Sari direct la conținut

Rusia ar putea incasa miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA si FMI pentru Ucraina

HotNews.ro

Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de catre UE, FMI si SUA vor ajunge aproape cu siguranta in „cuferele” presedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare in prospectul obligatiunilor prin care Rusia a imprumutat guvernul de la Kiev.

O parte a banilor va ajunge cu siguranta in Rusia ca plata pentru importurile de energie. Situatia este insa mai complicata, intrucat acordul dintre cele doua tari privind imprumutul primit de Ucraina la sfarsitul anului trecut permite Rusiei sa ceara plata anticipata, daca Kievul primeste o finantare externa masiva, potrivit CNBC, preluat de Mediafax.

In decembrie, Putin s-a inteles cu presedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui imprumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anuntate alte detalii, decat ca Rusia va acorda finantarea cumparand in transe obligatiuni emise de partea ucraineana.

Pana in prezent a fost acordata o singura transa din imprumut, de 3 miliarde de dolari in decembrie, cand Ianukovici era inca presedinte. O a doua transa, programata pentru sfarsitul lunii februarie a fost blocata, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus.

Obligatiunile cumparate de Rusia in decembrie au fost emise sub incidenta legii britanice, fiind exclusiv in jurisdictia instantelor din Marea Britanie.

In prospectul emisiunii, a fost inclusa o prevedere ciudata dar cruciala, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni si americani, noteaza CNBC.

„Atat timp cat obligatiunile raman scadente, emitentul (Ucraina) se va asigura ca volumul datoriei totale a statului si datoriei garantate de stat nu va depasi, in niciun moment, 60% din PIB anual al Ucrainei”, se arata in prospect.

Ca urmare a acestei clauze, in momentul in care UE, FMI si SUA vor acorda un imprumut semnificativ Ucrainei, tara va depasi pragul de indatorare de 60% din PIB, iar obligatiunile vandute Rusiei vor intra in default, permitand guvernului rus sa ceara plata imediat.

Ucraina nu va putea, cel mai probabil, sa evite plata datoriei folosind noile fonduri primite de la UE, FMI si SUA, intrucat instantele britanice sunt foarte stricte in privinta respectarii termenilor obligatiunilor, motiv pentru care sunt preferate de multi investitori la nivel global.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro