Sari direct la conținut

Cata influenta are Rusia in economia Romaniei. Companiile-cheie, oligarhii si situatia lor la zi

HotNews.ro
Schimburile comerciale Rusia-Romania, Foto: Ambasada Rusiei
Schimburile comerciale Rusia-Romania, Foto: Ambasada Rusiei

Oamenii de afaceri rusi controleaza companii importante in economia Romaniei, din sectoare-cheie ale productiei, in special in metalurgie si resurse de hidrocarburi. Pe fondul crizei din Ucraina, in care infleunta economica rusa este utilizata ca arma politica, HotNews.ro trece in revista situatia actuala a implicarii oamenilor de afaceri rusi in economia Romaniei.

Potrivit Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, care citeaza statisticile vamale romanesti, in anul 2013, volumul schimburilor comerciale romano-ruse au fost de 4,986 miliarde de dolari, in crestere cu 12,8% fata de anul precedent.

Rusia are excedent comercial in relatia cu Romania: importurile efectuate de Romania au fost in anul 2013 de 3,147 miliarde de dolari, in crestere cu 2,5% fata de anul precedent, iar exporturile tarii noastre in Rusia au fost de 1,839 miliarde de dolari, in crestere cu 36,1%.

Astfel, soldul negativ pentru Romania s-a diminuat cu 24%, ajungand la 1,307 miliarde de dolari.

In privinta investitiilor, in perioada 1998-2008, companiile rusesti au achizitionat masiv active in Romania, ajungand la un volum total al investitiilor de peste 2,1 miliarde dolari, potrivit cifrelor Ambasadei Rusiei.

  • Influenta ruseasca in industria Romaniei:

Igor Ziuziun

Igor Zyuzin

Foto: therichest.com

Combinatele Mechel. Incepand din 2003, compania ruseasca a fost lasata sa stranga in portofoliul ei, ca o hartie de muste, combinatele Campia Turzii, Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila. In anul 2010, Mechel avea in Romania aproximativ 7.000 de angajati. Supusa presiunii regimului Putin, in prezent, Mechel a ajuns sa fie catalogata de mediile de afaceri ruse drept „o companie zombie”, in care niciun finantator nu si-ar plasa banii.

In anul 2008, CEO-ul Mechel, Igor Zyuzin, a intrat in conflict cu Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei, care a acuzat Mechel ca exporta carbune mai ieftin decat il vindea pe piata ruseasca si ca facea evaziune fiscala. Chemat la Guvern, Zyuzin a lipsit pe motiv ca era bolnav. „Bolnav, bolnav, dar cred ca ar trebui sa se faca bine cat mai repede. Altfel, va trebui sa-i trimitem un doctor si sa rezolvam toate problemele”, ar fi spus atunci Putin, iritat de absenta miliardarului. Actiunile Mechel s-au prabusit atunci cu peste 30%, capitalizarea companiei scazand de la 15 la 10 miliarde de dolari. (Sursa: ZF).

In noiembrie 2013, Banca Centrala a Rusiei avea sa anunte ca bondurile emise de Mechel nu mai erau acceptate ca imprumut colateral, conform Russia Today .

In februarie 2013, Mechel cedase deja activele sale din Romania unei firme de apartament, pentru 50 de euro. Inchiderea combinatelor a redus cu 15% productia de otel a Romaniei, afectand puternic sectorul constructiilor, avand in vedere ca in mai 2010 compania asigura 80% din industria de otel-beton a tarii. (Sursa: Gandul.info)

Vitaly Matshitski

Vitaly Matshitski

Foto:tretyakovgallerymagazine.com

Alro Slatina. Combinatul de aluminiu este detinut in proportie de 80% de compania Vimetco , controlata de omul de afaceri rus Vitaly Mashitskyi. Alro Slatina este cel mai mare consumator energetic din Romania, cu o cerere de 8% din piata romaneasca.

Gazprom isi trimite in Romania gazele prin firma intermediara Conef, controlata de grupul Vimetco (fost Marco), al omului de afaceri rus Vitaly Mashitskyi, cel care detine si Alro Slatina.

Oleg Deripaska

Oleg Deripaska

Foto: theaustrialian.com.au

Alor Oradea. Combinatul de alumina a fost cumparat in anul 1998 de oligarhul rus Oleg Deripaska, prin compania Russkii Aluminii, la pret de lichidare. In 2001, insa, rusii au anuntat inchiderea combinatului, pe motiv ca nu mai era profitabil.

