decat sa stea pur si simplu.

Participantii la studiu au ales sa isi administreze in medie 1,47 electrosocuri intr-un interval de 15 minute (excluzand un caz particular care si-a administrat 190 de socuri). Femeile nu au ales varianta socurilor la fel de des ca barbatii, acestea avand o rata de participare de 25%, noteaza Time.

O posibila explicatie, oferita de autorii studiului, este ca atunci cand sunt lasati singuri cu propriile ganduri, participantii s-au concentrat pe neajunsurile lor si au fost prinsi in cicluri de gandire contemplative.

Posibilele explicatii ale oamenilor de stiinta nu au fost confirmate pentru ca participantii nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare. De ce nu ne place sa stam linistiti si sa ne gandim? Raspunsul ramane un mister.

„Cercetarile au aratat ca mintile sunt greu de controlat si poate fi deosebit de greu sa ne directionam gandurile intr-o directie placuta si sa le mentinem acolo. Aceasta poate fi motivul pentru care multi oameni cauta sa isi controleze gandurile prin intermediul meditatiei si a altor tehnici, cu beneficii clare. Fara un asemenea antrenament, oamenii prefera sa faca ceva in loc sa gandeasca, chiar daca activitatea este neplacuta si in mod normal ar plati pentru a scapa de ea. Mintii neinstruite nu ii place sa fie singura cu ea insasi”, arata autorii studiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro