Business Report: Prea saraci ca sa dam faliment! Statul redeschide minele si le privatizeaza; Romania ocupa locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, in 2013; Listarea Romtelecom, sub semnul intrebarii
Listarea Romtelecom, sub semnul intrebarii. Bursa de Valori Bucuresti ar putea sa ramana fara listarea Romtelecom, desi sperantele ca operatorul telecom sa ajunga pe piata noastra de capital au fost alimentate ani de zile. Varianta ofertei publice initiale pentru pachetul detinut de statul roman (45,99%) pare sa nu mai fie agreata la Ministerul pentru Societatea Informationala, unde noul ministru Razvan Cotovelea se arata favorabil negocierii directe. „Tind sa cred ca negocierea directa este cea mai buna varianta”, a spus domnia sa, ieri. Razvan Cotovelea a precizat, in cadrul unei conferinte, ca pana la finalul primului semestru din acest an, o echipa de consultanti va stabili care va fi varianta favorabila din punct de vedere financiar si al incadrarii in unitatea de timp: „Poate sa fie un IPO (listare pe bursa), poate sa fie o negociere directa”, scrieBursa.ro.
Romania ocupa locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, in 2013. Cu o productie de 4,276 milioane hectolitri, in crestere cu 29% comparativ cu 2012, Romania a ocupat anul trecut locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, conform statisticilor Organizatiei Internationala a Viei si Vinului (OIV), transmite EFE. Pe primul loc se situeaza in continuare Italia, cu o productie de 44,9 milioane hectolitri, insa Spania a devansat Franta urcand pe locul secund gratie unei cresteri de 31% a productiei de vin, pana la 42,7 milioane hectolitri, fata de o productie de 42 milioane hectolitri in cazul Frantei. Urmeaza, in ordine, SUA cu o productie de vin de 22 milioane hectolitri (+7 %), Argentina 15 milioane hectolitri (+27%), Chile 12,8 milioane hectolitri (+2 %), China 11,7 milioane hectolitri (minus 15 %), Africa de Sud 11 milioane hectolitri (+4 %), Germania 8,3 milioane hectolitri (minus 8 %), Portugalia 6,7 milioane hectolitri (+7 %), Romania 4,3 milioane hectolitri (+29 %) si Grecia 3,7 milioane hectolitri (+19 %), anuntaCapital.ro.
De maine, avem legea prin care strainii pot cumpara teren in Romania, pe persoana fizica. Sambata va intra in vigoare Legea privind vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. Timp de patru luni, cetatenii UE persoane fizice au putut cumpara pamant in Romania fara nicio opreliste. Pe 12 martie va intra in vigoare Legea privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan (Legea 17/2014), mult disputatul act normativ aparut din necesitatea de a umple un vid legislativ creat de la 1 ianuarie 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare din Romania. Practic, in cele patru luni care s-au scurs de la inceputul acestui an, orice cetatean UE persoana fizica a putut cumpara teren agricol in Romania, fara nicio opreliste, informeazaEconomica.net.
Prea saraci ca sa dam faliment! Statul redeschide minele si le privatizeaza. Guvernul ar putea relansa activitatea la o parte din cele 500 de exploatari miniere inchise sau in curs de inchidere, deoarece costurile cu ecologizarea zonelor depasesc cu mult capacitatea financiara. Bugetul este prea sarac pentru a renunta la sute de exploatari miniere, asa cum prevedea pana acum strategia Executivului. Odata cu inchiderea minelor ar fi nevoie si de ecologizarea zonei, respectiv costuri de peste un miliard de euro. Asa ca, intr-o forma sau alta, unele exploatari trebuie cedate investitorilor. ¬Am dori ca perimetrele unde sunt rezervele ce pot fi exploatate sa se scoata din ordonanta de inchidere¬, a spus ieri Sorin Gaman, director adjunct in cadrul ministerului Economiei. Acesta a fost prezent la Forumul Minier Roman, organizat de Finmedia si Agentia pentru Resurse Minerale (ANRM), scrieEVZ.
România ocupă locul al doilea în regiune după rata insolvenţelor la numărul de firme active. România a avut anul trecut a doua cea mai mare rată a insolvenţelor raportate la numărul de firme active din Europa Centrală şi de Est, de 6,44%, iar numărul insolvenţelor deschise pe parcursul anului a fost dublu faţă de cel din Ungaria, unde sunt cu 30% mai puţine companii active, potrivit Coface. Cea mai mare rată din regiune a înregistrat-o Serbia, cu 7,61%, pe fondul unui efect de bază însă, având un număr reduse de companii active, reiese dintr-un raport al Coface. În România au fost deschise anul trecut 27.145 de insolvenţe, dublu faţă de Ungaria şi de 300 de ori mai mult decât în Polonia, în condiţiile în care numărul firmelor active este de patru ori mai mare, anuntaAdevarul.
Ministerul Economiei visează să listeze Cupru Min. Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursă a Cupru Min Abrud, considerând că producătorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat, ieri, Sorin Găman, director general adjunct în Direcţia Generală de Resurse Minerale din minister. „Probabil, se vor vinde acţiuni la bursă. Încă nu s-a stabilit, este o propunere a conducerii Ministerului Economiei”, a afirmat domnul Găman, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat că producătorul de cupru nu are datorii la stat şi poate fi atractivă pentru investitori. Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru ziarul BURSA, că societatea trebuie scoasă din administrare specială şi trebuie pregătită pentru privatizare: „S-a luat în calcul vânzarea unui pachet minoritar pe Bursă. Societatea are profit pe ultimii trei ani, dar duce lipsă de lichidităţi pentru investiţii. Cupru Min are nevoie de fonduri ca să-şi majoreze producţia”. Sunt şi voci care spun că ministerul „visează frumos” întrucât societatea nu întruneşte condiţiile pentru listare, informeazaBursa.ro.
Avalansa de noutati, la Alfa Romeo. Noul grup FIAT Chrysler Automobiles (FCA) isi doreste relansarea marcii Alfa Romeo, iar in acest scop are in vedere aparitia a nu mai putin de sapte modele noi, pana in 2018. Cei din vaful FCA cred cu tarie in potentialul Alfa Romeo si intentioneaza sa readuca in ofensiva legendarul brand italian. Campania de recuperare a gloriei apuse a inceput cu spectaculosul 4C, unul dintre modelele emblematice ale anului trecut si castigator al titlului de Cea Mai Frumoasa Masina a Anului 2013. Acesta este insa doar inceputul! Grupul italo-american are planui marete, noile modele avand rolul de a multiplica de cinci ori vanzarile Alfa, astfel incat sa ajunga la 500.000 pe an, in 2018, scrie24auto.ro.