Sari direct la conținut

Business Report: Dobanda fantastica a OTP Bank, desfiintata la Inalta Curte: "Trebuia sa varieze dupa Libor, dar doar a crescut"; Unde se duc afacerile cand mor proprietarii; Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Marele salt inainte la romani: joi se inaugureaza 70 de kilometri de autostrada. Nebunie: o ora intreaga se dau artificii, dupa care urmeaza un concert. Dupa ce constructorii au incins gratarele in tunel, primarii localitatilor pe unde va trece autostrada Sibiu-Orastie (82 km) – din care joi sunt programati sa fie inaugurati 70 de kilometri – anunta focuri de artificii de o ora, concerte si alte „manifestari frumoase” in cinstea marelui eveniment. „Vom organiza „Sebesul fara masini”. Bineinteles ca a fost ideea mea. Va fi un spectacol cu trei formatii de muzica din Sebes. Programul artistic va dura o ora. Dupa, va fi un foc de artificii. Cu totul va dura doua ore. Ca sa poate rezista si lumea, ca este frig”, se mandreste primarul orasului Sebes, Adrian Alexandru Dancila, scrie Gandul.

Dobanda fantastica a OTP Bank, desfiintata la Inalta Curte. „Trebuia sa varieze dupa Libor, dar doar a crescut”. OTP Bank a pierdut un nou proces cu clientii nemultumiti, de aceasta data la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursul bancii. Cei trei clienti in litigiu cu banca au contestat modul in care le-au fost calculate ratele de dobanda. Desi acestea ar fi trebuit sa varieze dupa indicatorul pietei la franci – Libor – banca a preferat sa le creasca, desi trebuia sa le reduca. Dupa decizia instantei, cei trei clienti platesc unele dintre cele mai mici dobanzi din Romania, scrie Economica.net.

Cum se locuieste in Romania si cat a ajutat „Prima casa” la imbunatatirea conditiilor de locuit. Pe fondul diminuarii populatiei de la circa 21,7 milioane locuitori in 2002 la 20,1 milioane locuitori in 2012, numarul de persoane dintr-o gospodarie a scazut de la 2,90 la 2,83. Rezultatul in privinta conditiilor de locuit a fost inversarea in ultimii zece ani a raportului dintre numarul de persoane si numarul de camere, ceea ce a dus rata de ocupare de la 1,04 persoane/camera la 0,9 persoane/camera in prezent. In plus, suprafata locuibila a crescut atat per total cu peste zece procente iar numarul de camere pe o gospodarie a urcat de la 2,8 la 3,1, suprafata medie a unei camere depasind pragul de 15 mp, scrie Cursdeguvernare.ro.

Unde se duc afacerile cand mor proprietarii. Cat de mult a influentat decesul unor celebri antreprenori performantele companiilor fondate de ei? In unele cazuri, urmasii au reusit sa pastreze firma pe linia de plutire, insa in altele falimentul pare a bate la usa. Ii placeau adrenalina si plimbarile cu salupa pe Dunare. Era detinatorul uneia dintre cele mai cunoscute marci romanesti si averea sa fusese evaluata la aproape 30 de milioane de euro. Viata lui George Naghi, patronul Aldis, s-a sfarsit intr-o zi de august 2011, cand barca cu motor pe care o conducea pe bratul Borcea s-a izbit de mal. Sotia sa, Alina Naghi, a fost grav ranita in accident, dar a scapat cu viata, scrie Capital.

Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti. Majoritatea celor care isi (re)amenajeaza apartamentul se gandesc la un moment dat sa inlocuiasca si vechile calorifere. De obicei, vanzatorii recomanda un calorifer cat mai mare, deoarece diferenta de pret dintre o dimensiune mai mica si una mai mare este nesemnificativa, dar specialistii avertizeaza ca tocmai marimea neadecvata a caloriferului duce la consumuri nejustificat de mari. Ce inseamna insa un calorirfer prea mare pentru buzunarul consumatorului, pe termen lung? Iata doua exemple, scrie Adevarul.

RWEA: „Producatorii de energie verde se pregatesc sa dea statul in judecata”. Mai multi producatori de energie din surse regenerabile se pregatesc sa dea statul in judecata la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, ne-a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA). El a precizat: „Plenul Camerei Deputatilor a aprobat marti Legea de aprobare a ordonantei care amana, pentru trei ani, tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi care li se cuvin producatorilor de energie curata. Investitorii sunt extrem de nemultumiti, pentru ca Legea nu garanteaza recuperarea acestor certificate…”, scrie Bursa.

Dupa frana pusa investitiilor in energia verde, asteptam sa ne scada factura la curent? Camera Deputatilor a trecut ca „Voda prin loboda” Ordonanta de urgenta 57/2013, privind amanarea acordarii unor certificate verzi producatorilor de energie din surse regenerabile, urmand ca presedintele sa promulge Legea cu pricina. Totusi, trebuie sa recunoastem ca au fost aduse cateva amendamente, intre care cel mai important este cel legat de amanarea temporara de la tranzactionare a unui numar de certificate verzi „pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, acreditati de ANRE pana la 31 decembrie 2013”, scrie Energy-Center.

Comarnic-Brasov, o viitoare gaura financiara? Surse neoficiale apropiate proiectului afirma ca concesionarii conving cu greu bancherii sa dea bani pe acest proiect. Calcule facute de Romania Libera arata ca financiar proiectul e pe muchie de cutit. Proiectul de realizare a celor 58 de kilometri de autostrada dintre Comarnic si Brasov ar avea dificultati in sensul atragerii finantarii si a convingerii bancherilor de bancabilitatea acestuia au declarat surse din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sub protectia anonimatului, pentru Romania Libera.

La stat si la privat. Norocosii care primesc prime de Craciun in 2013. Pe lista companiilor de stat ai caror salariati vor primi un dar de Craciun se numara CFR SA, CFR Marfa si CFR Calatori. Feroviarii nu vor incasa prime, insa s-au gasit ceva bani pentru a le oferi copiilor acestora un cadou. „Am facut demersuri sa se dea cadouri copiilor. La CFR SA si CFR Calatori se pare ca se va ajunge la 150 de lei pentru fiecare copil, iar la CFR Marfa, pana acum, nu s-au gasit decat 50 de lei. Speram sa mai urce”, ne-a declarat liderul sindical Viorel Istrate. Feroviarii nu sunt singurii din transporturi care vor primi un dar de Craciun de la angajatori, scrie EVZ.

Agricultorii: „Deputatii si-au batut joc de fondul mutual agricol”. Federatia Pro-Agro: „Actuala forma de organizare a fondurilor mutuale nu reprezinta interesele agricultorilor”. Deputatii: „Decat nimic, mai bine astfel de fonduri”. LAPAR nu va mai infiinta niciun fond mutual agricol. Deputatii au dat, ieri, vot favorabil proiectului privind infiintarea fondurilor mutuale agricole. Votul parlamentarilor insa nu multumeste organizatiile din sector, catalogand proiectul ca pe o „bataie de joc”, scrie Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro