Sari direct la conținut

Record de candidati romani la alegerile locale din Italia / Romanii "Romeo si Julieta", in campanie electorala

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Pe 25 mai, in Italia vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, dar şi alegeri administrative în peste 4000 de localităţi din întreaga peninsulă. Potrivit datelor obţinute de Hotnews.ro, peste 150 de români vor candida pentru un post de consilier în primăriile din Italia. Pentru a candida, ei au nevoie de o adeverinţă eliberată de Autoritatea Electorală Permanentă din Romania (AEP), care sa ateste ca solicitantul nu a fost decăzut din drepturile electorale printr-o hotărâre judecatorească definitivă.

Vârsta medie a candidaţilor, 36 de ani

Potrivit unui document AEP remis corespondentului HotNews.ro, 157 de cetăţeni români au solicitat şi obţinut adeverinţa electorală pentru a-şi putea înainta candidatura. În comparaţie, anul trecut doar 54 de conaţionali au solicitat adeverinţa de la AEP. Trebuie precizat, de asemenea, că numarul românilor candidaţi va depăşi, cu siguranţă cifra de 160, deoarece au intrat in cursa electorala si români cu dublă cetăţenie, care nu au nevoie de documente doveditoare din ţară.

Potrivit aceleiaşi surse, nu au existat cereri respinse, iar vârsta medie a solicitanţilor este de 36 de ani.

“Romeo şi Julieta”

Candidaţii români au apelat la metode originale de a-şi face campanie electorală. Un exemplu îl avem la Marino, localitate aflată la periferia capitalei, unde 1700 de conaţionali s-au înscris pe listele electorale. Aici, doi români, profitând de faptul că legea prevede posibilitatea de vota pe acelaşi buletin un bărbat şi o femeie, fiind admise şi apelative, au propus tandemul “Romeo şi Julieta” pe o lista civică.

În spatele celor două nume se află doi tineri, Ramona Pupaza, de 26 de ani, şi Toma Romulus Şinca, de 35. Ramona, originară din Focşani, a deschis un magazin de produse româneşti, este căsătorită şi are doi copii. Toma Romulus Şinca este preşedintele unei asociaţii din teritoriu, “Antica Dacia”.

“Un mandat de consilier ne-ar da oportunitatea nouă, românilor, de a avea acces la drepturile noastre. Drepturi care, până acum, în mare parte, ne-au fost negate. Dacă vom câştiga, atunci când un român va cere ajutorul, va găsi uşa deschisă şi vom putea sări în ajutorul lui cu toate armele. Nu cerem un vot politic, ci un vot pentru drepturile noastre. Sloganul nostru este “Viitorul românilor stă în puterea ta, votează Romeo şi Julieta”, a declarat pentru Hotnews.ro Ramona Pupaza.

Şase candidaţi pentru 8000 de români din Guidonia

Tot în aproprierea Romei se va desfăşura şi cea mai strânsă competiţie electorală pentru a cuceri voturile românilor. În Guidonia trăiesc peste 8000 de români la o populaţie totală de 90.000 de locuitori. Candidaţii români sunt şase, pe diferite liste. Printre ei se află o profesoară de limbă română şi teologie, o avocată şi o doctoriţă stabilită de mulţi ani în Italia.

“Nu cred că este concurenţă între noi, atât timp cât ţelul nostru este să avem un român care să ne reprezinte. M-aş bucura chiar să ne susţinem.”, ne-a declarat Gianina Ghiuţă, originară din Bacău şi profesoară de limba română la şcoala duminicală a parohiei ortodoxe din localitate. Sloganul ei este “Nu fac promisiuni, pentru mine vorbesc faptele”. Ea candidează pe o listă civică legată de actualul primar, exponent al partidului de dreapta Forza Italia.

Ana Maria Marinovici, avocat de profesie, susţine, de pe lista “Unione di Centro”, tot la Guidonia, un candidat de stânga. Declară pentru Hotnews.ro: “Lupta nu trebuie să se dea între noi, trebuie să fie o luptă cu noi înşine. Trebuie să demonstrăm că merităm votul oamenilor”. Marinovici a mai candidat în urmă cu 5 ani de zile, fără a câştiga un mandat, dar a învăţat că “nu trebuie să investeşti mulţi bani, ci trebuie să vorbeşti cu oamenii şi să-i asculţi”. Indiferent de rezultat, e convinsă că românii sunt din ce în ce mai activi în viaţa socială şi politică din Italia şi îşi fac simţită prezenţa numeroasă în teritoriu.

„Am obţinut încrederea italienilor. Sper să le obţin şi votul”

Pe lângă noii candidaţi, se află şi români care vizează deja al doilea mandat de consilier. I-am întrebat pe Nona Evghenie şi Adrian Chifu ce au făcut în ultimii cinci ani în primăriile de la Padova, respectiv Verbania (în regiunea Piemont).

“Am intermediat înfrăţirea dintre Verbania şi Piatra Neamţ, am contribuit la demararea a două proiecte europene între şcoli din cele două oraşe, am reuşit să obţin ca toţi copiii străini să primească bonusul de 80 de euro pe care îl primesc copiii de italieni”, ne spune Adrian Chifu, care o susţine pe candidata la primărie a Partidului Forza Italia.

La Verbania, 90% din românii cu reşedinţă s-au înscris pe liste, iar costurile campaniei au fost limitate: “Am tipărit 5000 de calendare în România cu 1000 de ron. E o campanie de 200 de euro. Dar de acum oamenii mă cunosc, sper să obţin şi votul italienilor”.

Susţinută de italieni este şi candidatura Nonei Evghenie la Padova. Fost consilier în administraţia precedentă, Nona este militantă în Partidul Democrat (PD), principalul partid de stânga, din care face parte şi actualul premier, Matteo Renzi. La Padova trăiesc 6000 de români, din care 1000 s-au înscris pe listele electorale. “În 2009 erau doar 500, acum sper ca toţi cei care au dreptul de vot să şi-l exercite, pentru că a vota înseamnă a te integra cu adevărat, a interacţiona cu instituţiile ţării unde ai ales să trăieşti”, ne spune Nona Evghenie.

Campanie electorală cu Vespa şi Fiat 500

Spre deosebire de alegerile din 2009, când a folosit o rulotă în campanie, Nona Evghenie şi-a redimensionat bugetul: “E o campanie în acord cu vremurile în care trăim. Mergem prin cartiere cu o maşină Fiat 500 şi o Vespa. O campanie pe timp de criză, în care alergăm, la propriu şi la figurat. Mai ales femeile ca mine, care se împart între datoriile de mamă, servici şi …politică!”

Ambasadorul Dana Constantinescu: “Participarea la vot e un semn de maturitate”

În susţinerea candidaţilor români a intervenit şi Dana Constantinescu, ambasadoarea României în Italia, care a inclus în programul său vizite în localităţile cu un număr mare de candidaţi şi alegători români. Ambasadorul român a încurajat cetăţenii români să îşi exercite dreptul de vot în număr cât mai mare, “indiferent de opţiunea exprimată”. Dana Constantinescu a declarat pentru Hotnews.ro ca „participarea românilor la viaţa politică din Italia şi din Europa reprezintă un semn de maturitate a comunităţii româneşti de peste hotare şi un mod de a creşte vizibilitatea românilor, de a îmbunătăţi imaginea acestora în sensul unei comunităţi active”.

Luca Raffini, sociolog la Universitatea din Chieti şi expert în dinamica electorală a minorităţilor, consideră că se poate vorbi de un salt de calitate important în ceea ce priveşte participarea românilor la viaţa socială şi politică. “Sunt şi cazuri în care avem de-a face cu candidaturi instrumentalizate de politicienii italieni, care încearcă să obţină voturile comunităţii. Dar tendinţa e aceea a unei adevărate participări. Faptul că sunt peste 150 de români candidaţi contrazice teza potrivit căreia odată cu criza, s-ar înregistra şi un scepticism al străinilor comunitari”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro