De ce nu este sigură „terapia” cu ChatGPT?
Odată cu apariția posibilității de a experimenta tehnologia ChatGPT, oamenii au început să folosească inteligența artificială (IA) pe post de terapie online. Ce cred experții în sănătate mintală despre asta?.
Inteligența artificială a început să câștige popularitate. Pe măsură ce chatbot-urile bazate pe inteligență artificială, precum ChatGPT, devin tot mai tot mai cunoscute, tot mai mulți oameni încep să testeze această tehnologie punând întrebări de la matemetică, traducere de cuvinte, până la generarea de rețete, fotografii sau liste de cumpărături. Nu puțini sunt cei care s-au gândit să folosească inteligența artificială în locul terapeuților. Punând întrebări legate de stările pe care le simt ori despre crizele prin care trec, oamenii primesc sfaturi – adesea gratuite – de sănătate mintală, fără a mai fi nevoiți să plătească ședințe peste ședințe de terapie.
Robot sau psiholog în carne și oase, ce preferi?
O tânără de 19 ani din Berkeley, California, a început să pună întrebări inteligenței artificiale și a fost impresionată cât de mult seamănă discuția lor cu o conversație umană. Mai mult, conversațiile lor i-au amintit, într-un fel, de terapie. Pentru că nu avea timp și bani pentru un terapeut adevărat, fata a început să folosească ChatGPT, tehnologia AI care stimulează comportamentul și gândirea umană, ca ajutor pentru sănătatea mintală: „Mi-a plăcut că tot ce aveam de făcut era să întreb orice despre traumele și problemele mele, și primeam gratuit răspunsuri imparțiale și sfaturi despre cum să le depășesc”, a declarat tânăra pe contul ei de TikTok. Ea a adăugat: „de azi am renunțat oficial la terapie pentru că tocmai am găsit cel mai bun înlocuitor al acesteia, ChatGPT, și e și gratuit!”
Cu toate acestea, în ciuda fericirii TikTok-ăriței de mai sus și a tuturor celorlalți care apelează la ChatGPT (hashtag-urile #ChapGPT și #AI au împreună 24,2 miliarde de vizualizări pe TikTok, iar oamenii din #CharacterAITherapy care își împărtășesc experiențele folosind programe specifice pentru nevoile lor de terapie prin vorbire au ajuns la 6,9 miliarde de vizualizări), psihologii și psihiatrii avertizează cu privire la riscurile acestor programe.
Partea nevăzută/neînțeleasă a acestor programe
Specialiștii în sănătate mintală trag un semnal de alarmă pentru cei care folosesc sau intenționează să folosească inteligența artificială pe post de psiholog. Mai ales dacă aceștia se află în plină criză ori nu au un diagnostic pus de un specialist și caută opțiuni de tratament.
Un belgian care suferea de depresie s-a sinucis după șase săptămâni de utilizare a unui program AI numit Chai, potrivit La Libre și Vice. Programul, care nu este comercializat ca o aplicație de sănătate mintală, i-ar fi trimis mesaje dăunătoare și i-ar fi oferit opțiuni de sinucidere.
„Deoarece aceste modele nu sunt încă controlabile sau previzibile, nu putem cunoaște consecințele utilizării lor pe scară largă și, în mod clar, pot fi catastrofale, așa cum s-a văzut în acest caz”, a declarat Ravi Iyer, psiholog și director general al Institutului de Psihologie a Tehnologiei de la Centrul Neely, Universitatea din California de Sud.
„Există mult entuziasm cu privire la ChatGPT și, în viitor, cred că vom vedea modele lingvistice ca acesta având un rol în terapie. Dar nu va fi prea curând asta”, a declarat pentru BuzzFeed News dr. John Torous, psihiatru și președinte al Comitetului APA de IT pentru Sănătate Mintală de la Beth Israel Deaconess Medical Center. „Mai întâi trebuie să evaluăm cu atenție cât de bine funcționează. Știm deja că pot spune lucruri care pot face rău.”
Cum funcționează o „ședință de terapie” cu IA
Poate fi dificil să-ți imaginezi ca în locul psihoterapeutului cu care îți ții în mod normal ședințele de terapie să nu mai fie nimeni.
„Ședințele de terapie” cu IA reprezintă, practic, un schimb de mesaje cu inteligența artificială. Oamenii adresează în scris întrebările legate de problemele lor, IA le răspunde.
„Am nevoie de ajutor ca să știu cum să reacționez în x sau y situație prin care trec”, ar putea suna un mesaj formulat și trimis către IA.
„Sunt aici pentru a te sprijini și pentru a-ți oferi sfaturi”, îi vine mesajul scris.
Cerându-i-se să ofere răspunsurile pe care un adevărat terapeut le-ar oferi, ChatGPT i-a recomandat să caute ajutor profesionist dacă simte că starea de anxietate devine copleșitoare. Este doar un exemplu de sfat primit de la IA. Un creator TikTok a distribuit capturi de ecran ale conversației lui cu un chatbot AI încorporat în aplicația de socializare Snapchat. Când utilizatorul a prezentat chatbot-ului întrebări despre problemele dintr-o relație, acesta a răspuns: „Este de înțeles să vrei să știi ce se întâmplă cu un prieten. Dar este important să le respectăm limitele și să le oferim spațiu dacă de asta au nevoie”.
Chiar și în cazul în care utilizatorii ChatGPT-ului au lansat discuții legate de idei de sinucidere, tehnologia a răspuns remarcabil de bine, folosind informații exacte din surse naționale, oferind astfel răspunsuri foarte asemănătoare cu cele pe care le-ar da un terapeut adevărat.
Ce spun specialiștii în sănătate mintală despre folosirea IA ca terapie
În ciuda răspunsurilor aparent bune ale chatbot-urilor la întrebări despre probleme de sănătate mintală, psihologii sunt de părere că utilizarea IA în locul terapiei tradiționale nu este încă o opțiune sigură. ChatGPT nu a fost conceput în acest scop, ceea ce ridică întrebări cu privire la ce se întâmplă atunci când oamenii îl transformă într-un terapeut ad-hoc.
În timp ce chatbot-ul are cunoștințe despre sănătatea mintală și poate răspunde cu empatie, nu poate diagnostica utilizatorii care suferă de o anumită afecțiune de sănătate mintală și nici nu poate oferi în mod fiabil și precis detalii despre tratament. În plus, unii experți în sănătate mintală sunt îngrijorați de faptul că persoanele care caută ajutor de la ChatGPT pot fi dezamăgite sau induse în eroare sau își pot compromite confidențialitatea prin confesiunea în chatbot. După ei, există trei lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a încerca să utilizați chatbot-ul pentru a discuta despre sănătatea mintală.
ChatGPT nu a fost conceput pentru a funcționa ca terapeut și nu te poate diagnostica.
Dr. Adam S. Miner, psiholog clinician și epidemiolog care studiază inteligența artificială conversațională, spune că terapeuții pot recunoaște frecvent când nu știu răspunsul la întrebarea unui client, spre deosebire de un chatbot aparent atotștiutor. Această practică terapeutică este menită să ajute clientul să reflecteze asupra circumstanțelor pentru a-și dezvolta propriile perspective.
Dr. Elena Mikalsen, șefa departamentului de psihologie pediatrică de la Spitalul de Copii din San Antonio, a încercat recent să interogheze ChatGPT cu aceleași întrebări pe care le primește de la pacienți în fiecare săptămână. De fiecare dată când Mikalsen a încercat să obțină un diagnostic de la chatbot, acesta a refuzat-o și recomandându-i, în schimb, să se adrese unui profesionist. Aceasta este, deocamdată, o veste bună, crede Mikalsen, însă, în același timp medicul avertizează de faptul că instrumentele de screening validate clinic… sunt disponibile online.
ChatGPT poate avea cunoștințe despre sănătatea mintală, dar acestea ar putea fi incorecte. Când Mikalsen a folosit ChatGPT, a fost uimită de modul în care chatbot-ul furniza uneori informații inexacte. Sau că un răspuns despre depresia post-partum nu se referă la forme mai severe ale afecțiunii, cum ar fi anxietatea post-partum și psihoza. Nu este clar dacă ChatGPT a fost instruit cu privire la informațiile clinice și ghidurile oficiale de tratament, dar Mikalsen a comparat o mare parte din conversația sa ca fiind similară cu navigarea pe Wikipedia.
Există alternative la utilizarea ChatGPT pentru a primi ajutor în probleme mintale. Dr. Elizabeth A. Carpenter-Song, antropolog medical care studiază sănătatea mintală, spune într-un e-mail că este complet de înțeles de ce oamenii apelează la o tehnologie precum ChatGPT. Cercetarea ei a constatat că oamenii sunt interesați în special de disponibilitatea constantă a instrumentelor digitale de sănătate mintală, pe care le simt ca și cum ar avea un terapeut în buzunar. Cei care caută sprijin digital într-un context conversațional similar cu ChatGPT, ar putea lua în considerare ședințele de terapie online (dar acestea nu sunt gratuite) sau ședințele de psihoterapie decontate de către CNAS. (FOTO: Dreamstime.com)