Politic Show: Cine sunt cei 32 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles; Cum poate schimba batalia din PNL scena politica; Basescu l-a decorat pe Nicolae Vacaroiu; PSD s-a imbogatit cu sapte noi parlamentari
PDL, gata sa se predea PNL. PDL se declara multumit de rezultatul la alegeri, desi nu a atins tinta propusa. Democrat-liberalii curteaza PNL pentru o posibila alianta. Si-au propus sa obtina 20% la europarlamentare si sa fie al doilea partid national. Obiectivul a fost ratat de PDL. A luat doar 12,23%, dar democrat- liberalii sunt multumiti. Acestia s-au uitat in ograda liberalilor, care au luat cu vreo trei procente mai mult decat ei, s-au resemnat, si se gandesc cum sa se alieze cu acestia. Surse din partid spun ca nu se va pune in discutie demiterea presedintelui Vasile Blaga, iar despre decapitarea organizatiilor care au inregistrat scoruri mici, discutia este prematura. „Nu stam acum in drum de demisii, trebuie sa ne concentram fortele pentru prezidentiale. Trebuie sa purtam discutii cu ceilalti de pe dreapta”, ne-au declarat surse din partid, anuntaEVZ.
Cine sunt cei 32 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles. Alianta PSD-UNPR-PC este marea casigatoare a acestei batalii electorale, obtinand jumatate din mandatele care i se cuvin Romaniei. Printre europarlamentarii PSD se regasesc nume din garda veche a partidului, dar si apropiati ai lui Victor Ponta din perioada TSD. Si dreapta vine cu o oferta variata: de la tineri tehnocrati pana la politicieni consacrati. Corina Cretu a avut mereu un loc special in PSD. A fost consilierul prezidential si purtatorul de cuvant al lui Ion Iliescu, este in Parlamentul European din 2005, iar in prezent ocupa functia de vicepresedinte al PSD. Corina Cretu s-a situat pe lista PSD chiar si in fata sotiei premierului Victor Pnta, Daciana Sarbu. De o atentie cel putin la fel de speciala din partea PSD se bucura si Ecaterina Andronescu, vicepresedinte PSD si fost ministru al Invatamantului. Andronescu este omul din PSD care se ocupa cu mobilizarea studentilor in campaniile electorale. Fostul ministru se afla la primul mandate in Parlamentul European, anuntaAdevarul.
Cum poate schimba batalia din PNL scena politica. Crin Antonescu si Klaus Iohannis au demisionat, ieri din fruntea PNL, urmati de intregul Birou Politic. Un congres extraordinar va alege o noua conducere si va decide daca PNL intra intr-o alianta de dreapta sau revine alaturi de PSD. Cutremur in PNL dupa ce partidul a obtinut doar 15% la alegerile europarlamenatare de duminica, sub obiectivul autofixat de 20%. Liderul PNL, Crin Antonescu, a facut, ieri, primul pas afirmand ca isi va asuma raspunderea pentru esecul in alegeri, dar si ca va propune inscrierea liberalilor in Partidul Popular European (PPE). La scurt timp, prim-vicepresedintele Klaus Iohannis si-a anuntat, de la Sibiu, demisia din fruntea partidului, informeazaRomania Libera.
Basescu l-a decorat pe Nicolae Vacaroiu. Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul pentru decorarea lui Nicolae Vacaroiu cu ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter. Decoratia este motivata de aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei, „pentru excelenta, recunoscuta la nivel international, de care a dat dovada in coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului”. Ideea acordarii decoratiei a venit chiar de la Basescu, care are o relatie buna cu fostul lider FSN inca de cand erau, la inceputul anilor `90, vecini de bloc pe bulevardul Constantin Prezan. In 2007, presedintele i-a multumit lui Nicolae Vacaroiu, atunci presedinte al Senatului, pentru modul in care a exercitat, timp de o luna, mandatul de presedinte interimar al Romaniei, in timpul suspendarii sale. Dupa plecarea la Curtea de Conturi, in 2008, tot cu semnatura lui Basescu, fostul premier a devenit o prezenta publica foarte discreta, nelipsind insa la niciuna dintre receptiile de la Cotroceni, scrieGandul.
Baronii PSD, mobilizati de amenintarea DNA. Cu cateva exceptii, alianta PSD-UNPR-PC a obtinut rezultate foarte bune taman in judetele in care baronii locali au probleme cu Justitia. Exemplul cel mai bun este la Mehedinti, unde, dupa arestarea presedintelui Consiliului Judetean, Adrian Duicu, PSD si-a mobilizat alegatorii. Astfel, PSD a obtinut aici 51,02%, fata de 37,08%, in 2009, la o prezenta aproximativ asemanatoare, de aproximativ 40%. Adrian Duicu este in arest, impreuna cu seful politiei judetene, pentru trafic de influenta. Si in Prahova, unde presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, este anchetat de DNA, PSD a obtinut un rezultat neobisnuit de bun. Alianta lui Victor Ponta a fost votata de circa o treime dintre cei care au venit la urne, in timp ce la europarlamentarele de acum cinci ani a atras doar un sfert din optiunile electoratului. Si in Dolj, presedintele Consiliului Judetean, Ion Prioteasa, a fost arestat la propunerea DNA, si, cinci luni mai tarziu, partidul sau a obtinut un rezultat spectaculos la alegeri. In 2014, PSD a scos, in Dolj, un rezultat de 56%, fata de numai 39.02%, in 2009, anuntaEVZ.
PSD s-a imbogatit cu sapte noi parlamentari. PSD a obtinut o victorie zdrobitoare nu numai la europarlamentare, ci si la alegerile partiale, precum si la cele pentru primarii si consiliile judetene. Singura exceptie este Gabriela Szabo. O victorie asteptata de PSD s-a petrecut la Satu Mare, acolo unde 35,96% din alegatorii social-democrati l-au propulsat, din nou, pe Ovidiu Silaghi in Parlament pe locul lasat vacant chiar de Silaghi, ca urmare a plecarii la Bruxelles. Silaghi a plecat din PNL, in urma refuzului liberalilor de a-l include pe lista pentru Bruxelles, din cauza problemelor pe care le are cu justitia. Silaghi este cercetat de DNA pentru trafic de influenta in forma continuata in dosarul Nelu Iordache. Alianta PSD-UNPR-PC a iesit castigatoare si la Bucuresti, unde si-a adjudecat cele doua mandate de senator. Astfel, fostul tenismen Ilie Nastase a castigat mandatul de senator in Colegiul 8 din sectorul 4 cu 56% din voturi. Postul de senator a ramas vacant dupa demisia fondatorului PC, Dan Voiculescu. Colegiul 7, vacantat de liberalul Victor Ciorbea, a fost castigat de candidatul PSD-UNPR-PC, Alfred Laurentiu Antonio Mihai, care a obtinut 43%. Ministrul Cercetarii Mihnea Costoiu a castigat pentru prima data un mandat de senator si va reprezenta in Parlament romanii din Colegiul nr. 2 Gorj, lasat vacant de pesedistul Toni Grebla, in prezent judecator la CCR, informeazaAdevarul.