Sari direct la conținut

Valeriu Zgonea il acuza pe Traian Basescu de blocarea scaderii preturilor la energie dupa retrimiterea in Parlament a legii privind certificatele verzi

HotNews.ro

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a criticat inițiativa președintelui Traian Băsescu de a retrimite Parlamentului spre reexaminare Legea privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. „Președintele nu este de acord ca românii să plătească mai puțin factura la energie electrică. Pe Traian Băsescu îl interesează numai să pună bețe în roate Guvernului”, a declarat Zgonea printr-un comunicat de presa.

„Președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pentru aprobarea OUG nr. 57/2013, ordonanță prin care prețul facturii la energie electrică, atât pentru populație, dar mai ales pentru industrie, ar fi scăzut ca urmare a reeșalonării acordării unor certificate verzi către producătorii de energie din surse regenerabile. Deși Comisia Europeană a trimis un prim răspuns pozitiv pentru această modificare, președintele nu este de acord ca românii să plătească mai puțin factura la energie electrică. Pe Traian Băsescu îl interesează numai să pună bețe în roate Guvernului. De aceea face tot posibilul pentru a amâna intrarea în vigoare a acestei modificări. Efectele sabotajului președintelui se vor resimți în buzunarul cetățenilor, dar mai grav este că afectează relansarea industriei românești, prin creșterea costurilor”, a spus Valeriu Zgonea.

Reamintim ca Traian Basescu a cerut reexaminarea Legii privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila.Motivul cererii este a fost incalcat un articol din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit caruia Comisia Europeana „este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

Legea transmisă spre promulgare aprobă Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, act normativ care modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Acesta mai arata ca potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene „Comisia este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României.

„Astfel, considerăm că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, se mai precizeaza in comunicat.

Reamintim ca in luna decembrie Parlamentul a transformat in lege Ordonanta de Urgenta 57/2013 privind amanarea acordarii unui numar de certificateverzi pentru producatorii de energie regenerabila.

Legea prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Un amendament important introdus in lege prevede ca „se amână temporar tranzacţionarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditati de ANRE pana la 31 decembrie 2013”. Initial, Ordonanta de Urgenta nu preciza data de „31 decemebrie 2013” si, astfel, amanarea se aplica si in cazul celor acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta fusese aprobat in luna iunie de catre Guvern. Actul normativ are menirea a a mai taia din avantul producatorilor de energie regenerabila, acestia fiind vazuti ca o amenintare la adresa producatorilor de energie conventionala. Insa, motivul oficial invocat de Guvern pentru necesitatea adoptarii acestei masuri era impactul prea mare asupra facturii finale la energie. Recuperarea certificatelor verzi ar urma sa se faca incepând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene”. Producatorii de energie regenerabila s-au opus acestor modificari amenintand ca dau Guvernul in judecata.

Comisia Europeana a criticat Departamentul pentru Energie pentru modul in care a decis sa amane acordarea unor certificate verzi. In cadrul unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Energiei, ANRE si Consiliul Concurentei, DG Competion a solicitat ca anumite modificari necesita notificare in conditiile regulilor ce tin de ajutorul de stat, se arata intr-o scrisoare a DG Competition transmisa pe 24 iunie partii romane. Potrivit acesteia, nu a fost transmisa nici macar o pre-notificare. Mai mult, Comisia considera ca este incorect faptul ca Ministerul Energiei (n.red. ministrul Constantin Nita) a anuntat public pe 23 mai 2013 ca autoritatile europene ar fi fost de acord cu amendamentele incluse in proiectul de ordonanta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro