Romanian Business Leaders Summit: Prioritatea numarul unu a comunitatii de business, Buna Guvernare
Principalele prioritati ale mediului de business, reunit joi si vineri la Romanian Business Leader Summit 2014 raman Educatia, Antreprenoriatul si Buna Guvernare, se arata intr-un comunicat de presa transmis de organizatori. Acestea au fost directiile de actiune ale comunitatii de afaceri romanesti inca de la prima editie a summitului in 2012. Romanian Business Leaders Summit este platforma de actiune pentru antreprenorii si executivii din Romania; comunitatea RBL angreneaza in prezent 300 de lideri de business.
Educatia, Antreprenoriatul si Buna Guvernare au fost si directiile de actiune ale comunitatii de afaceri romanesti, inca de la prima editie a summit-ului (2012), a declarat Mihai Marcu, presedintele Fundatiei Romanian Business Leaders (FRBL).
Principalele concluzii ale primei sesiuni de dialog a summitului, desfasurata joi sub numele „Agenda Romania”:
- „Daca pentru primele doua puncte de pe agenda FRBL – Educatia si Antreprenoriatul – , am reusit sa construim proiecte, pentru Buna Guvernare am constatat ca lucrurile merg greu. Esti legat de maini si de picioare, daca nu ai un dialog productiv cu administratia.”- Mihai Marcu.
- „Nemultumirea sectorului privat are ca sursa cresterea fiscalitatii, in conditiile in care am avut o crestere economica satisfacatoare si o imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor europene” – Mihai Bogza, Presedintele Foreign Investors Council (FIC).
- „Absorbtia fondurilor europene – de cca 100 mil. euro pe an – poate reprezenta o mica poveste de succes pentru actualul guvern. Gradul de absorbtie a crescut de la 17% la 47%. In total, s-au absorbit peste 1 miliard de euro” – Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
- „Romania are nevoie sa-si defineasca un model economic de referinta, la care tot sectorul public sa adere” – Valeriu Nistor, presedintele AmCham;
- „Modelul economic al Romaniei, care este orientat spre export, de tip buncar, trebuie regandit. Ar trebui sa construim pe lantul valoric. , acesta ar trebui sa fie noul motto” – Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR)
La prima sesiune de dialog a RBL Summit au fost prezenti reprezentanti ai mediului de business , dar si ai administratiei publice: Mihai Bogza, presedintele Foreign Investors Council (FIC); Valeriu Nistor, presedintele AmCham; Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Steven van Groningen, vice-presedinte FIC, pe de o parte si Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice; Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism; Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale; Dan Manolescu, Secretar de stat, Ministerul Finantelor Publice, se arata in comunicatul de presa RBL.
Comunitatea RBL, care angreneaza in prezent 300 de lideri de business, si-a definit doua arii principale de actiune: in domeniul politicii publice si in domeniul initiativelor concrete de schimbare, prin proiecte asumate si conduse de catre membri.
Din concluziile celei de-a doua sesiuni ai RBL Summit intitulata „RBL, Experienta primilor trei ani”:
- Raportul Global al Competitivitatii (World Economic Forum) plaseaza Romania pe locul 115 din 142 de tari in ceea ce priveste transparenta alcatuirii politicii publice;
- Un studiu comandat de Fundatia RBL si realizat de GfK Romania (ianuarie 2014) releva ca doar 5,5% dintre respondenti (lideri de business) sunt multumiti de nivelul de performanta a Guvernului, in materie de transparenta si lupta anticoruptie;
- Fundatia RBL a generat 24 de proiecte in ultimii doi ani, majoritatea pe educatie;
- S-au identificat sase probleme majore in educatie, printre care: pregatirea cadrelor didactice, modul de predare si curricula din scoli (accentul cade pe teorie) si managementul scolar;
- Copiii de astazi sunt blazati, nu au pasiuni, au deficienta de logica (sunt ghidati sa memoreze), le e frica de esec;
- Frica de esec ramane o bariera semnificativa pentru abordarea antreprenoriatului. Doar 14% dintre respondentii unui studiu realizat de EY Romania cred ca societatea romaneasca tolereaza esecul in afaceri;
- „Educatia nu e doar in mainile Guvernului. Si noi putem schimba ceva. E firesc ca oamenii de afaceri sa fie preocupati de educatie si sa actioneze in directia asta, daca ii preocupa calitatea angajatilor” – Mariuca Talpes, lider de proiect;
- Peste 2.500 de elevi din zece orase au facut parte din programul „Vreau sa fiu antreprenor”;
- Peste 100 de antreprenori au trecut prin programul „Ateliere de antreprenoriat”;
- „Sa fii singur este o alegere. Sa te bati cu sistemul este o alegere. Puteti sa va bateti singuri sau sa intrati in povestea asta (FRBL), sa puneti umarul” – Sorin Axinte, membru fondator.
La a doua sesiune de dialog a RBL Summit au vorbit liderii proiectelor FRBL: Sorin Axinte, Dragos Dinu, Dragos Rosca, Mariuca Talpes, Sergiu Negut, Virginia Otel, Laura Florea, Dragos Anastasiu.
Romanian Business Leaders Summit este platforma de actiune pentru antreprenorii si executivii din Romania. Scopul concret al Summit-ului este sa adune, organizeze si capaciteze membrii comunitatii de afaceri sa se implice eficient in imbunatatirea mediului de business si a societatii, in intregul ei.
La primele doua editii ale Romanian Business Leaders Summit din 2012 si 2013 au participat cate 200 de antreprenori, directori generali, manageri, membri ai societatii civile si de ONG-uri, jurnalisti si voluntari. Companiile reprezentate la eveniment grupeaza aproximativ 11% din PIB-ul Romaniei si peste 110.000 de angajati.
A treia editie a Summit-ului – 13-14 februarie 2014 – pune in centru rolul liderilor din business si al organizatiilor private in constructia unor strategii mai eficiente si intr-un dialog mai transparent intre sectorul public si cel privat.