Dmitriy Pumpyanskiy - presedintele Consiliului Director al TMK

Dmitriy Pumpyanskiy – presedintele Consiliului Director al TMK

Foto: http://ir.tmk-group.com

TMK. Grpul controlat de miliardarul rus Dmitriy A. Pumpyanskiy detine in Romania doua combinate: producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART) si combinatul siderurgic TMK Resita. TMK Artrom Slatina a bugetat pentru anul 2014 o cifra de afaceri de 250 de milioane de euro, cu 25,4% mai mare comparativ cu nivelul de 876,7 milioane lei inregistrat anul trecut, potrivit ZF.

La randul sau, TMK Resita a avut o cifra de afaceri de circa 180 de milioane de euro in anul 2012.

Dmitriy Pumpyanskiy, presedintele Consiliului Directorilor TMK, s-a remarcat drept un sustinator al presedintelui Rus Vladimir Putin. (Sursa: Bloomberg)

  • Influenta ruseasca in resursele energetice ale Romaniei:

Vagit Alekperov, CEO al Lukoil

Vagit Alekperov, CEO al Lukoil

Foto:http://vagitalekperov.blogspot.ro

Lukoil. In Romania, compania rusa, a doua ca marime in federatie, opereaza rafinaria Petrotel Ploiesti. In anul 1998, rusii au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al rafinariei prahovene. Potrivit site-ului oficial al companiei, valoarea totala a investitiilor realizate in perioada 2003-2009 depasea 350 milioane dolari. Pe fondul crizei economice, rafinaria s-a confruntat cu pierderi, presedintele consiliului de administratie, Oleg Durov, fiind inlocuit din cu Thomas Frederic Mueller, fost vicepresedinte, la sfarsitul anului 2013. (Sursa: Energy Report). In anul 2012, Petrotel a avut o cifra afaceri de 6,93 miliarde lei cu o pierdere de peste 270 de milioane de lei. In 2012, rafinaria mai avea 500 de angajati, jumatate din persoanlul pe care il avea in 2007.

In anul 2011, in timpul guvernarii Boc, Lukoil a demarat, in calitate de finantator, procedura de contractare a serviciilor pentru realizarea centrului de date al Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale, pentru gestionarea resurselor naturale din Romania, cuprinzand informatii cu diferite grade de secretizare. Fostul sef al ANRM, Alexandru Patruti, a explicat pentru HotNews, in 2013, ca este o practica normala ca firme private din piata de profil sa finanteze diverse proiecte ale agentiei, insa Lukoil nu va avea acces la datele din sistemul finantat de ea.

In anul 2012, Lukoil a primit in concesiune doua blocuri in apele teritoriale romane de la Marea Neagra: EX-29 Est Rapsodia si EX-30 Trident. Initial, Lukoil trebuia sa exploreze concesiunile impreuna cu americanii de la Vanco International LTD (80% Lukoil, 20% Vanco), insa in noiembrie 2012, Romgaz a preluat o participatie de 10% la cele doua proiecte, potrivit Gandul.info.

Lukoil are un actionariat privat, cel putin la vedere. Cel mai mare actionar este miliardarul ruso-azer Vagit Alekperov, CEO-ul companiei, care detine 20,4%. Al doilea actionar in Lukoil este compania americana ConocoPhillips, cu 20%, potrivit Reuters.

Alexey Miller

Alexey Miller

Foto: CNN

Gazprom. Cel mai mare extractor de gaze rus detine concesiuni petroliere in Romania prin subsidiara sa sarba, NIS Petrol. Aceasta are concesiunile petroliere Jimbolia (judetul Timis) si Tria (Bihor). NIS mai are in Romania si 12 benzinarii, iar la sfarsitul anului 2015 numarul acestora va creste la 150 (Sursa).

Compania de stat Gazprom este si furnizorul extern de gaze principal al Romaniei, asigurand circa o cincime din necesarul de gaze al tarii.

In plus, in martie 2013, Gazprom a anuntat achizitionarea companiei Marine Bunker Balkan, care alimenteaza cu combustibil nave in Portul Constanta. Marine Bunker Balkan opereaza cu doua nave de tip buncar, un vas de depozitare cu o capacitate de 4.000 de tone si doua barje de acostare. Firma are si un contract de leasing in care opereaza un depozit la Oil Terminal Constanta , cu o capacitate de 1.500 de tone.

Gazprom este condusa de doi oameni de incredere ai presedintelui Rusiei, Vladimir Putin: Alexey Miller, CEO, si Viktor Zubkov, presedinte al Consiliului de Administratie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro