CNA a propus CSM un parteneriat pe tema informatiilor privind procesele penale
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in luna aprilie, incheierea unui parteneriat in privinta preventiei accesului neautorizat la date si informatii privind procesele penale, potrivit raportului de activitate al CNA pe anul 2013, citat de Mediafax.
„Intrucat institutiile judiciare au un rol important in preventia accesului neautorizat la date si informatii privind procesele penale, date si informatii care, potrivit legii, au un caracter confidential, Consiliul National al Audiovizualului a propus Consiliului Superior al Magistraturii, in luna aprilie a acestui an, un acord de parteneriat avand ca obiect aceasta tema, cu o propunere de stagiu obligatoriu pe legislatia audiovizuala a tinerilor magistrati, care urmeaza sa judece litigiile din acest domeniu”, se spune in raportul de activitate al CNA pe anul 2013, la capitolul „Contributia CNA la elaborarea Raportului anual privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV (Mecanismului de Cooperare si de Verificare, n.r.)”.
Primul protocol cu Consiliul Superior al Magistraturii a fost incheiat de Consiliul National al Audiovizualului in anul 2011, conform informatiilor publicate in raportul de activitate al CNA pe 2013.
In acelasi document se face referire si la raportul catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (Raportul MCV), publicat pe 30 ianuarie 2013, care a formulat recomandari legate de rolul CNA in mentinerea echilibrului intre pluralismul opiniilor, libertatea de expresie si modul in care au fost mediatizate aspecte legate de activitatea sistemului judiciar din Romania.
Consiliul National al Audiovizualului si-a exprimat ingrijorarea „referitor la exercitarea de presiuni asupra institutiilor judiciare in presa audiovizuala romaneasca”.
In legatura cu aceste aspecte, CNA spune ca, imediat dupa publicarea raportului, si-a manifestat intreaga disponibilitate de a colabora cu radiodifuzorii romani in rezolvarea problemelor semnalate in Raportul MCV.
Astfel, incepand cu luna februarie 2013, CNA a organizat, lunar, dezbateri publice, incercand sa concretizeze formula de autoreglementare a radiodifuzorilor. „Acest demers, de a reimpulsiona autoreglementarea, are in vedere faptul ca, atat dispozitiile Legii audiovizualului, cat si prevederile Codului de reglementare a continutului audiovizual, reglementeaza in mod cuprinzator problemele semnalate in Raportul MCV”, spune CNA.
De asemenea, pe aspectele semnalate in Raportul MCV, CNA spune ca a monitorizat, suplimentar, programele principalilor radiodifuzori. Potrivit CNA, in anul 2013 au fost elaborate de compartimentul de specialitate un numar de 17 rapoarte de monitorizare, fiind adoptate 11 decizii de sanctionare, din care 7 cu amenda si 4 cu somatii publice.
„Se poate remarca faptul ca aspectele semnalate in Raportul MCV (…) au reorientat activitatea de monitorizare si de deliberare a Consiliul National al Audiovizualului din anul 2013, raportat la anul 2012, an in care nu au fost aplicate sanctiuni pe problematica semnalata in raport”, se spune in raportul CNA.
In raport se face referire si la adoptarea de catre majoritatea membrilor Consiliu, in noiembrie 2013, a Codului etic al membrilor CNA, care „va consolida profilul public al institutiei si va creste atat credibilitatea sa, in calitate de garant al interesului public, cat si cea a membrilor ei”.
„Codul raspunde si recomandarii din raportul MCV, potrivit careia „Ar trebui sa se dea asigurari Consiliului National al Audiovizualului cu privire la independenta sa efectiva, iar acesta ar trebui sa isi indeplineasca pe deplin rolul prin instituirea si aplicarea unui cod de conduita in aceasta privinta””, se mai spune in raportul de activitate al CNA.
Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare.
Structura CNA s-a modificat din 20 decembrie 2012. Consiliul National al Audiovizualului are, in prezent, urmatoarea componenta: Laura Georgescu (presedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepresedinte), Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.
Potrivit Legii audiovizualului, activitatea CNA este analizata de catre Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se prezinta pentru anul anterior, si ori de cate ori comisiile de specialitate ale Parlamentului solicita presedintelui Consiliului rapoarte specifice.
Raportul anual de activitate a Consiliului se depune la comisiile de specialitate ale Parlamentului, pana la data de 15 aprilie.
In situatia in care comisiile de specialitate resping raportul anual al Consiliului, acesta este obligat ca in termen de 30 de zile sa prezinte comisiilor reunite un program de masuri concrete pentru remedierea lipsurilor semnalate, program ce va fi depus spre dezbatere si aprobare comisiilor de specialitate ale Parlamentului.