Sari direct la conținut

Uniunea Europeana impune taxe antidumping si anti-subventie unor producatori chinezi de panouri solare, pentru a opri ieftinirea acestor produse

HotNews.ro
panouri solare, Foto: Comisia Europeana
panouri solare, Foto: Comisia Europeana

Uniunea Europeana va impune, timp de doi ani, incepand din 6 decembrie 2013, masuri antidumping impotriva producatorilor chinezi de panouri solare care nu au acceptat un acord amiabil cu Bruxelles-ul in acest dosar, a decis luni Consiliul Uniunii Europene, confirmand o propunere a Comisiei in acest sens.

Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, masurile sustinute de Consiliul European sunt extinse si impotriva importurilor de panorui solare produse de chinezi cu ajutorul subventiilor.

„Consiliul a sustinut astazi propunerile Comisiei de a impune masuri antidumping si anti-subventie definitive asupra importurilor de panouri solare din China. Taxele se vor aplica timp de doi ani de la data de 6 decembrie 2013. In paralel, Comisia a confirmat decizia sa de acceptare a angajamentului cu exportatorii chinezi de panouri solare aplicat de la inceputul lunii august”, a informat Comisia Europeana, in comunicatul de presa.

Executivul european subliniaza ca nivelurile finale ale taxelor antidumping si anti – subventii se vor aplica numai la acele importuri din China care nu indeplinesc conditiile prevazute in cadrul angajamentului convenit intre Bruxelles si producatorii chinezi din sector.

„Exportatorii chinezi care participa la acest angajament sunt scutiti de la plata taxelor antidumping si anti – subventii”, subliniaza Comisia Europeana.

In iunie 2013, CE a stabilit ca taxa antidumping provizorie sa fie de 47,6% asupra importurilor de panouri solare, celule și plachete din China.

Deciziile au venit dupa anchete care au durat 15 luni pentru masurile antidumping si 13 luni pentru cazurile anti – subventie, lansate in septembrie 2012 si, respectiv, noiembrie 2012. Anchetele fusesera cerute de producatorii europeni de panouri solare.

Comisia a constatat ca societatile chinezesti au scos la vanzare in Europa panouri solare la preturi mult sub piata normala si au primit subventii ilegale, „cauzand prejudicii semnificative pentru producatorii de panouri solare din UE”.

Executivul UE spera ca taxele anti-dumping si anti-subventie sa opreasca „spirala scaderii preturilor” la panourile solare in Uniunea Europeana si sa creeze un climat de „concurenta echitabila” in randul producatorilor de echipamente pentru generarea de energie din surse regenerabile.

„Dezvoltarea durabila verde este posibila numai cu industrii durabile. In acest sens, preturile stabilizate sunt importante nu numai pentru productia curenta , dar si pentru deciziile pentru investitiile viitoare”, sustine Comisia Europeana.

Citeste si:

Documente Comisia Europeana propune noi masuri impotriva spionajului economic. CE invoca si cazul unei firme chinezesti care a incercat sa intre in Romania cu produse copiate din Austria

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro