Sari direct la conținut

Sistemul Solar, o exceptie in galaxia Calea Lactee

HotNews.ro
Planetele identificate de Kepler, Foto: NASA Ames
Planetele identificate de Kepler, Foto: NASA Ames

Datele adunate in timpul misiunii de 4 ani a telescopului Kepler au aratat ca planetele cu caracteristici asemanatoare cu cele ale Terrei, sunt destul de frecvente in galaxia noastra, cu toate acestea Pamantul este singura astfel de planeta din Sistemul Solar. Din aceast punct de vedere, Sistemul Solar este considerat o exceptie in Calea Lactee, au anuntat, luni, planetologii, potrivit AFP.

In noiembrie 2013, astronomii au estimat ca exista cateva miliarde de planete de talie terestra aflate pe orbita unor stele similare Soarelui in galaxia noastra si care ar putea fi locuibile. Plecand de la informatiile adunate de misiuni precum cea a telescopului Kepler, oamenii de stiinta ar putea descoperi acele cateva stele in jurul carora orbiteaza planete telurice „surori ale Terrei”, ajungand mai aproape de identificarea unui mediu propice vietii aflat in afara Sistemului Solar.

Peste trei sferturi dintre planetele potentiale detectate de Kepler au o marime care variaza de la cea a Terrei la cea a planetei Neptun, care este de aproape patru ori mai mare.

Astfel de planete domina recensamintele galactice, dar sunt absente din Sistemul nostru Solar, subliniaza astronomii, care recunoasc ca nu stiu, in acest stadiu de cercetare, cum acestea s-au format sau care este compozitia lor. Ele ar putea fi telurice, gazoase sau sa fie alcatuite din apa.

Planetologii au anuntat luni rezultatele la care au ajuns dupa patru ani de observatii realizate cu telescoape terestre pentru a confirma descoperirile de exoplanete facute de telescopul Kepler. Studiul lor a fost prezentat la conferinta anuala a American Astronomical Society in aceasta saptamana la Washington.

„Aceasta minunata avalansa de date despre aceste planete, denumite ‘mini-Neptun’, dezvaluie cel mai adesea doar structura invelisului lor extern”, a explicat Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea California din Berkeley, care a coordonat analizele de inalta precizie efectuata de la sol, arata Agentia Spatiala Americana.

„Insa acum suntem pusi fata in fata cu intrebarilor dificile privind felul in care aceste planete enigmatice s-au format si despre motivul pentru care Sistemul nostru Solar este lipsit de astfel de planete, in conditiile in care ele sunt destul de numeroase in galaxia noastra”, a adaugat Geoff Marcy.

Folosind unul dintre cele mai puternice telescoape terestre, Keck Observatory din Hawaii, oamenii de stiinta au confirmat existenta a 41 de exoplanete descoperite de Kepler si au calculat masa a 16 dintre ele. Avand masa si diametrul, au dedus densitatea acestor planete, caracterizate ca fiind telurice, gazoase sau o combinatie intre cele doua.

Masurarea densitatii ar putea duce la determinarea compozitiei acestor planete stranii. Astfel, masurarea densitatii sugereaza faptul ca acele „mini-Neptun” au un nucleu teluric, dar ca proportiile de hidrogen, heliu si molecule bogate in hidrogen care se afla in stratul inconjurator variaza foarte mult, iar unele dintre ele nu au niciun fel de invelis extern.

Un mediu propice vietii

Cercetatorii au anuntat, totodata, descoperirea a cinci noi exoplanete telurice mai mari decat Terra (cu 10% pana la 80%), insa niciuna dintre ele nu este propice vietii. Temperatura de la suprafata acestor planete este foarte mare pentru ca se afla mult prea aproape de stelele lor.

Primele rezultate ale analizelor maselor, facute de la sol, sugereaza ca multe dintre planetele cu o raza de 1,5 ori mai mica decat cea a Terrei ar putea fi formate din silicati, fier, nichel si magneziu – elemente descoperite pe planetele telurice din Sistemul nostru Solar.

Plecand de la acest tip de informatii, oamenii de stiinta ar putea descoperi acele cateva stele in jurul carora orbiteaza planete telurice „surori ale Terrei”, fapt care va putea sa ii duca mai aproape de descoperirea unui mediu propice vietii aflat in afara Sistemului Solar, au subliniat planetologii.

In noiembrie 2013, astronomii au estimat ca exista cateva miliarde de planete de talie terestra aflate pe orbita unor stele similare Soarelui in galaxia noastra si care ar putea fi locuibile.

Potrivit modelului computerizat realizat in cadrul acestui studiu, una din cinci din stele similare Soarelui din Calea Lactee, care numara circa 55 de miliarde de stele, are pe orbita o planeta a carei marime este similara sau apropiata de aceea a Terrei, care se afla nici prea departe, nici prea aproape de astrul sau, permitand astel aparitia unor temperaturi la care apa poate sa existe si care le face astfel sa devina pontetial locuibile.

Aceiasi cercetatori s-au bazat in calculele lor pe datele transmise in primii trei ani de functionare ai telescopului Kepler, astazi retras din serviciu.

Telescopul Kepler, lansat de NASA in 2009 cu misiunea de a monitoriza, timp de cel putin patru ani, peste 100.000 de stele care seamana cu Soarele nostru, aflate in constelatiile Lebedei si Lirei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro